Dan Japonske v Ljubljani
15.06.2022 Jure Murko
Predstavili so se tudi judoistke in judoisti

V soboto, 11. junija, je na Trgu republike v Ljubljani, po treh letih premora zaradi pandemije potekal že tradicionalni Dan Japonske, ki ga prireja Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. Rdeča nit letošnjega dogodka je bila 30-letnica vzpostavitve diplomatskih stikov med Japonsko in Slovenijo, obenem pa se je veleposlaništvo tudi aktivno vključilo v praznovanje naše 70-letnice pričetka vadbe juda v Sloveniji, zato smo bili počaščeni, da smo bili povabljeni k sodelovanju na dogodku in tudi na ta način počastili rojstno deželo juda.

Judo je namreč eden najbolj reprezentativnih japonskih športov in eden najbolj znanih japonskih simbolov po celem svetu, ki tako že sedem desetletij v slovensko družbo prinaša vrednote japonskega športa in kulture ter slovensko javnost seznanja s tradicijami te lepe, a sicer oddaljene države. Lahko rečemo, da je bil judo prvi ambasador Japonske v Sloveniji. Slovenski judoistke in judoisti smo seveda ponosni na vrednote juda, ki jih širimo preko športa in ponosni, da smo ravno prek juda, s kar šestimi olimpijskimi odličji ter svetovnimi in evropskimi naslovi in vrsto drugih dosežkov pomagali ponesti tudi ime Slovenije v svet.

Trg republike se je na ta dan prelevil v Japonsko v malem: na predstavitvenih stojnicah je bilo možno obleči yukato, poskusiti japonsko hrano in sake, se učiti japonskega jezika, občudovati ilustracije japonskih anime in manga likov ter doživeti japonsko tradicionalno kulturo. Na glavnem odru so potekali glasbeni in plesni nastopi, odhod mikoshi sprevoda ter kaligrafija, na drugih prizoriščih pa je bilo mogoče izkusiti čajni obred, izdelati japonsko ikebano, se preskusiti v japonskem tradicionalnem plesu in slišati zanimivosti o japonskih vrtovih.

Posebno mesto je bilo namenjeno japonskim športom - borilnim veščinam, kjer se je predstavil tudi slovenski judo. Najprej so se z izvedbo delov treninga predstavili inkluzivni judoistke in judoisti JK Jesenice in JK Sankaku Ljubljana, potem pa še dečki in deklice JK Gorica s prikazom metov. Gledalcev je bilo veliko in so z zanimanjem opazovali potek dogajanja. Ob prizorišču je bila tudi stojnica JZS, kjer so se predstavile aktivnosti zveze ter programi in aktivnosti klubov. Največ zanimanja je bilo s strani staršev glede možnosti vpisov otrok na treninge juda, najbolj pogosto postavljeno vprašanje pa je bilo v zvezi z najbolj primerno starostjo otroka za začetek vadbe. Veliko je bilo tudi zanimanja s strani odraslih o možnostih rekreativne vadbe juda.

“Ponosni smo, da imamo takšno podporo Veleposlaništva Japonske v Sloveniji. Judo kot šport in Judo zveza Slovenije, ki ta šport predstavlja, sta namreč že desetletja odlična promotorja japonske kulture v Sloveniji in posredno v svetu. Sploh v zadnjih desetletjih, ko je slovenski judo postal eden najbolj priljubljenih športov v Sloveniji, obenem pa se je razvil v vrhunski šport, z vrhunskimi rezultati. In ker ob 70-letnici juda v tem letu obeležujemo tudi 30-letnico vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Japonsko, je to leto izjemna priložnost za promocijo ne le športa, temveč tudi prednosti sodelovanja, vključevanja in medsebojnega razumevanja, sploh v teh časih," je povedal predsednik JZS Lovrencij Galuf, ki se je veleposlaniku Japonske v Sloveniji, njegovi ekscelenci Hiromichiju Matsushimi in njegovi ekipi za njihovo podporo in sodelovanje poklonil z zahvalo JZS.

Za izvedbo sobotnega programa in predstavitve ter za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo JK Jesenice, JK Sankaku Ljubljana, JK Gorica, JK Olimpija in JK Polyteam.