Andreja Leški do brona na Mastersu v Dohi
12.01.2021 Rok Rakun
Drugi dan tekmovanja v Katarju si je Andreja Leški priborila svojo prvo kolajno na Mastersih. Edini dvoboj, ki ga je izgubila je bil proti kasneje srebrni Japonki Nabekura.


Svoj uvodni nastop na Mastersu je Andreja Leški pričela z zmago nad Alžirko Balkadi. V osmi minuti borbe si je Andreja priborila ippon s končnim prijemom v parterju. V dvoboju z Madžarko Ozbas, v katerem je ves čas prevladovala, si je minuto pred koncem priborila prednost wazarija v parterju in jo uspela zadržati do konca dvoboja. Japonka Nabekura je bila v četrtfinalu premočna in si s končnim prijemom v parterju priborila zmago. Andreja se je tako uvrstila v repasaž, kjer se je pomerila s Kubanko Del Toro Carvajal. Skozi celoten dvoboj je Andreja prevladovala in nasprotnici si prisodili tri kazni, zadnji dve zaradi lažnih napadov. V borb za bron se je Andreja pomerila z Avstrijko Krassakovo. V preteklosti sta se na blazinah že spopadli trikrat od tega je dve borbi dobila Andreja in eno Krassakova. Prednost si je z metom za wazari priborila Andreja v drugi minuti, zmago pa si je zagotovila z lepim metom za ippon v zadnji minuti rednega dela. S tem si je priborila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kilogramov in veliko kvalifikacijskih točk za olimpijske igre v Tokiu.

Po podelitvi nam je povedala naslednje: Zahvaljujem se vsem, ki ste me spremljali, navijali in me podpirali ter najlepša hvala za čestitke in lepe želje. Telefon mi zvoni že od kar sem se priklopila na internet v hotelu. Občutki so fenomenalni, res sem vesela, da mi je uspelo danes doseči to tretje mesto na tako prestižnem tekmovanju kot je ta Masters v Dohi. Današnji dan se sicer ni začel po mojih željah. Prvi dve borbi sta bili malo bolj zaspani, nisem si uspela pripraviti nobene dobre situacije, da bi lahko vrgla nasprotnici. Zato sem bolj čakala na njihove napake in jih tudi potem tudi izkoristila in dvoboja zmagala. V četrtfinalu sem po svoji napaki zgubila z Japonko precej hitro. Ampak se je potem vse povrnilo v repasažu in v borbi za tretje mesto, ko sem pokazala svoj bolj aktiven in dinamičen judo ter nekaj lepih tehnik na katere sem zelo ponosna. Najbolj zahtevni borbi sta bili danes zame moji prvi dve borbi. Nasprotnici sta bili malo bolj neugodni in ni šlo tako kakor sem si zamislila. Ampak kot pravijo slab začetek dober konec in to se je danes pri meni pokazalo. V prihodnosti načrtujemo udeležbo na Grand Slamu v Tel Avivu, ki bo februarja. Nato pa se bomo sproti prilagajali okoliščinam in videli kako bomo držali to formo. Leto se je začelo dobro in upam, da se bo tudi nadaljevalo v tem slogu. To tretje mesto si razlagam tudi kot darilo za rojstni dan, ki sem ga imela pred nekaj dnevi in nagrado za ves trud, ki sem ga vložila v judo in vse priprave.

Jutri bo kot zadnji slovenski predstavnik v Katarju nastopil Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov. V svojem prvem dvoboju se bo spopadel z Ukrajincem Khammo.