V Zagrebu zadonela slovenska himna v čast Tini Trstenjak
27.07.2019 Rok Rakun
Drugi dan je za veselje v slovenskem taboru poskrbela Tina Trstenjak, ki je stopila na najvišjo stopničko v kategoriji do 63 kilogramov in v Zagrebu je tako zadonela slovenska himna.

Prvi dvoboj Tine Trstenjak v Zagrebu proti Francozinji Deketer je Tina obrnila v prid sebi v tretji minuti dvoboja, ko je povedla s točko wazarija in prednost zadržala do izteka rednega dela. Drugo borbo proti Finki Emiliji Kanerva je hitro zaključila s končnim prijemom v drugi minuti in napredovala v četrtfinale kategorije do 63 kilogramov. Tam je premagala Filipinko Watanabe z metom za ippon v zadnji minuti rednega dela dvoboja. Do finala se je prebila z zmago nad Nizozemko Sanne Vermeer, kateri so dosodili tri kazni. Za najvišjo stopničko se je borila z drugo nosilko turnirja Japonko Nami Nabekura. Skozi celotno finale je Tina prevladovala nad Japonko in na koncu slavila po še tretji dosojeni kazni Japonki. Tina je tako osvojila zlato na zadnji postojanki pred svetovnim prvenstvom v Tokiu, ki bo konec avgusta.

V prvem izločilnem dvoboju kategorije do 73 kilogramov je Martin Hojak premagal Tareq Jamala v dvoboju kjer je najprej povedel s točko wazarija in si kasneje priboril ippon s končnim prijemom. Za tem je sledila zmaga nad predstavnikom Savdske Arabije Sulaiman Hamad proti kateremu je najprej povedel s točko wazarija na začetku dvoboja, malo pred koncem pa s tehniko davljenja prisilil Hamada k predaji dvoboja. V zadnjem krogu izločilnih dvobojev je Martinu nasproti stal Izraelec Tohar Butbul, njun dvoboj se je prevesil v podaljšek kjer je Izraelec izkoristil napako Martina in z metom za ippon izločil Hojaka iz nadaljnjega tekmovanja.
 
Anka Pogačnik je svoje dvoboje na prvenstvu začela z zmago nad Portugalko Timo, proti kateri si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela.  V drugem krogu kategorije do 70 kilogramov se je pomerila proti Britanki Howell, ki pa je malo pred koncem dvoboja izvedla končni prijem in dobila dvoboj z ipponom ter s tem izločila Anko iz nadaljnjega tekmovanja.
 
Lia Ludvik je v drugem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 63 kilogramov morala priznati premoč Rusinji Davydovi, katera si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela.