Ponovno zlato in srebro sester Štangar na odprtem prvenstvu Afrike v Dakarju
16.11.2019 Rok Rakun
Na odprtem prvenstvu Afrike sta se na stopnički v Dakarju povzpeli Anja in Maruša Štangar, slednja je stopila na najvišjo stopničko kategorije do 48 kilogramov, Anja pa na drugo stopničko kategorije do 52 kilogramov.


Maruša Štangar je v rednem delu tekmovanja premagala predstavnico Burkine Faso Salimato Da z ipponom. Sledilo je polfinale kjer je prepričljivo z dvema wazarijema premagala predstavnico Mauriciusa Priscillo Morand. Za zlato v kategoriji do 48 kilogramov se je pomerila z Rusinjo Elizaveto Stepanovo in jo v drugi minuti podaljška premagala z wazarijem. Maruši v čast je v prestolnici Senegala zadonela slovenska himna.

Izjava Maruše Štangar (-48kg):

Zame sta to tekmovanje in prejšnjo v Kamerunu pomembno predvsem, da naberem izkušnje z Afričankami in nasprotnicami, ki jih drugje ne srečam na tatamijih. Te judoistke imajo dosti drugačen stil juda in te lahko hitro presenetijo, če ne veš kaj pričakovati. Razmere tukaj so čisto drugačne, bilo je ogromno motečih dejavnikov in je bilo kljub tem bilo potrebno ohraniti zbranost in koncentracijo. Z današnjo tekmo sem zadovoljna, borila sem se po načrtu in prišla do zlate medalje. Zadonela je tudi slovenska himna, kar je vedno lepo slišati, ko stojiš na zmagovalnem odru. Naslednja pomembna tekma prihaja zame decembra Masters na Kitajskem. Ob vrnitvi domov se bova začeli intenzivno pripravljati saj je bilo sedaj obdobje tekmovanj in je potrebno ponovno začeti trenirati.


Anja je  v drugi minuti prvega dvoboja z ipponom premagala Italijanko Gulio Pierucci. Še eno prepričljivo zmago z ipponom je zabeležila v polfinalu, kjer je slavila nad Maročanko Soumiya Iraoui. Finalni dvoboj se ni končal v korist Anji, saj si je predstavnica Gvineje Taciana Cesar priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela dvoboja. Anja je tako zasedla končno 2. mesto v kategoriji do 52 kilogramov.

Izjava Anje Štangar (-52kg):

Po zadnjih dveh tekmovanjih v Afriki bova z Marušo pripravljeni na vse možne razmere na tekmovanjih. Danes sem imela tri borbe s tekmovalkami, ki so dobre nasprotnice in sem s svojimi borbami zadovoljna, edino v finalu me je presenetila nasprotnica s svojo tehniko in sem padla za wazari, ki je bil na meji ampak je vseeno štel. Ostali dve borbi sem izpeljala kakor sva se s trenerko Olgo dogovorili. Več kot ti dve kolajni mi pomenijo osvojene točke za svetovno rang lestvico, saj sem ravno na meji za uvrstitev na Masters decembra in mi vsaka točka sedaj veliko pomeni. Tudi s to srebrno kolajno sem pridobila nekaj ključnih točk. Upam na uvrstitev na Masters in to bo tudi zadnja moja tekma v tem letu.