Zarja Tavčar do petega mesta na evropskem prvenstvu U 23
09.11.2020 Rok Rakun
Prvi dan evropskega prvenstva za mlajše člane (U23) je Zarja Tavčar osvojila peto mesto v kategoriji do 63 kilogramov.


Zarja Tavčar je v izločilnih dvobojih kategorije do 63 kilogramov najprej izločila Švedinjo Andersson z ipponom in nato še Romunko Ivanescu z wazarijem. V četrtfinalu proti Poljakinji Kropski si je ta priborila prednost wazarija v tretji minuti in jo uspela zadržati do konca dvoboja. Zarja se je uvrstila v repasaž, kjer se je pomerila s Francozinjo Deketer. Dvoboj je zmagala in si zagotovila mesto v borbi za bron. Za bronasto kolajno se je pomerila z Lauro Fazliu iz Kosova. V zelo izenačenem dvoboju je na koncu v boju za zlato točko slavila Fazliiua. Zarja Tavčar je tako osvojila peto mesto v kategoriji do 63 kilogramov.

Po tekmovanju nam je Zarja povedala naslednje: "Časa za počitek in regeneracijo od mladinskega evropskega prvenstva je bilo zelo malo. Vseeno mislim, da sem si uspela odpočiti glavo in se ponovno pripraviti za težko tekmo. Velike razlike med mladinskim evropskim prvenstvom in evropskim prvenstvom U23 ni. Je pa to bilo moje zadnje evropsko mladinsko prvenstvo, saj zaključujem nastope v tej starostni kategoriji. Z današnjimi borbami nisem razočarana. Pokazala sem nekaj dobrih stvari, žal pa so se pojavile tudi napake, ki jih želim v prihodnosti odpraviti. Tekmovalko Kosova sem dobro poznala. Vedela sem kaj so njene prednosti in slabosti. Taktika je bila “preprosta”, vsiliti moj način borbe in tako povesti oziroma zmagati. Žal se ni izšlo."

Naša druga predstavnica v kategoriji do 63 kilogramov je bila Lia Ludvik. Najprej je premagala Italijanko Favorini z ipponom v drugi minuti podaljška, nato pa klonila proti Nizozemki Van Lieshout, ko si je ta priborila ippon.

Prvi izločilni dvoboj kategorije do 73 kilogramov je Žan Markovič zmagal z ipponom v prvih sekundah podaljška, v drugem dvoboju pa ga je Romun Sulca izločil iz nadaljnjega tekmovanja z metom za ippon.

Drugi predstavnik v kategoriji do 73 kilogramov Goran Kelava si je proti Avstrijcu Czizsek najprej priboril prednost wazarija, ki jo je Avstijec nato izenačil. Dvoboj se je zavlekel v četrto minuto podaljška, kjer je Gorana z wazarijem premagal Czizsek.

Teja Tropan je v prvem dvoboju kategorije do 52 kilogramov morala priznati premoč Francozinje Mosdier, ki si je priborila prednost wazarija in jo zadržala do konca rednega dela dvoboja.