Pred nami je pestra tekmovalna pomlad
21.01.2021 Rok Rakun
Še nekaj mesecev nas loči do olimpijskih iger in boj za kvalifikacijske točke je v polnem teku.


Svetovna judo zveza je predstavila koledar tekmovanj za člane do olimpijskih iger. To pomlad bo na sporedu pet Grand Slamov. Februarja bomo spremljali judoiste v Tel Avivu, ki je do sedaj bil Grand Prix, tokrat pa so dvignili rang tekmovanja. To pomeni, da bo vsak od zmagovalcev prejel 1000 kvalifikacijskih točk. Marca bomo imeli kar dva in sicer prvega v Uzbekistanu (Tashkentu) in drugega Gruziji (Tbilisi). Aprilski Grand Slam bo gostila Turčija v Antaliji. Zadnja postojanka svetovne IJF turneje bo maja v Parizu, ki velja za eno najbolj prestižnih postojank turneje.

Poleg svetovne IJF turneje bodo na sporedu tudi kontinentalna tekmovanja. Evropsko prvenstvo je predvideno med 16. in 18. aprilom na Portugalskem v Lizboni. V februarju bo tudi na sporedu odprto prvenstvo Evrope 27. in 28. februarja v Pragi.

Mesec dni pred olimpijskimi igrami bo svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Madžarska v Budimpešti. Tam se je svetovno prvenstvo odvijalo že leta 2017. Takrat smo se veselili dveh srebrnih medalj. V kategoriji do 63 kilogramov je srebro osvojila Tina Trstenjak, Mihael Žgank pa v kategoriji do 90 kilogramov.

Prvič v zgodovini bomo videli tudi svetovno prvenstvo v olimpijskem letu. S tem dogodkom bo tudi zaključen kvalifikacijski ciklus za olimpijske igre na Japonskem.

V deželi juda se bodo judoisti borili za olimpijska odličja med 24. in 31. julijem.

Glede na zdravstveno situacijo v svetu lahko pride do sprememb in bodo dodana še dodatna tekmovanja. To so potrjeni dogodki do olimpijskih iger na dan 5. januar 2021.