V Kopru smo praznovali japonsko novo leto
15.01.2023 Rok Rakun
Vstop v novo leto z običajem Kagami Biraki

V soboto, 14. januarja smo v Kopru praznovali japonsko novo leto, ki smo ga obeležili s tradicionalnim japonskim obredom Kagami Biraki. Pri razbijanju soda, ki je del obreda Kagami biraki, so sodelovali japonski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eks. g. Hiromichi Matsushima, predsednik Judo zveze Slovenije Lovrencij Galuf, častni predsednik judo kluba Koper Ivo Marinčič, podžupanija MO Koper Mateja Hrvatin Kozlovič, Iztok Babič, Erisini Giusto predsednik komisije za kate Italijanske judo zveze in predsednik judo regije ter Veneto Sando Scano predsednik FIJKAM FVG . Poleg tradicionalnega obreda smo bili priča tudi nastopom judoistov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Francije in Japonske. Organizatorja Kagami biraki 2023 sta Judo Klub Koper in Judo klub 15. maj Marezige v sodelovanju z Mestno občino Koper, Judo zvezo Slovenije in veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.

Kaj je Kagami Biraki?

Kagami biraki je obred, ki izhaja iz japonske tradicije. Izvaja se ob posebnih priložnostih, najpogostejši in najbolj znan poteka po novem letu 11. januarja. V dobesednem prevodu pomeni »odpreti pokrov«. Okrogla oblika pokrova simbolizira harmonijo. Pomeni torej »otvoritev/odpiranje k harmoniji in sreči.

V judu ga praznujejo kot začetek novega obdobja vadbe, takrat se tudi spomnimo na načela juda, kot so vztrajnost, pogum, vljudnost, poštenost, skrb za vzajemno pomoč in skupni napredek in spoštovanje.

Foto utrinki s prireditve: https://www.judoslo.si/galleries/181