V Izraelu zadonela slovenska himna za Apotekarjevo
26.01.2019 Rok Rakun
Zadnji dan velike nagrade v Tel Avivu smo spremljali štiri naše predstavnike. Da je v Izraelu zadonela slovenska himna je poskrbela Klara Apotekar, ki je stopila na najvišjo stopničko v kategoriji do 78 kilogramov. Njena sestra Anamari Velenšek pa je uspeh dopolnila s tretjim mestom kategorijo višje v kategoriji nad 78 kilogramov. Prvi dan prvenstva je Maruša Štangar osvojila 5. mesto.


Klara Apotekar se je v drugem krogu izločilnih dvobojev spadala z Američanko Nafeli Papadakis nad katero je ves čas prevladovala in si drugega za drugim prislužila dva wazarija, ki sta ji prinesla ippon in zmago nad Američanko. Četrtfinalni dvoboj proti Rusinji Antonini Shmeleva je zaključila z metom za ippon, ki jo je pripeljal do polfinala kategorije do 78 kilogramov. Tam se je pomerila z Patricijo Sampaio, ki si je najprej priborila prednost wazarija, kar je Klara kmalu izenačila in kasneje s tehniko vzvoda prisilila Portugalko k predaji dvoboja in se uvrstila v finalni dvoboj kategorije. Za zlato se je spopadla z Loriano Kuka iz Kosova s katero sta imeli zelo izenačen dvoboj, ki se je po rednem delu prevesil v boj za zlato točko. Po napornih štirih minutah podaljška si je Klara priborila točko wazarija z metom in s tem tudi zlato kolajno.

Anamari Velenšek se je v najtežji ženski kategoriji pomerila z Rusinjo Anno Gushchino in jo kmalu po začetku z vzvodom na roko prisilila k predaji dvoboja. V četrtfinalu ji je nasproti stala Portugalka Rochele Nunes, proti kateri si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca. Do finala se je prebila z zmago nad Azerbajdžanko Iryno Kindzersko. Bron je osvojila po tem, ko je uspešno izvedla tehniko davljenja v dvoboju z Belorusinjo Maryno Slutskaya in jo prisilila k predaji dvoboja.

Maruša Štangar je svoje dvoboje otvorila z zmago nad domačinko Tamar Malca z ipponom. Četrtfinalni dvoboj proti Portugalki Mariji Siderot je Maruša dobila v podaljšku po tem, ko so Portugalki dosodili tri kazni. V polfinalu se je Maruša pomerila z Izrealko Rishony, ki pa je v prvi minuti dvoboja izkoristila Marušino napako v parterju in zmagala z vzvodom. Maruša se je tako uvrstila v tekmo za bronasto kolajno, kjer ji je nasproti stala Brazilka Nathalia Brigida. Dvoboj za kolajno se je prevesil v podaljšek, kjer je Brazilka izkoristila nepazljivost Maruše in si priborila wazari. Maruša Štangar je v Tel Avivu osvojila 5. mesto.

Matjaž Trbovc se je v kategoriji do 60 kilogramov najprej boril proti Azerbajdžancu Rovshan Aliyev. Trbovc si je sredi rednega dela priboril prednost wazarija in jo zadržal do konce dvoboja. Nasproti mu je v drugem krogu stal Belgijec Jorre Verstraeten kateri si je zmago priboril z ipponom.

David Štarkel je proti Madžaru Csaba Szabo v prvih sekundah podaljška izvedel lep met za ippon in s tem dobil dvoboj. V Drugem krogu rednega dela se je spopadel z Bolgarcem Yanislavom Gerchevom, ki si je priboril prednost wazarija in jo uspel zadržati do konca dvoboja.

Kaja Kajzer je v izločilnih bojih kategorije do 57 kilogramov klonila proti Poljakinji Juliji Kowalczyk, ko si je ta v podaljšku priborila ippon.

Enej Marinič se je v odprti kategoriji spopadel z Romunom Danielom Natea. Eneju so dosodili tri kazni in posledično je izgubil ta izločilni dvoboj.

David Kukovica je v izločilnem dvoboju proti Belorusu Yahoru Varapayeu bil sredi dvoboja nepazljiv, kar je izkoristil Belorus in z metom za ippon dobil dvoboj.