Nareksovi in Gombocu zmanjkal le kanček sreče
21.09.2018 Žerjav Klavdija
Na svetovnem prvenstvu v Bakuju sta se danes borila dva slovenska predstavnika - Petra Nareks (do 52 kg) in Adrian Gomboc (do 66 kg), ki pa sta žal izpadla v 3. krogu.


Varovanka Marjana Fabjana, ki bo prav ob koncu prvenstva dopolnila 36 let, je na prvenstvih stare celine osvojila kar šest odličij, a zadnje že pred desetletjem v Lizboni. Težko preizkušnjo je imela že v uvodu, ko ji je nasproti stala Sim Song Rim iz Severne Koreje, bronasta z letošnjih azijskih iger. V izenačenem dvoboju je bila Nareksova že po minuti v izgubljenem položaju, ko je tekmica osem sekund držala končni prijem, a se je izkušena Slovenka izvila. V nadaljevanju pa je po izenačeni borbi Nareksovi 45 sekund pred koncem uspel odločilni met za wazari.

Lažji tekmec je bila v nadaljevanju 20-letna Jacira Ferreira iz Mozambika, ki odmevnega izida še ni dosegla, in Slovenka je izkušnje z metom za ipon minuto in 25 sekund pred koncem dvoboja spremenila v zmago.

Previsoka je bila ovira za četrtfinale, kjer je Nareksova izgubila boj z Brazilko Eriko Mirando, štirikratno panameriško prvakinjo in nosilko odličij z zadnjih štirih SP. Brazilka je Nareksovo prisilila v napake, po treh kaznih pa v diskvalifikacijo in slovo od tekmovanja.

"Ko si tako blizu dobrega izida, si želiš še več. Posebej, ker Brazilko dobro poznam. Mesec in pol se je pripravljala pri nas, vsakodnevno sva imeli borbe in večkrat sem jo na treningu vrgla. Seveda je odlična borka, tretja na svetu, to sem vedela, a morda je bila danes želja tako velika, da sem začela delati napake," je priznala Nareksova.

Aktualni evropski prvak Gomboc je bil v prvem krogu prost, v drugem je premagal Gavina Mogopaja iz Bocvane. Varovanec Roka Drakšiča pri Bežigradu se je nato pomeril s Flickerjem, ki pa ga je Gomboc aprila na poti do evropskega zlata v Tel Avivu že ugnal, Flicker mu je nato vrnil z enako mero na grand slamu v Zagrebu. Tudi drugi dvoboj je slovenski tekmovalec obvladoval, bil dvakrat blizu metu za wazari, nato pa sta morala tekmovalca v podaljšek, kjer je bil po 33 sekundah spretnejši prvi nosilec Flicker in je izkoristil eno od redkih priložnosti za zmago. 

"Dobro sem nadziral borbo, bil boljši, na koncu pa sem malo spustil, zastal, kar je izkoristil, saj je zelo izkušen borec. Dobro se poznava, vedel sem, kaj dela in celo borbo sem ga nadziral z desno roko. Na koncu mi je malo zmanjkalo, a izgubiti s takim borcem ni presenečenje, razočaranje pa seveda je. Bil sem dobro pripravljen, a včasih odloči tudi sreča," je po porazu misli strnil Gomboc.

Jutri bosta na tatami v Bakuju stopila Kaja Kajzer (-57 kg) in Martin Hojak (- 73 kg).