Hojak zaključil nastope v izločilnih dvobojih tretjega dne v Tokiu
27.08.2019 Rok Rakun
Edini današnji slovenski predstavnik na svetovnem prvenstvu v judu v Tokiu Martin Hojak se je poslovil že po prvem nastopu. Hojaka je v kategoriji do 73 kg ugnal mladinski svetovni prvak Turek Bilal Ciloglu.


Tekmovalca, oba stara 21 let, sta se v karieri pomerila petič, sreča pa se je tokrat nasmehnila Turku, ki je dosegel tretjo zmago. V izenačenem dvoboju je imel Ljubljančan večji del celo pobudo, Turek pa je bil v odločilnih trenutkih bolj zbran in vrgel varovanca trenerja Roka Dragšiča na blazino za končno zmago.

Pred tem je bil tekmovalec ljubljanskega Bežigrada močnejši predvsem v parterju, a si ni uspel pripraviti končnega prijema.

"Poznava se zelo dobro. Jaz vem, kaj dela on in on ve, kaj delam jaz. Prepričan sem, da sva bila eden na drugega dobro pripravljena, danes pa je pač zmagal on. Škoda, saj sem imel dober žreb, da napredujem še kakšen krog," je po tekmi dejal Hojak, prepričan, da ga je v drugem krogu s Ciprčanom Hristosom Trikomitisom čakal lažji tekmec.

O sami borbi pa je dodal še: "Imel je res dober gard, nato me je ujel še za rokav, kar je bilo odločilno. S svojim judom sicer nisem nezadovoljen, a v celoti gledano moram svoj nivo še kar precej dvigniti."

"Martin je imel priložnost, da pride kar daleč, a naredil je napako, ki je odločila dvoboj. A tako je. Enkrat se situacija razplete tebi v prid, drugič nasprotniku," pa je po tekmi dejal trener Drakšič, ki je na Japonskem že spremljal tudi Adriana Gomboca, doma pa sta iz njegovega tabora zaradi poškodb ostali nadarjeni Andreja Leški in Kaja Kajzer.

Za izredno močno ekipo v prestolnici poudarja, da njegovim tekmovalcem manjka predvsem dober sparing. "Nekaj sparinga se najde, a za vrhunski nivo predvsem pri fantih potrebujemo tega še več. Ostale zadeve so urejene in v ozadju čakajo številni nadarjeni mladi. Tudi tekmovalci so izredni garači, čeprav je vselej možno dodati še kaj. Vedno so še rezerve."

Velika pričakovanja ima slovenski tabor v sredo, ko bo nastopila olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kg Tina Trstenjak. Celjanka je druga nosilka, po prostem prvem krogu pa jo v drugem čaka obračun s Španko Cristino Cabana Perez.

Celjanka, ki je konec tedna dopolnila 29 let, je pred dvema sezonama na SP v Budimpešti edini medsebojni dvoboj s tekmico z Iberskega polotoka dobila.