Zlato za Andrejo Leški v Marakešu
09.03.2019 Rok Rakun
Izjemen dan v Marakešu za Slovenijo. Andreja Leški je poskrbela, da je v Maroku zadonela slovenska himna s tem, ko si je priborila zlato kolajno v kategoriji do 63 kilogramov. Uspeh je dopolnila Kaja Kajzer s 7. mestom v kategoriji do 57 kilogramov.


Andreja je v Maroko na Grand Prix Marakeš prišla kot prva nosilka, zato je bila v prvem krogu prosta. V drugem krogu izločilnih bojev se je pomerila s predstavnico Gabona Jessico Dialli, ki jo je suvereno premagala v 30 sekundah. V četrtfinalnem dvoboju se je pomerila z Nizozemko Van den Berg. Andreja si je priborila prednost wazarija z lepo nožno tehniko po dobrih dveh minutah borbe. Zmago nad Nizozemko si je zagotovila z lepim ipponom 30 sekund pred koncem borbe. V polfinalu je Andrejo čakala Britanka Piovesana, borba je bila zelo napeta in izenačena, a je Andreja vse skozi kazala pobudo. Ker v rednem delu ni bilo točk se je borba nadaljevala podaljšku, kjer je Andreja nasprotnico prisilila v še tretjo kazen in si s tem zagotovila mesto v dvoboju za zlato kolajno.

V finalu smo spremljali ponovitev lanskega finala iz Grand Prix Agadir, med Andrejo Leški in Avstralko Katharino Haecker, kjer je bila boljša Andreja. Tudi v Marakešu je finale Andreja začela odločno, a Avstralka je želela pokazati, da je fizično močnejša, zato je morala Andreja taktiko prilagoditi in vzpostaviti ravnotežje. Nekaj sekund pred koncem borbe je Avstralka poskusila z močnim napadom, toda Andreja je bila zbrana in je z lepim proti metom Haeckerjevo prikovala na hrbet in si s tem prislužila zlato kolajno. Andreja z zmago v Marakešu nadaljuje izjemno leto 2019, kjer ima v žepu že brona iz Pariz in Düsseldorfa.


Enej Marinič je bil v absolutni kategoriji postavljen, kot osmi nosilec turnirja, zato je bil v prvem krogu prost. V drugem krogu izločilnih bojev je premagal domačina Hajji z ipponom v tretji minuti dvoboja. Prvi nosilec kategorije nad 100 kilogramov Romun Simonescu je bil Enejev nasprotnik v četrtfinalu a žal je bil premočan nasprotnik in je Eneja premagal z dvema metoma za wazari. Enej se je preko repasaža, kjer je  premagal predstavnika Senegala Ndiaye,  prvič v karieri uvrstil v dvoboj za medaljo na članski ravni velikih nagrad. Za medaljo se je pomeril Ukrajincem Kolesnykom, ki pa ga je po dobri minuti dvoboja vrgel za ippon in odvzel bronasto kolajno. Peto mesto na Grand Prix je najboljša uvrstitev v članski kategoriji za Eneja.


Kaja Kajzer je v prvem krogu izločilnih bojev kategorije do 57 kilogramov odpravila Britanko Wilson v podaljšku dvoboja, ki se je zavlekel v osmo minuto. V četrfinalu se je pomerila s Poljakinjo Borowski, ki je mesto višje na svetovni lestvici na 17. mestu. Borowska si je minuto pred koncem z metom priborila ippon in Kajzerjevo poslala v repasaž. Tam se je pomerila z Izraelko Nelson Levy, ki pa si je v parterju priborila ippon s končnim prijemom. Kaja je zasedla 7. mesto v kategoriji do 57 kilogramov.

Matjaž Trbovc je v parterju prevladoval in že v prvih sekundah dvoboja povedel s točko wazarija proti Moussa Diop iz Senegala malo kasneje pa z še z dodatno točko wazarija, ki mu je prinesla ippon in zmago nad nasprotnikom. V tretjem krogu izločilnih dvobojev mu je nasproti stal Bulgar Gerchev, ki si je priboril zmago v podaljšku z wazarijem.

Adrian Gomboc je proti Rusu Mudranovu, ki je olimpijski prvak iz kategorije do 60 kilogramov, klonil nekaj sekund pred koncem rednega dela, ko si je Rus priboril prednost wazarija.

Andraž Jereb je uvodni dvoboj proti Italijanu Matteu Pirasu izgubil po tem, ko si je Italijan priboril ippon.

David Štarkel je izpadel iz nadaljnjega tekmovanja po tem ko si je domačin Issam Bassou priboril prednost wazarija in nato zaključil dvoboj z ipponom.

Anka Pogačnik je v izločilnih bojih klonila proti Brazilki Amandi Oliveira, ko si je ta priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela dvoboja.