Velenškova in Dragič zadnja Slovenca na tatamijih v Tokiu
31.08.2019 Rok Rakun
Na svetovnem prvenstvu v judo v Tokiu sta kot zadnja iz slovenskega tabora nastopila še Ana Velenšek in Vito Dragić. Oba sta se proti favoriziranima tekmecema poslovila v podaljšku tretjega kroga.


Velenškova, bronasta na zadnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru v nižji kategoriji, je po pričakovanju ekspresno opravila prvi nastop v kategoriji nad 78 kg. Potem, ko je bila v prvem krogu prosta, je borka celjskega Sankakuja po hitrem postopku odpravila 21-letno Izraelko Raz Hersko, nosilko odličij z zadnjih dveh evropskih prvenstev do 23 let.

Varovanka Marjana Fabjana je od začetka nadzorovala tekmico, še pred polovico borbe pa se je v končnem prijemu odštela ura in zadonel je gong za predčasno zmago. "Ampak tudi v to borbo sem šla s previdnostjo. Sicer z namenom zmagati, a previdno, saj podcenjevanje lahko privede do presenečenja," je povedala zmagovalka.

Že naslednja borba pa je bila za biti ali ne biti. Tekmica 28-letne Celjanke je bila šesta tekmovalka s svetovne lestvice Japonka Akira Sone, lanska azijska prvakinja in letos zmagovalka Zagreba ter tretjeuvrščena v Parizu. Devetnajstletna Japonka je ob obeh letošnjih uspehih ugnala tudi Velenškovo, v Parizu v odločilni tekmi za bron.

Tokrat nobena od tekmic v sami borbi ni uspela s katero od tehnik in borba je šla v podaljšek. V slabšem položaju pa je bila Velenškova, ki je že prejela dve kazni, drugo po mnenju slovenskega tabora neupravičeno, zato je bila prisiljena napadati. Japonka je to znala kaznovati in eno od akcij v podaljšku je izkoristila za ipon.

"Danes sem se počutila dobro in mislila, da jo res lahko dobim. Bila sem najmočnejša v vseh treh najinih dvobojih letos. A tista druga kaze, ki sem jo po mojem mnenju dobila neupravičeno, me je prisilila, da spremenim način borbe. Naslednja kazen bi pomenila diskvalifikacijo, jaz sem morala res napadati in dobila me je na nasprotni napad," je po porazu dejala Velenškova in dodala, da ni razočarana zaradi poraza, ampak jezna zaradi sodniške odločitve. Tudi zato, ker sodniki niso kaznovali nepravilnih prijemov tekmece, ki je Slovenko nepravilno udarjala v obraz.

V sami borbi akcij ni bilo veliko, kar je bilo za slovensko reprezentantko pričakovano: "Poznava se in točna veva, kaj lahko katera od katere pričakuje. V tako borbo greš pametno, ne previdno, ampak premišljeno. Ena za drugo natančno veva, kdaj lahko skušava s protinapadom. In take borbe so vedno taktične."


Tudi Vito Dragić je bil v kategoriji nad 100 kg prvem krogu prost, Rachid Sidibe iz Burkine Fasa pa za 26-letnega tekmovalka bistriškega Impola po pričakovanjih ni predstavljal prevelike ovire. Minuto in pol pred gongom je Dragiću uspel met za vazari.

Povsem drugačen je bil izziv v naslednji borbi, ko je na nasprotni strani blazine stal 32-letni Brazilec David Moura, nosilec srebra z letošnjega panameriškega prvenstva in tretji tekmovalec s svetovne lestvice.

A Bistričan se uveljavljenega in izkušenega tekmeca ni ustrašil ter imel večji del borbe celo manjšo pobudo. Tudi v tem primeru v rednem delu ni prišlo do odločitve. V prvi minuti podaljška je nato zadišalo po presenečenju, ko je Dragič v parterju Brazilca že spravil na hrbet.

Za začetek odštevanja za končni prijem pa bi moral izvleči le še nogo iz Brazilčevih. Pri tem je slovenski reprezentant naredil napako, kar je Južnoameričan kaznoval in s hitro reakcijo obrnil položaj na tatamiju. Njegov prijem pa je bil pri tem dovolj trden za zmago.

"Do končnice sem se dobro boril. Malo sem imel težav s kondicijo. Če sem iskren, so mi začele mi odpovedovati roke in takrat začne odpovedovati tudi psiha. A vidim, kje sem. Po dolgem času sem spet konkurenčen. V podaljšku pa sem napako naredil sam. Reševal sem nogo, a ga nisem imel dobro fiksiranega, on pa je dober v parterju in to izkoristil. A z njim imam vedno napeto borbo. Enkrat sem izgubil na kazni, enkrat v podaljšku na juko, zdaj pa po moji napaki. Morda mi je manjkal tudi kanček samozavesti proti svetovnemu podprvaku iz leta 2017," je po tekmi povedal Dragić.

Kljub vsemu je bil z nastopoma v Tokiu zelo zadovoljen. "S točkami za svetovno lestvico sem se močno približal olimpijskim igram in tudi prvemu mastersu v karieri, kjer se delijo pomembne točke. Imam prosta še tri mesta za dobre izide in lahko se povzpnem visoko v boju za OI. To sem vedel že od začetka in upam, da bo šlo v zadnjem letu tako naprej."