Zadnji dan v Zagrebu na tatamiju trije naši judoisti
27.04.2024 Rok Rakun
Nastope na evropskem prvenstvu v prestolnici Hrvaške so danes sklenili naši judoisti.


Metka Lobnik je v prvem krogu kategorije do 78 kilogramov premagala Litvanko Dudenaite. V tretji minuti jo je dobila v končni prijem v parterju ter jo tam zadržala dvajset sekund za zmago z ipponom. Izraelka Lanir, aktualna svetovna prvakinja in prva na svetovni lestvici je Metki nasproti stala v drugem krogu izločilnih dvobojev. V tretji minuti rednega dela dvoboja je Izraelka dobila Metko v končni prijem v parterju in slavila po dvajsetih sekundah.

Metka je svoji dve borbi in današnji nastop opisala takole: "Ko greš na takšno tekmovanje, si želiš zmage, čeprav je nasprotnica aktualna svetovna prvakinja. Če zdaj pogledam nazaj borbo, sem se dobro borila, nekaj dobrih priložnosti sem imela, ena napaka pri izvedbi tehnike me je ne koncu stala zmage. Potrebovala bi malo več kontrole nad metom, da bi tudi konec tehnike izvedla sebi v prid in tako bi zagotovo prišla do točke. To mojo napako je nato ona izkoristila v svojo korist in zaključila s končnim prijemom v parterju. V kategoriji do 78 kilogramov je lažje napovedati končne rezultate tudi za prejšnja tekmovanja, do uvrstitev pridejo v glavnem nosilke, pri nižjih kategorijah pa pride do več presenečenj. Ko se boriš proti svetovni prvakinji, je zagotovo drugače, veš, da je izkušena in da je sposobna zmagati celotna tekmovanja. Se je pa lažje tako motivirati, ker če premagaš takšno tekmovalko, je zmaga dosti slajša. Po navadi je v prvem krogu boljše dobiti nekoga, ki ni uvrščen, da se lahko pripraviš in z zmago v prvem krogu greš nato proti nekomu boljšemu in se tudi tam potem boljše počutiš. Je pa seveda vsaka borba po svoje težka. Pred mano je še samo svetovno prvenstvo konec maja v Abu Dhabiju in nato še olimpijske igre. Zelo sem vesela tudi podpore iz tribun. Prišli so iz mojega domačega kluba mlajši tekmovalci si ogledati tekmo evropskega prvenstva in me spodbujati."


Enej Marinič se je v prvem krogu kategorije nad 100 kilogramov pomeril s Srbom Vracarjem. Enej je z lepim metom v drugi minuti povedel z wazarijem , minuto pred koncem pa je Srba dobil v končni prijem in tako zmagal. V drugem krogu izločilnih dvobojev je imel nasproti Nizozemca Spijkers, ki je zmagal z metom za ippon v tretji minuti rednega dela.

Svoj tekmovalni dan je Enej povzel z naslednjimi besedami: "Cilj je bil priti med prvih osem. Nasprotnik, kot je Nizozemec, mi je res neugoden. Poznava se že iz mladinske kategorije, Nizozemci se pripravijo name, sem že marsikaterega njihovega borca premagal, zato kar dobro vedo, kako se borim. V dvoboju s Srbom je bil cilj jasen prijeti ga in izvesti tehniko, to sem tudi uspešno naredil. Tukaj sem imel tudi malo smole pred dvema tednoma je bil ta Srb v Mariboru na Baumgartnerjevem pasu in sva tudi zelo dobro vedela, kaj vsak od naju dela. Izpeljal sem borbo, kakor sva se z mojim trenerjem Darkom zmenila od prve sekunde dalje in to se je poznalo tudi na rezultatu. V tej kategoriji se poznamo vsi, moj princip, ki se ga s trenerjem drživa, je, da se ne prilagajam preveč nasprotniku, ampak poskušam svoj način borbe vsiliti njemu. Glede na to, kako se nasprotnik na to odzove, delamo sproti popravke in prilagoditve. Prvo moramo sedaj predelati, kaj se je tukaj danes zgodilo, malo pogledati, kaj se bo zgodilo na ostalih kontinentalnih prvenstvih. Nekaj bo še sigurno potrebno narediti in pridobiti še nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre. Na svetovnem prvenstvu bom zagotovo nastopil, za preostali dve tekmovanji pa se bomo odločili, ko vidimo razplete ostalih tekmovanj."


Vitu Dragiču je v prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije nad 100 kilogramov nasproti stal Nemec Abramov, slednji je po slabi minuti dvoboja z metom za ippon izločil Vita iz nadaljnjega tekmovanja.

Svoje občutke po nastopu je Vito opisal sledeče: "Težko se še sploh pripravljam in regeneriram po treningih in je res težko vztrajati na tem vrhunskem nivoju. Ostali nasprotniki na tem nivoju veliko trenirajo in je težko, če nisi enako pripravljen kakor oni. Nekaj seveda prinesejo pretekle izkušnje, fizična in kondicijska pripravljenost pa sta seveda tudi zelo pomembni. Nemca poznam le preko posnetkov borb, ki sem si jih ogledal. Ne vem pa, kakšen je občutek, ko se z njim boriš. Na začetku borbe sem videl, da se je z njim dobro boriti, nato je prijel drug prijem in izvedel met. Kot sem že večkrat povedal, moram zdaj stisniti do konca in iti na vse ali nič, da ne bom potem kdaj to obžaloval, da nisem naredil vse, kar lahko. Na koncu pa upam, da ostanem zdrav. Osebno imam rajši dobre borce, ker tako vem, da sem se moral potruditi in dati vse od sebe in če je bil on boljši, je pač tako tudi jaz sem kdaj boljši od svojega nasprotnika. Treba je stisniti zobe in pokazati, da tudi starejši še nismo za odpis. Danes temu ni bilo tako, ampak upam, da bo drugič drugače. Zdaj bom dal največji poudarek na svetovno prvenstvo, tam bom dal vse od sebe in upam na najboljše. Tudi to bi bil lep zaključek kariere, tako naredi večina športnikov, da je zaključek ali olimpijada ali pa svetovno prvenstvo. Če mi bo omogočeno, bom zelo vesel, da bom lahko zastopal slovenske barve še zadnjič na tatamiju v Abu Dhabiju. Evropsko prvenstvo ni bilo ravno v načrtu, prijavil sem se zadnji dan, ko so bile še prijave odprte. Nekako sem računal, da je evropsko prvenstvo najmočnejše kontinentalno prvenstvo in sem vedel, da zelo težko dobiš ugoden žreb in se boš vedno spoprijel z dobrim borcem. Videli smo, da je v judu lahko odločilna tudi sekunda nepozornosti pri nasprotniku. Že jutri potujem na priprave v Kanado, kjer bom do naslednjega tekmovanja. Upam, da bom od tam prišel še boljše pripravljen in bom s svetovnega prvenstva odšel z dvignjeno glavo."

Fotografije z evropskega prvenstva si oglejte na https://www.judoslo.si/galleries/233

Foto: Darko Petelinšek