Maruša Štangar je osvojila svojo prvo zmago na olimpijskih igrah
24.07.2021 Rok Rakun
Kot prvo slovensko judoistko smo na tatamijih v Tokiu spremljali Marušo Štangar v kategoriji do 48 kilogramov.


Maruša Štangar je svoj debitantski nastop na olimpijskih igrah v Tokiu pričela z zmago nad Korejko Yujeong. Korejka si je po tridesetih sekundah dvoboja priborila točko prednosti z wazarijem. Kmalu zatem je Maruša prišla v parterju do končnega prijema in si z njim priborila ippon ter prvo zmago na olimpijskih igrah. S tem uspehom se je prebila v drugi krog, kjer ji je nasproti stala Paula Pereto, aktualna olimpijska prvakinja kategorije do 48 kilogramov. Argentinka si je v nekaj sekundah priborila prednost wazarija proti Maruši, kasneje pa dvoboj zaključila še z drugim wazarijem in posledično ipponom. Maruša je tako svoje prve olimpijske igre zaključila med najboljšo šestnajsterico, na devetem mestu kategorije do 48 kilogramov.

Po svojem prvem nastopu na olimpijskih igraj je Maruša svoje občutke strnila takole:

"Korejka Yujeong je bila močna nasprotnica. Ne-Waza oziroma parter je moja močna stvar, kar sem izkoristila v svoj prid. Svetovna rang lestvica ne pove vedno, kdo ima prednost na tatamiju, ko pride do medsebojnih dvobojev. Vesele sem, da sem uspela zmagati prvo borbo, da bom imela vsaj nekaj lepih spominov tudi iz tatamija tukaj v Tokiu.

V prvi borbi sem na začetku naredila napako, da si je nasprotnica pridobila prednost wazarija, vendar sem uspela to nadoknaditi. Po prvi borbi sem bila zadovoljna. V drugo borbo sem šla kot izziv, kljub temu, da sem se borila proti aktualni olimpijski prvakinji, sem verjela, da lahko zmagam. Nisem pa uspela prikazati borbe, kakršne sem si želela.

S to drugo borbo nisem zadovoljna. Verjela sem, da bo šlo tudi ne glede na to, da je Peretova olimpijska prvakinja. Že zelo hitro si je priborila prednost wazarija, nato sem bila zelo blizu kakšne akcije v parterju, ampak si je zatem priborila še drugi wazari in zmago. Ni me presenetila z napadi, saj jo poznam zelo dobro, ampak je bila žal premočna s svojimi napadi.

Ko enkrat te izkušene judoistke dobijo prednost, spremenijo tehniko in se bolj zaprejo. Tako je to prednost težko nadoknaditi. Ona je nadaljevala s svojim judom, jaz pa nisem uspela priti do svoje borbe in ji preprečiti njene močne napade. Pri judu se ne smeš bati napak, po zaostanku sem morala iti v akcijo in napadati.

Priprave na te olimpijske igre so bile zelo nestandardne. Sicer so to moje prve olimpijske igre, ampak dodatno leto do olimpijskih iger, pandemija in neke manjše poškodbe so botrovale k temu, da so bile priprave težke. Poskušali smo se maksimalno pripraviti in tempirati formo na te olimpijske igre. Naslednje olimpijske igre so čez tri leta v Parizu. Z motivacijo, da tam izboljšam ta rezultat in da tam nastopiva obe z mojo sestro, zapuščam te olimpijske igre v Tokiu."

Jutri bomo na blazinah v Tokiu videli edinega slovenskega predstavnika v moških kategorijah Adriana Gomboca v kategoriji do 66 kilogramov. Adrian bo poskušal izboljšati rezultat iz Ria, kjer je zasedel 5. mesto.

Maruši čestitamo za njen prvi nastop na olimpijskih igrah!

Fotogalerija: https://www.judoslo.si/galleries/134