Predstavitev reprezentance za evropsko prvenstvo Minsk 2019
04.06.2019 Rok Rakun
Na današnji novinarski konferenci smo predstavili reprezentanco, ki bo čez sedemnajst dni zastopala slovenske barve na evropskih igrah v Minsku.


Nastopilo bo osem predstavnic v ženskih kategorijah in sedem predstavnikov v moških. Za judoiste to ne bodo samo evropske igre, ampak se dogodek klasificira kot evropsko prvenstvo. Med 22. in 25. junijem se bo na tatamijih v Belorusiji pomerilo 400 tekmovalk in tekmovalcev iz stare celine. Na tekmovanju bo naslov branil tudi aktualni evropski prvak v kategoriji do 66 kilogramov Adrian Gomboc. Srebrna iz Tel Aviva Tina Trstenjak bo tekmovanje izpustila zaradi poškodbe. Prav tako bodo lansko sedmo mesto poskušale nadgraditi še Anka Pogačnik(-70kg), Maruša Štangar (-48kg) in njena sestra Anja Štangar (-52kg), ki se vrača na tekmovalne tatamije po poškodbi, zaradi katere je bila odsotna več kot leto dni.

Ženski del reprezentance
Maruša Štangar do 48 kilogramov;
Anja Štangar do 52 kilogramov;
Kaja Kajzer do 57 kilogramov;
Andreja Leški do 63 kilogramov;
Lia Ludvik do 63 kilogramov;
Anka Pogačnik do 70 kilogramov;
Klara Apotekar do 78 kilogramov;
Anamari Velenšek nad 78 kilogramov;
 
Moški del reprezentance
David Štarkel do 60 kilogramov;
Matjaž Trbovc do 60 kilogramov;
Adrian Gomboc do 66 kilogramov;
Andraž Jereb do 66 kilogramov;
Martin Hojak do 73 kilogramov;
David Kukovica do 90 kilogramov;
Vito Dragič nad 100 kilogramov;

Adrian Gomboc (-66kg)

Glede na to, da sem aktualni evropski prvak za ubranitev naslova ne čutim nobenega velikega pritiska. Seveda je želja, da ga ubranim in se ponovno povzpnem na najvišjo stopničko v kategoriji do 66 kilogramov. To leto se zame ni začelo najbolje, vendar mislim da sem za to evropsko prvenstvo optimalno pripravljen in lahko vsakega premagam. S to miselnostjo grem tja in upam na najboljše.  Poškodbo sem staknil v začetku leta zaradi katere sem bil dva meseca odsoten na tatamijih. Nato sem začel s tekmovanji na katerih mi je vedno nekaj zmanjkalo sredi borbe. Navadno sem zmagoval s to taktiko, sedaj pa se je ravno obrnilo. Na vseh kasnejših pripravah sem delal na tem in sem sedaj pripravljen premagovati nasprotnike s to taktiko, ne da oni premagajo mene. Pred državnim prvenstvom sem imel priprave v Bolgariji na višinskih pripravah, kjer sem treniral z njihovo ekipo,  kasneje še v Valenciji z dobrimi sparing partnerji. Zadnje višinske priprave smo imeli pred kratkim na Rogli, sedaj se za kratek čas še odpravljamo v Lipnico (Leibnitz) in kasneje v Poreč. Delam veliko na fizični pripravi saj mi je to v zadnjem času kar manjkalo, psihično pa sem dovolj stabilen in pripravljen na borbe. Čaka me še 10 dni težkih priprav potem pa počasi počitek od treningov, da bom spočit in pripravljen za evropsko prvenstvo.

Anamari Velenšek (+78kg)

Na evropskih igrah v Minsku bom zadovoljna z dobrimi borbami, za katere bom vedela da sem se zelo potrudila in dala vse od sebe. Upam na najboljše in čim višjo uvrstitev, da bom imela dober dan, če pa se to ne bo zgodilo bomo šli naprej. Naš glavni cilj je svetovno prvenstvo, to je le neka vmesna postaja na poti do Tokia. Pred nami so še priprave v Poreču, nato evropske igre in kasneje še nekaj priprav pred svetovnim prvenstvom. Počasi se navajam na to višjo kategorijo, na čisto drug način juda in počasi pridobivam fizično moč, da sem kos najtežjim nasprotnicam.


