V slovenskem finalu slavila Tina Trstenjak
19.02.2021 Rok Rakun
V kategoriji do 63 kilogramov smo imeli dve naši predstavnici. Prva nosilka kategorije je bila Tina Trstenjak, druga nosilka pa Andreja Leški, kot prvo postavljeni sta se srečali tudi v finalu.


V finalu kategorije do 63 kilogramov smo spremljali taktičen boj, kjer je Tina s svojimi izkušnjami Andreji vsilila svoj stil borbe in kazala večjo željo. S taktičnim pristopom je Tina onemogočila Andrejine napade, sama pa je vseskozi poskušala z napadi, za kar so sodniki Andrejo kaznovali. V podaljšku je Andreja dobila še tretjo kazen in tako je Tina Trstenjak osvojila prvo mesto na Grand Slamu v Tel Avivu, Andreja Leški pa je osvojila srebrno kolajno. Prvič v zgodovini svetovne IJF smo v finalu videli dve Slovenki, ki sta se pomerili za najvišjo stopničko.

Tina Trstenjak, aktualna olimpijska prvakinja in prva nosilka turnirja, je izločilne dvoboje kategorije do 63 kilogramov pričela z zmago nad Čehinjo Zachovo, ko so tej prisodili tri kazni. V četrtfinalu je Tina premagala Britanko Renshall, ko je ta prejela direktno izključitev zaradi nedovoljenega vzvoda. V polfinalu je Tini nasproti stala Avstrijka Krassakova. Po težki in izenačeni borbi je Tina nasprotnico prisila v pasivnost in tako je Avstrijka prejela tretjo kazen. S to zmago se je Tina uvrstila v finale kategorije do 63 kilogramov.

Druga nosilka kategorije do 63 kilogramov, Andreja Leški je v svojem prvem izločilnem dvoboju premagala Italijanko Simoneli v drugi minuti dvoboja, ko jo je prisilila v predajo dvoboja z vzvodom na roko. V četrtfinalu je Andreja domačinko Shariri premagala z wazarijem, ki ga je zadržala do izteka časa. V izredno napetem polfinalu v katerem ji je nasproti stala Nizozemka Vermeer, je Andreja prejela dve kazni in kazalo je, da bo v podaljšek odšla v zaostanku, a je Andreja zmagovalno akcijo izvedla nekaj sekund pred iztekom rednega dela dvoboja. Z zmago nad Nizozemko si je odprla vrata do borbe v finalu kategorije do 63 kilogramov.

Anka Pogačnik je izločilne dvoboje kategorije do 70 kilogramov pričela z zmago nad Avstrijko Polleres. V drugem krogu ji je nasproti stala Nemka Butkereit. Minuto pred koncem rednega dela je Nemka v parterju uspela Anko dobiti v končni prijem in si s tem priborila prednost wazarija, ki jo je uspešno zadržala še zadnjih nekaj sekund dvoboja.

Kot prvi moški predstavnik Slovenije v Tel Avivu je nastopil Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov. V prvem dvoboju z Luksemburžanom Nunes Dos Santos je slavil po tem, ko si je priboril prednost wazarija in jo uspel zadržati do konca rednega dela. V zelo izenačenem drugem dvoboju z Moldavijcem Sterpu v katerem sta si oba borca priborila po eno točko z wazarijem je na koncu v četrti minuti podaljška slavil Moldavijec, ki si je priboril zlato točko z metom za wazari.