Svetovni dan juda 2021
28.10.2021 Rok Rakun
Vsako leto 28. oktobra praznujemo svetovni dan juda. Letošnja tematika svetovnega dneva juda je solidarnost.


Že več kot leto dni vse človeštvo trpi pod udarci pandemije COVID-19. Zdi se, da je vsak epidemijski val zadnji, a neizprosno kliče še enega in drugega ...

Kljub stiskam in preizkušnjam je judo družina povezana, da bi premagala vse preizkušnje in je to na najlepši možen način dokazala na nedavnih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Tokiu 2020.

Kot da pandemija ne bi bila dovolj, se je svet soočil z drugimi uničujočimi nadlogami; politične krize, ki so na ceste vrgle na tisoče beguncev in podnebne krize, ki so ogrozile samo naravo življenja.

Vendar pa ni vse mračno in obstaja veliko razlogov za upanje in sanje. Praznovanje solidarnosti med ljudmi bi moralo biti v samem središču naših družb. Premostitev teh razlik je v judo skupnosti ena od stvari, ki jo želimo spodbuditi.

Lani leta 2020 smo praznovali svetovni dan juda na temo »Skupaj smo močnejši«. V letu 2021, ker izzivi ostajajo enaki, nadaljujemo s temo solidarnost; solidarnost, ki jo želimo za vse. Tako kot moralni kodeks juda tudi govorjenje o solidarnosti ni dovolj ne gre samo za besede, pomembna so dejanja.

Vključenost Mednarodne judo zveze in številnih nacionalnih zvez ter celinskih zvez v projekte, kot so Judo za mir, Judo za begunce, Judo za otroke, Judo za vse in še več ponazarja to, da želimo delati, kakor je sanjal Jigoro Kano Shihan, da ustvarjanje pravičnejše družbe ne ostajajo utopija, ampak akcija našega vsakdana. Moč solidarnosti je v tem, da sami kot posamezniki ne moremo storit prav veliko, a skupaj kot celotna judo družina lahko premikamo gore.

V težkih časih, ki jih preživljamo, vztrajajmo skupaj, se podpirajmo in si pomagajmo, da dobijo novo dimenzijo.

Povzeto po: http://www.worldjudoday.com/en/WorldJudoDay-3.html