Maruša Štangar in Tina Trstenjak bronasti na Mastersu
15.12.2018 Rok Rakun
Prvi dan Mastersa na Kitajskem, kjer so zbrani najboljši judoisti sveta, sta Tina Trstenjak in Maruša Štangarske osvojili bronasti kolajni.


Tina Trstenjak je svoje dvoboje na Mastersu pričela z zmago nad Britanko Lucy Renshall s prednostjo wazarija. Drugi krog proti Nemki Trajdos je tudi slavila z zmago po tem, ko so Trajdosovi prisodili tri kazni. Polfinalni dvoboj proti Japonki Nabekura je izgubila po tem, ko si je v Japonka v parterju uspela pridobiti prednost z wazarijem in posledično zmago. Kolajno si je priborila proti Nizozemki Juul Franssen s tem, ko so nasprotnici prisodili tri kazni zaradi pasivnosti.


V najnižji ženski kategoriji si je Maruša Štangar priborila bronasto kolajno. V uvodnem dvoboju proti Melanie Clement je zmagala po tem, ko so Francozinji prisodili tri kazni. Naslednji dvoboj je v svojo korist obrnila nekaj sekund pred koncem rednega dela, ko si je s tehniko v parterju priborila ippon in posledično zmago.

Polfinale se ni izšlo v prid Maruši saj si je Distria Krasniqi kmalu po začetku priborila ippon in zmagala dvoboj. Za Kolajno se je pomerila z Milico Nikolic v napornem dvoboju, ki se je prevesil v podaljšek kjer je po prvem neuspelem poskusu v parterju pri drugem bila Maruša uspešna in prisilila nasprotnico k predaji. Z zmago si je Maruša Štangar zagotovila bronasto kolajno.Adrian Gomboc je najprej premagal Rusa Puliaeva z wazarijem. V drugem dvoboju proti Izraelcu Shmailovu pa je klonil po tem, ko si je nasprotnik priboril dva wazarija. Tekma repasaža je bila dolga, izenačena in naporna na koncu je slavil Mongoljec Dovdon. Na koncu je Adrian osvojil 7. mesto na turnirju.


V kategoriji do 63 kilogramov je nastopila še Andreja Leški, ki je v izločilnih bojih premagala Filipinko Watanabe. V drugem krogu ji je nasproti stala kasneje srebrna Japonka Nabekura, ki je Andrejo premagala z ipponom. V repasažu je Leškijeva klonila proti Nemki Martyni Trajdos po napornem dvoboju v katerem sta si v rednem delu obe priborili po eno točko z wazarijem nato pa je z malo več sreče dvoboj dobila Nemka.  Pripadlo ji je končno sedmo mesto na turnirju.


Drugi dan prvenstva je nastopila edina slovenska predstavnica ta dan.V kategoriji do 78 kilogramov je nastopila Klara Apotekar, ki pa je v uvodnih bojih klonila proti kasnejši zmagovalki, Japonki Mami Umeki.