Pred nami je evropsko prvenstvo v Pragi
16.11.2020 Rok Rakun
Med 19. in 21. novembrom bomo v Pragi spremljali evropsko člansko prvenstvo na katerem bo nastopilo tudi enajst slovenskih judoistk in judoistov.


V ženskih kategorijah bomo imeli šest naših predstavnic. V najnižji ženski kategoriji do 48 kilogramov se bo borila lanska bronasta medalistka iz Minska Maruša Štangar. V kategoriji do 57 kilogramov bomo spremljali boje Kaje Kajzer. Aktualna olimpijska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak bo stopila na tatami v petek. Naša druga predstavnica v tej kategoriji bo Andreja Leški. Kategorijo višje v kategoriji do 70 kilogramov bomo na tatamijih v Pragi videli Anko Pogačnik, kot zadnja naša predstavnica bo v soboto v Pragi nastopila Patricija Brolih.

Pet naših predstavnikov bo na Češkem zastopalo slovenske barve. David Štarkel se bo boril v kategoriji do 60 kilogramov, kategorijo višje (-66kg) bo nastopil Adrian Gomboc. Martin Hojak se bo pomeril v kategoriji do 73 kilogramov. V odprti moški kategoriji bomo imeli kar dva predstavnika in sicer Vita Dragiča in Eneja Mariniča.

Pred tekmovanjem v Pragi nam je predsednik Judo zveze Slovenije, Darko Mušič povedal naslednje:
»Globalne razmere povezane s Covid-19 pomembno vplivajo tudi na športna dogajanja po vsem svetu. Kljub vsemu smo v Judo zvezi Slovenije v poletnem in jesenskem obdobju izpeljali pomemben del tekmovalnega programa. Svetovna judo zveza pa je prižgala zeleno luč za izvedbo nekaterih pomembnih tekmovanj, načrtovanih v letošnjem tekmovalnem koledarju. Tako je konec tedna pred vrati krona letošnje okrnjene sezone - Evropsko prvenstvo za člane in članice v Pragi. Izjemni rezultati mladinske reprezentance in reprezentance v starosti do 23 let na nedavnem evropskem prvenstvu so pokazali, da smo kljub omejitvam letošnje delo in priprave pravilno in kakovostno zastavili. Naslov evropske mladinske prvakinje Metke Lobnik in bronasta kolajna Juša Mecilošeka ter zlata medalja Tine Trstenjak na tekmovanju za Grand Slam v Budimpešti pred tedni so gotovo odličen obet pred članskim evropskim prvenstvom.

Ne gre prezreti, da se naše tekmovalke in tekmovalci iz najpomembnejšega prvenstva stare celine z medaljami vračajo neprekinjeno že vse od leta 2002. To nas uvršča med najuspešnejše države in hkrati potrjuje izjemno strokovnost in pravilen selekcijski izbor za najpomembnejša tekmovanja. Na letošnjem evropskem prvenstvu žal ne bodo nastopile nekatere naše najuspešnejše judoistke - Ana Velenšek, Klara Apotekar in Anja Štangar. Kljub vsemu pa z zlato olimpijko Tino Trstenjak in drugimi računamo na odlične rezultate.

Zadnje letošnje mednarodno tekmovanje je pomembno tudi za točkovanje za nastop na poletnih olimpijskih igrah, zato bo Praga gostila praktično vse najboljše evropske judoistke in judoiste. Naš cilj je, da ohranimo število judoistk in judoistov, ki so trenutno po točkovanjih že uvrščeni na olimpijske igre, ki upam, da bodo prihodnje leto kljub vsemu izpeljane. Dosedanji načrt dela se je izkazal za uspešen zato ga bomo sproti prilagajali in dograjevali v luči možnosti, ki nam jih omejitve dopuščajo. Kljub vsemu zrem zelo pozitivno v prihodnost.
«

Ženski del reprezentance
Maruša Štangar -48kg
Kaja Kajzer -57kg
Tina Trstenjak -63kg
Andreja Leški -63kg
Anka Pogačnik -70kg
Patricija Brolih -78kg

Moški del reprezentance
David Štarkel -60kg
Adrian Gomboc -66kg
Martin Hojak -73kg
Vito Dragič +100kg
Enej Marinič +100kg