V odprtih kategorijah so nastopili Anamari Velenšek, Enej Marinič in Vito Dragič
12.06.2021 Rok Rakun
Zadnji dan svetovnega prvenstva smo imeli tri slovenske predstavnike na tatamijih v Budimpešti.


Kot zadnja Slovenka je na članskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti nastopila Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov. V prvem krogu je premagala tekmovalko Savdske Arabije Tahani Alqahtani, proti kateri si je po dvajsetih sekundah dvoboja priborila prednost wazarija in nadaljevala s končnim prijemom v parterju za ippon in zmago. V drugem krogu izločilnih dvobojev se je pomerila s peto nosilko turnirja in kasnejšo svetovno prvakinjo kategorije nad 78 kilogramov Japonko Asahina. Ta si je v prvi minuti preborila prednost wazarija in nato v tretji minuti zaključila dvoboj še z drugim metom za wazari. Tako je Anamari Velenšek končala svoje nastope v predtekmovanju.

Po končanih borbah je Anamari povedala naslednje: "Na to tekmo sem se pripravljala kot na vsako drugo Svetovno prvenstvo, vendar pa so moj glavni cilj Olimpijske igre. Z Japonko se poznava iz priprav, z njo pa sem se borila tudi že na tekmi. Moja taktika je bila, da ji vsilim svoj stil borbe, kar mi ni uspelo. V naslednjih tednih planiram zaključne priprave na Olimpijske igre."

Enej Marinič je nastopil na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu. V prvem krogu izločilnih dvobojev je bil prost, v drugem krogu mu je nasproti stal Avstrijec Allerstorfer. Po zelo izenačenem rednem delu se je dvoboj prevesil v podaljšek, kjer je z metom za ippon slavil Avstrijec in tako Eneju preprečil nadaljevanje tekmovanja.

Po svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu je Enej svoje misli strnil takole: "Želje pred vstopom na tekmovanje so bile visoke, zato je bilo razočaranje toliko večje. Z Avstrijcem se poznava že dalj časa, saj sva dala skozi veliko borb na pripravah, zato je bila zelo pomembna taktična priprava na borbo. V borbo sem stopil s planom, da bom pristopil agresivno in s tem onemogočil njegove kontra tehnike. Žal se mi ni izšlo po načrtih. Sedaj si bom najprej vzel krajšo pavzo, nato pa se začnejo priprave na Grand Slam Zagreb."

Drugi predstavnik v kategoriji nad 100 kilogramov je bil Vito Dragič, ki se je pomeril z Uzbekistancem Yusupovom. Tekom dvoboja sta si oba prislužila dve kazni in v boju za zlato točko je slavil Uzbekistanec, ki si je priboril točko z wazarijem.

Vito Dragič je po dvoboju z Uzbekistancem povedal tole: "Na to svetovno prvenstvo sem se pripravljal na Madžarskem. Uzbekistanca že dobro poznam, do zdaj sva se že štirikrat pomerila, vedno je zmago zabeležil on. Tokrat sem se posvetil prijemanju njegove leve roke in ga ustavljal pri njegovi specialni tehniki. Vse mi je dobro uspevalo do zadnjega vstopa, kjer mi je koncentracija popustila in je dobro izkoristil ta trenutek. Za v prihodnje pa pavza in razmislek, kako naprej s kariero."