Maruša Štangar sedma na svetu
20.09.2018 Žerjav Klavdija
Maruša Štangar je na svetovnem prvenstvu v Bakuju osvojila sedmo mesto v kategoriji do 48 kilogramov. V repasažu je slovensko reprezentantko premagala Otgonceceg Galbadrah iz Kazahstana. Na tatami sta danes stopila tudi David Štarkel in Matjaž Trbovc, ki pa sta poraz doživela že v uvodnem dvoboju.

V dvorani, nasprotni olimpijske vasi, ki je gostila športnike na premiernih evropskih igrah, je na tatami kot prva slovenska predstavnica stopila Maruša Štangar iz ljubljanske Olimpije.

Prvo zmago je dvajsetletnica dobila brez boja proti Nadi Kezakimana iz Burundija.

Naslednja tekmica je bila šest let starejša Francozinja Melanie Clement. V medsebojnih dvobojih je nazadnje slavila prav Clementijeva in sicer na evropskem prvenstvu, maja letos v Tel Avivu. Danes je morala priznati premoč mlajši nasprotnici. Maruša je v podaljšku s končnim prijemom dvoboj odločila v svojo korist.

Zadnja ovira za četrtfinale in popoldanski nastop je bila Izraelka Noa Minsker, bronasta z lanskega evropskega prvenstva v Varšavi, ki pa v letu 2018 še ni pokazala prave forme. Premoč Maruše se je kazala skozi vso borbo, v končnici pa je poskrbela za še en končen prijem in predčasno zaključila boj.

V četrtfinalu se je Ljubljančanka pomerila proti aktualni olimpijski prvakinji Pauli Pareto iz Argentine. Slednji je uspela tehnika za wazari, v veliki želji po izenačenju pa je bila Maruša nato v zadnji minuti dvoboja diskvalificirana.

Poraz jo je uvrstil v repasažne boje. Naša predstavnica, 17. na svetovni lestvici, se je pogumno spopadla z izkušeno, 10 mest višje uvrščeno Kazahstanko, bronasto z zadnjih olimpijskih iger, Otgonceceg Galbadrah. Tekmica je svoje bogate izkušnje prikazala predvsem pri hitrih protinapadih, a tudi Štangarjeva je med borbo dobro reagirala in spremljali smo zelo izenačen dvoboj. Nekje na polovici borbe je Kazahstanki uspel met za wazari. Mlada tekmovalka ljubljanske Olimpije je šla na vse ali nič ter za izenačenje potrebovala 20 sekund. V uvodu zadnje minute pa je Galbadrahovi vendarle uspel odločilni met in napredovanje v borbo za kolajno.

"Zame je to prvo svetovno prvenstvo in z uvrstitvijo med osmerico sem izredno zadovoljna. Seveda je vsak premagljiv, imela sem priložnost za več. Škoda, ampak to je čar športa. Nasprotnica je bila zelo dobra, izkušena, z raznovrstnimi tehnikami. Nekaj grenkega priokusa takoj po borbi seveda je, a mislim, da bom čez nekaj dni lahko zadovoljna, ko bom se ozrla nazaj na prvenstvo," je po tekmi povedala športnica, ki bo jeseni nadaljevala študij v tretjem letniku na ljubljanski univerzi.

V moški konkurenci sta že pred tem v kategoriji do 60 kg v prvem nastopu izgubila David Štarkel in Matjaž Trbovc.

Za 22-letnega Davida Štarkla iz celjskega Sankakuja je bilo vnaprej jasno, da ga čaka težko premostljiva ovira. Žalčan je bil v prvem nastopu sicer prost, nato pa je bil njegov nasprotnik branilec naslova 25-letni Japonec Naohisa Takato, eno od vročih želez Dežele vzhajajočega sonca za olimpijske igre čez dve leti v domačem Tokiu. Japonec je vlogo favorita upravičil in s končnim prijemom še pred polovico borbe ugnal mladega Žalčana.

"Enkrat sva se že borila v Tokiu in tudi takrat sem izgubil v parterju. Vedel sem, da je dober, šel sem na presenečenje, a se ni izšlo. Trenutno nisem v taki formi, da bi bil konkurenčen najboljšim. V borbi se je videlo, da mi manjka nekaj moči, zato mi je tekmec z lahkoto strgal roko in zmagal," je brez ovinkarjenja razloge za poraz razložil Štarkel.

29-letni Matjaž Trbovc je doživel podobno usodo. Zanj je bil, po prostem prvem krogu, v drugem usoden tri leta mlajši Kirgiz Otar Bestajev, ki je priborjeni wazari obdržal do konca dvoboja in se uvrstil v nadaljevanje.

"Dobro se poznava in vedel sem, da bodo odločale malenkosti. Sam sem poskušal z novimi tehnikami, ki mu jih na treningu še nisem pokazal, a je eno od teh tehnik kontriral in sodniki so mi prisodili vazari. Tudi tekmec ni pokazal napada, ki jih dela sicer, tokrat pa je izkoristil mojo napako," pa je svoj nastop komentiral Trbovc.

V petek bosta slovenske barve v največjem mestu ob Kaspijskem jezeru branila aktualni evropski prvak v kategoriji do 66 kg Adrian Gomboc in izkušena Petra Nareks v kategoriji do 52 kg.