Tina Trstenjak do zlata v Budimpešti
24.10.2020 Rok Rakun
Tina Trstenjak je poskrbela, da je na Grand Slamu v Budimpešti zadonela slovenska himna. Pometla je z vso konkurenco v kategoriji do 63 kilogramov in po osmih mesecih premora ponovno stopila na zmagovalni oder.


Tina Trstenjak je svoj tekmovalni dan pričela z zmago nad Poljakinjo Szymansko proti kateri je slavila z wazarijem v podaljšku. V četrtfinalu je v drugi minuti dvoboja z ipponom odpravila domačinko Ozbas. Do borbe za zlato kolajno se je prebila preko Rusinje Davydove, kateri so dosodili tri kazni. Najvišjo stopničko si je priborila z zmago nad Venezuelko Barrios. Tina je finalni dvoboj odločila v svojo korist po minuti in pol borbe, ko je nasprotnico 20 sekund zadržala v končnem prijemu.

Adrian Gomboc je na turnirju nastopil kot drugi nosilec kategorije do 66 kilogramov. Prvi dvoboj proti Nakamuri iz Kosova je dobil po priborjeni prednosti wazarija v tretji minuti dvoboja in jo uspel zadržati do konca rednega dela. Drugo borbo v izločilnih dvobojih je izgubil v četrti minuti podaljška, ko je Belgijec Van Gansbeke izkoristil priložnost za protinapad in si priboril wazari.

Martin Hojak je svojo prvo zmago po osmih mesecih slavil proti Luksemburžanu Nunes Dos Santos proti kateremu si je priboril prednost wazarija nekaj sekund pred koncem rednega dela. V drugem krogu izločilnih dvobojev je moral premoč priznati domačinu Ocsai po tem, ko so mu prisodili tri kazni.

Kaja Kajzer je v kategoriji do 57 kilogramov klonila proti Nizozemki Verhagen po tem, ko so ji dosodili tri kazni.

Lia Ludvik je nastopila v kategoriji do 63 kilogramov v izločilnih dvobojih je proti Izraelki Shemesh prejela tri kazni in tako zaključila svoje nastope v Budimpešti.

Anka Pogačnik je v izločilnih dvobojih klonila proti Matniyazovi malo pred koncem rednega dela, ko si je Uzbekistanka priborila ippon.

David Štarkel se je v kategoriji do 60 kilogramov pomeril s Turkom Akkusom, ta ga je v tretji minuti dvoboja izločil iz nadaljnjega tekmovanja z metom za ippon.