Andreja Leški (-63kg)

Priprave smo naredili po načrtu, vsi imamo nekaj težav z manjšimi poškodbami v zadnjem času, klub temu pa se mi zdi da sem sposobna pogledati mimo tega in se osredotočiti na tekmovanje. V dobri formi sem že celo leto, edino v Bakuju se ni ravno dobro izšlo za mene, kljub temu pa verjamem, da spadam med top tekmovalke in si želim medalje na evropskem prvenstvu. Upam, da bom na prvenstvu v dobri fizični in psihični formi, ter da bom zdržala vse pritiske. Manjše poškodbe so sanirane, treniram kolikor lahko in se s temi poškodbami ne obremenjujem, vem da sem dobro pripravljena in to je meni važno.


Vito Dragič (+100kg)

Po pripravah v Mittersillu sem si vzel malo časa za rehabilitacijo kolena. Obrabe in utrujenost po pripravah na Japonskem so pustile svoj pečat in moral sem narediti krajši premor na začetku sezone, da nisem tvegal večje poškodbe. Kasneje sem začel z mednarodnimi pripravami v Antalyji in na Balkanu. Z vsemi pripravami sem poskušal nadoknaditi izgubljen čas od januarja do marca, ko sem bolj malo treniral. Po najboljših močeh sem se pripravljal, vsi so mi priskočili na pomoč, tudi iz drugih slovenskih klubov. Mislim, da sem optimalno pripravljen. To so moje prve evropske igre.  Že lani v Tel Avivu sem se dobro boril, če bom prikazal dobre borbe in koncentracijo se mi zdi, da lahko veliko dosežem. Z letošnjimi borbami sem večinoma zadovoljen, se je pojavilo nekaj napak, zaradi različnih dejavnikov, predvsem pa zaradi premora na začetku leta. Ciljam čim višje, je pa vse odvisno od žreba in dnevne forme.


Rok Drakšič, trener

Prihajajoče evropsko prvenstvo je predvsem test, da vidimo kako smo blizu najboljšim. Opravili smo vse priprave in treninge po načrtu, seveda pa še ni špica sezone saj to sta evropsko in  svetovno prvenstvo. Veliko priprav smo imeli v tujini, imeli smo višinske priprave na katerih smo tudi veliko dosegli in si izbrali zelo dobre sparing partnerje. V zadnjem času smo bili na mednarodnih pripravah v Podčetrtku, sedaj gremo še v Lipnico (Leibnitz) in naslednji teden še na Hrvaško za nekaj dni. Jaz bi bil zadovoljen, če bi se vsi moji tekmovalci dokazali, premagali tiste, ki so višje od njih na svetovni lestvici. Medalje bi bil seveda vesel, toda bolj pomemben mi je napredek, da vidim kako napredujejo in se razvijajo. Vsi so že premagali boljše nasprotnike, ampak to je judo in nikoli ne veš kaj se zgodi. Trenutno je zdrav samo Adrian, ostali so še v fazi rehabilitacij. Upam, da bodo vsi do evropskih igre pripravljeni in bodo pokazali svoj maksimum.  

Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije

Tudi vodilni v Judo zvezi Slovenije želimo, da na teh igrah nadaljujemo nizanje kolajn z največjih tekmovanj, ki smo ga začeli leta 2002 in tudi na teh evropskih igrah osvojimo kolajno. Želimo, da pokažemo, da smo kos najboljšim v Evropi. V osnovi pa je najpomembneje, da naši tekmovalci pokažejo dobre borbe, da se domov vrnejo zdravi in brez poškodb, da bodo lahko nadaljevali s pripravami na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta potekalo v Tokiu. Na tokratno prvenstvo bo odpotovala dobra ekipa osmih deklet in sedmih fantov, zaradi poškodb pa bodo tekmovanje izpustili Tina Trstenjak, ki je bila lani v Tel Avivu srebrna, Petra Nareks in Enej Marinič. Olimpijski komite Slovenije je omogočil, da s tekmovalci odpotujejo tudi vsi klubski trenerji, za kar smo jim izjemno hvaležni. 

Več fotografij z novinarske kofnerence: https://judoslo.si/galleries/6...