Zgodovinski uspeh Žganka v Budimpešti
01.09.2017 Admin
Mihael Žgank je z Waza-ari premagal Estonijca Kaljulaida. V tretjem krogu ga je pričakal Gruzijec Beka Gviniashvili, ki ga je Mihael premagal po dosojeni kazni Gruzijcu. V nadaljevanaju je sledila težka borba z Rusom Khalmurzaevim, ampak je celotno borbo dominiral in Rusa premagal. V polfinalu se je pomeril z aktualnim evropskim prvakom Aleksander Kukuljem. V podaljšku finala proti Srbu Nemanja Majdovu pa je po dosojeni kazni borbo izgubil, ampak si vseeno prislužil zgodovinsko srebrno medaljo. To je prva medalja na članskih svetovnih prvenstvih za moške.

Mihael Žgank: »Eni pravijo, da moraš rezultat prespati, jaz prav čutim že sedaj ta občutek, da sem medalist svetovnega prvenstva in občutek je res fenomenalen. Moram reči, da sem dan pred tekmovanjem že pričakoval težek dan pred seboj. Po evropskem prvenstvu v Varšavi, sem se počutil zelo razočaranega in sem si rekel, da bom res vse vložil v to svetovno prvenstvo in na koncu se je vse to izplačalo. Nisem ravno pričakoval tega, vendar po prvi borbi sem res začutil tisti pravi elan v sebi in sem vedel, da bo to peljalo v sam vrh svetovnega prvenstva.

Skozi celoten dan sem bil zelo dobro skoncentriran na same borbe. Ne vem pa kaj sem v finalu razmišljal, to da sem proti sodnikom kazal in pričakoval neko kazen. Mogoče me je to stalo zlate medalje, ampak moram reči da sem bil skozi celoten dan dobro skoncentriran. V judo karavani se dobro poznamo in vsak ve, da lahko vsak vsakega premaga.«

Igor Trbovc: »Miha se je danes res boril zelo dobro, imel je težak žreb. Vsakega nasprotnika smo preučili in se pripravili na njega. Izpolnil je vse cilje, ki smo si jih zadali. Bil je dobro pripravljen, v finalu pa je imel malo nesreče. Celoten trenerski štab in vsi sodelujoči smo s to zgodovinsko medaljo zelo zadovoljni.

Mislim, da je vedel kakšna je situacija po tem, ko se je pritožil sodnikom. Res je Srb glavo umaknil, ga je pa Srb res potisnil potem ven in je Miha stopil z blazine. To je potem še poskušal sugestirati sodnikom, da bi v njegovo prid obrnili odločitev, ampak žal je bilo na koncu dosojeno kakor je bilo.

Marjan Fabjan: »Že včeraj zvečer pri večerji, ko sem Mihaela opazoval, sem že videl tiste prave kretnje, vse je bilo urejeno. Videlo se je, da je njegova glava na pravem mestu.

Vsa čast Mihaelu, res sem ponosen nanj, ampak to kar je naredil, obračanje glave proti sodnikom in žiriji, tega ne smeš napraviti. Borbe tako ne boš zmagal, takšna so judoistična pravila. Vemo, da je spoštovanje na prvem mestu v judu. Do zadnje sekunde je potrebno biti priseben, miren, urejen in spoštovati sodnikova navodila. Za odločitve je pa zadaj trener zato, da potem on da pritožbo.  Sem pa prepričan, da so sodniki dali kazen ravno zaradi teh pritožb.«

Prvi boj Anke Pogačnik proti Estonki. Druga borba proti Japonki Arai Anki ni bila naklonjena in je izgubila po Waza-ari.V prvem krogu je Klara Apotekar morala priznati premoč Brazilki Mayri Aguiar, ki jo je premagala z Ipponom. Obe nasprotnici naših judoistk današnjega dne sta postali na koncu svetovni prvakinji.

Anka Pogačnik: »S tekmovalko se zelo dobro poznava. Tukaj na svetovnem prvenstvu te stane, če nisi uvrščen med prvih osem na lestvici, saj lahko že pred četrtfinalom naletiš na neko nosilko, ki je višje uvrščena in ima pred tabo lažji žreb. Mislim, da borba sama po sebi ni bila slaba, malo mi je manjkalo. V borbi sem se dobro počutila. Tisti Waza-ari, tista napaka me je stala zmage. Japonci so znani po tem, da imajo zelo dober občutek za judo, ki lahko pretehta rizične situacije. Poskušala sem nadoknaiti prednost nasprotnice, ampak ona je bila pripravljena na moj napad in odreagirala pravilno.«

Klara Apotekar: »Pripravila sem na nasprotnico, ki je lahko prva na svetu ali petdeseta na lestvici Z vsako se je potrebno boriti in pokazati svoje najboljše borbe ter se nobene ustrašiti. Judo je takšen šport kjer lahko vsak premaga vsakega nasprotnika. Jaz sem se poskušala držati svoje taktike, vendar sem naredila napako, ker sem se ustavila. Nasprotnica me je prijela in izvedla svojo specialno tehniko. Takšne borbe prinašajo največ izkušenj, saj se boriš s tekmovalkami, ki so v samem svetovnem vrhu v moji kategoriji. Prinese mi tudi neko zadovoljstvo, saj so med njimi tudi takšne športnice, ki imajo olimpijske  in svetovne kolajne. Zadovoljna ravno nisem, zadovoljna bi bila z zmago Seveda je potrebno iti naprej, pokazala sem svojo najboljšo borbo.«