Prvi dan se je za Slovence končal že v izločilnih dvobojih
19.11.2020 Rok Rakun
Prvi dan članskega evropskega prvenstva v Pragi so naši tekmovalci zaključili svoje nastope že v izločilnih dvobojih. Edino današnjo zmago v Pragi si je priboril David Štarkel, ko je premagal Bolgara Yankova.


Jutri bomo v prestolnici Češke na tatamijih videli aktualno olimpijsko prvakinjo kategorije do 63 kilogramov Tino Trstenjak, v tej isti kategoriji bo nastopila tudi Andreja Leški. V kategoriji do 70 kilogramov pa bo slovenske barve zastopala Anka Pogačnik. Edini predstavnik v moških kategorijah za Slovenijo bo jutri Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov.

David Štarkel je pričel izločilne dvoboje kategorije do 60 kilogramov z zmago nad Bolgarom Yankovom po tem, ko so Bolgaru prisodili še tretji šido v podaljšku borbe. V drugem krogu mu je nasproti stal Španec Garrigos. V zelo aktivni borbi sta se nekajkrat spopadla tudi v parterju, kjer je Španec poznan po svojih dobrih tehnikah in ravno tam si je v borbi za zlato točko s končnim prijemom priboril zmago.

Svoje nastope je komentiral takole: "Prvo borbo sem se boril proti Bolgaru, ki ga dobro poznam bila je zelo taktična borba in očitno sem taktiko zastavil pravilno in zmagal borbo. V drugi borbi me je čakal Španec, ki je bil na papirju favorit, a borbo sem zelo dobro začel in bil v začetku boljši dokler nisva prišla v parter, kjer pa bi bil preprosto boljši. Želel sem si več Španec je bil premagljiv, zato sem malo razočaran, ampak gremo naprej."

Kaja Kajzer se je pomerila z Marico Persic iz Srbije. Izgubila je po dolgi borbi, ki se je končala s končnim prijemom Srbkinje v Parterju.

Po dolgi borbi nam je povedala sledeče: "Nisem zelo razočarana, ker se v korenskem obdobju še nisem našla. Žal mi je da sem izgubila zmagano borbo, saj sem imela občutek, da imam več kondicije, kot nasprotnica. Borba je bila dolga kar 9 minut in zato zelo utrujajoča. Pripravljalno obdobje je bilo čudno nekih pravih priprav ni bilo, v tem obdobju res nisem v pravi formi verjamem, da bom do Olimpijskih iger v pravi formi."

V prvem krogu izločilnih dvobojev je bila za Marušo Štangar usodna mladinska evropska prvakinja Srbkinja Andrea Stojadinov, ki jo je premagala z metom za ippon v prvih sekundah dvoboja. Maruša tako ni uspela braniti bronaste kolajne z lanskih evropskih iger v Minsku.

Svoje misli je po bolečem porazu strnila takole: "Zelo sem razočarana, borbo težko komentiram, ker prave borbe sploh ni bilo, saj se je zelo hitro zaključila z mojo napako. Pred borbo sem se počutila dobro, poznala sem nasprotnico poznala sem nevarnosti, ampak je bila morda želja prevelika in to je nasprotnica na žalost izkoristila."


Adrian Gomboc, evropski prvak kategorije do 66 kilogramov iz Tel Aviva 2018 se je v izločilnih dvobojih pomeril s Francozom Le Blouch. V zelo izenačenem dvoboju, ki se je zavlekel v tretjo minuto podaljška, sta oba tekmovalca prejela po dve kazni. Nato pa so tretjo kazen prisodili Adrianu in tako je bil izločen iz nadaljnjega tekmovanja.