Anka Pogačnik tik pod stopničkami na Grand Slamu Tbilisi
27.03.2021 Rok Rakun
Drugi dan Grand Slama Tbilisi je Anka Pogačnik ostal tik pod stopničkami, na petem mestu kategorije do 70 kilogramov.


V prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 70 kilogramov je bila Anka Pogačnik brez nasprotnice. V drugem krogu si je priborila zmago nad Avstrijko Polleres v podaljšku z metom za wazari. Četrtfinalni dvoboj proti Belgijki Willems je izgubila v podaljšku, kjer si je Belgijka priborila prednost wazarija. Anka se je tako preselila v repasaž, kjer si je z zmago nad Bahrajnčanko Alrebai zagotovila mesto v borbi za stopničke. Z Uzbekistanko Matniyazovo se je pomerila za bronasto kolajno. Do sedaj sta že imeli 5 medsebojnih borb na velikih tekmovanjih, od tega je Anka zmagala eno, Matniyazova pa štiri. Uzbekistanka si je v drugi minuti priborila prednost z metom za wazari in jo uspela zadržati do izteka rednega dela dvoboja. Anka Pogačnik je tako zasedla končno peto mesto v kategoriji do 70 kilogramov.

Svoje misli je po koncu tekmovanja Anka strnila takole:

"Z današnjim dnem sem dokaj zadovoljna. Peto mesto je lep rezultat, ki mi prinaša kar nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre. Skozi dan sem imela veliko težkih borb s podaljški, ki mi jih je na koncu uspelo zmagati in zato menim, da je bil moj tekmovalni dan kar uspešen. Vse današnje borbe so bile zame zahtevne, saj se že zjutraj na ogrevanju nisem počutila najboljše, nisem čutila, da je to moj dan. Vseeno sem šla naprej z miselnostjo, da grem borbo po borbo in vidim, kaj bo to prineslo.

V prvi borbi bi se morala pomeriti s predstavnico Južno afriške republike, vendar ta ni prišla na borbo. Kasneje me je čakala prva nosilka turnirja, Avstrijka Polleres, katero zelo dobro poznam. Na zadnjih tekmovanjih sva velikokrat prišli skupaj in vesela sem, da mi jo je tudi tokrat uspelo premagati. Z Belgijko Willems se še nisva pomerili na tekmovanjih, jo pa drugače poznam. Žal sem v podaljšku storila napako, ki me je stala zmage. V repasažu sem se pomerila s tekmovalko iz Bahraina in borbo suvereno dobila. Z Uzbekistanko se zelo dobro poznava, saj sva se že srečali na veliko tekmovanjih. Žal mi tudi tokrat ni uspelo vsiliti svojega juda in najti pravega orožja za njo. Med borbo sem si tudi malo poškodovala komolec. Ne vem, kako se je to zgodilo in kako hudo je, ampak upam, da se do naslednjega tedna to uredi.

V nadaljevanju me čaka zelo zahteven april, saj letim od tukaj direktno v Antalyo, kjer me prihodnji konec tedna čakajo nove borbe. Tam bom ostala tudi na pripravah pred evropskim prvenstvom. Po nekajdnevnem premoru v Sloveniji, nato odletim v Lizbono na evropsko člansko prvenstvo. Tudi tam si želim čim boljše borbe in dober rezultat, ki bi mi prinesel nove kvalifikacijske točke za olimpijske igre. Tekmovanja po evropskem prvenstvu pa bodo zelo odvisna od tega, kaj bom pokazala še na naslednjih dveh tekmovanjih v Anatlyji in Lizboni."

Martin Hojak je bil prost v prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 73 kilogramov. V drugem krogu je zmagal nad Makedoncem Pelivanijem, po tem ko so mu prisodili tri kazni. Sledil je dvoboj z Uzbekistancem Yuldoshevim, kateri se je zavlekel v podaljšek. Martin je prejel dve kazni in v tretji minuti podaljška je Uzbekistanec z metom za ippon zmagal dvoboj in izločil Martina iz nadaljnjega tekmovanja.