Grand Prix Zagreb - Spektakularen zaključek tekmovanja
29.07.2018 Žerjav Klavdija
Anamari Velenšek je pokazala izvrstne borbe in v kategoriji +78 kilogramov suvereno stopila na sam vrh. Več kot odličen rezultat je zabeležila tudi Klara Apotekar (do 78 kilogramov), ki se je veselila drugega mesta. Slovenska ekipa se v domovino vrača s tremi medaljami in štirimi petimi mesti.

V najtežji ženski kategoriji je za Slovenijo nastopila Anamari Velenšek. V uvodnem boju se je pomerila z nemško predstavnico Carol Weiss in zabeležila prvo zmago z ipponom, po tem ko je prikazala tehniko davljenja. Naslednja nasprotnica je bila Larisa Čerić iz Bosne in Hercegovine. Larisa je tekom borbe prejela tri kazni, neustavljiva Ana pa je na svoj račun dodala že drugo zmago. Za preboj v finale je premagala Bolgarko Maryno Slutskayo - točko wazarija je naša šampionka pridobila že v začetku borbe in prednost uspela zadržati vse do konca. Zadnja ovira pred najvišjo stopničko je bila le še Tunizijka Nihel Cheikh Rouhou. Velenškova je bila danes nepremagljiva, na hrbet je položila tudi Cheikh Rouhouo in poskrbela, da je v Areni Zagreb zaigrala slovenska himna. 

V kategoriji nižje, do 78 kilogramov, smo spremljali borbe Klare Apotekar. Tako kot Ana je tudi Klara suvereno "rušila vse ovire". V začetnem boju proti Brazilki Nathaliji Parisoto je Apotekarjeva povedla z wazarijem in kasneje zmagala po tem, ko so nasprotnici prisodili tri kazni. V drugem krogu si je minuto pred konec priborila ippon proti Rusinji Anastasiyji Dmitrievi. Sledil je naporen četrtfinalni boj proti domačinki Karli Prodan, kjer je morala hrvaška predstavnica priznati prednost wazarija.  Uvrstitev v finale si je zagotovila po zmagi nad francosko predstavnico Audrey Tcheumeo - slednja je prejela tri kazni. Za zlato kolajno se je pomerila s še eno Francozinjo Malonga Madeleine, ki je bila žal premočna. Klara se je na koncu veselila izvrstnega drugega mesta. 

David Kukovica je na tatami stopil v kategoriji do 90 kilogramov. V izločilnih bojih mu je nasproti stal Uzbekistanec Davlat Bobonov, ki pa ga je premagal z ipponom dobro minuto pred koncem rednega dela.

V najtežji moški kategoriji +100 kilogramov sta nastopila Enej Marinič in Vito Dragič. Oba sta klonila v prvem boju, Enej proti Ukrajincu Yakiv Khammo, Vito pa proti Nizozemcu Jur Spijkersu.

Slovenska ekipa se v domovino vrača z eno zlato medaljo, dvema srebrnima in štirimi petimi mesti. V skupnem seštevku se je Slovenija tako zavihtela na peto mesto. Na izredno močnem tekmovanju je nastopilo 507 tekmovalk in tekmovalcev iz 78 držav, izvrsten rezultat slovenske ekipe pa dokazuje dejstvo, da spadamo med svetovne judo sile. Naši predstavniki so osvojili tudi pomembne točke, ki že sodijo v nabor za Olimpijske igre Tokio 2020.