Grand Prix Zagreb - Srebro in dve peti mesti
28.07.2018 Žerjav Klavdija
Tudi drugi dan tekmovanja za Grand Prix je bil za slovenske tekmovalce več kot uspešen. Tina Trstenjak se je v kategoriji do 63 kilogramov zavihtela tik pod vrh in si priborila srebro. Petih mest sta se veselila Andreja Leški (do 63 kilogramov) in Martin Hojak (do 73 kilogramov).

Aktualna olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je bila do finala suverena, nanizala je tri zmage in sicer nad Danko Olsen, Britanko Livesey in Nemko Trajdos. V finalu jo je čakala izjemno neugodna nasprotnica, Japonka Nabekura. Trstenjakova je dvoboj začela dobro, bila bolj aktivna in v borbi prevladovala. V tretji minuti je ponovno napadla, vendar je japonska predstavnica izkoristila trenutek Tinine nezbranosti in jo premagala z metom za ippon.

V enaki kategoriji (do 63 kilogramov) je nastopila Andreja Leški, ki se je, tako kot Tina, prebila v polfinale. Premagala je Romunko Dobre in Kanadčanko Beauchemin-Pinard. V polfinalu je naletela na kasnejšo zmagovalko kategorije Japonko Nabekuro in izgubila. Uvrstila se je v borbo za 3.mesto, kjer se je pomerila z brazilsko predstavnico Castilhos, ki se je v tretji minuti borbe veselila zmage z ipponom.  

Martin Hojak je v kategoriji do 73 kilogramov, zabeležil zmage nad Turkom Ciloglu, Romunom Cerceu, in Italijanom Casagili ter si tako že zagotovil uvrstitev med osem najboljših. V četrtfinalu se je pomeril s prvim nosilcem Rustamom Orjuovim iz Azerbajdžana, ki je bil žal premočan. Martin je prejel tri kazni in izgubil borbo. S porazom se je preselil v repasaž, kjer je v zelo atraktivni borbi z metom uchi mata premagal Ukrajinca Khomula ter se uvrstil v boj za 3.mesto. Nasproti mu je stal izraelski predstavnik Butbul. Hojak je pridobil rahlo prednost, saj je Izraelec kmalu po začetku borbe prejel dve kazni, v nadaljevanju pa je žal presenetil slovenskega predstavnika in slavil zmago.

V kategoriji do 70 kilogramov je nastopila Patricija Brolih, ki je v uvodni borbi proti Nizozemki Asumi že v trenutkih borbe pridobila prednost, ki jo je uspešno ubranila do konca in zmagala. V drugem krogu se je pomerila v Britanko Conway, ki pa je bila žal premočna in Patricija je končala s tekmovanjem.

Jutri bodo na blazine v hrvaški prestolnici stopili še Klara Apotekar, Anamari Velenšek, David Kukovica, Enej Marinič in Vito Dragič.