Neprecenljive izkušnje za Kajzerjevo in Hojaka
22.09.2018 Žerjav Klavdija
Tretji dan svetovnega prvenstva, ki poteka v azerbajdžanski prestolnici Baku sta barve Slovenije zastopala Kaja Kajzer in Martin Hojak. Svoje nastope sta zaključila v drugem krogu tekmovanja.

Tretji dan svetovnega prvenstva so na sporedu borci do 73 kilogramov in borke v kategoriji do 57 kilogramov. Slovenci smo imeli v ognju dva predstavnika, Martina Hojaka in Kajo Kajzer. Oba sta nedavno zapustila mladinske vrste in si šele nabirata izkušnje med člani.

Kajzerjeva je uvodoma premagala Poljakinjo Julijo Kovaljčik. Slovenka je bila vso borbo aktivnejša, vendar ji nasprotnice v rednem času ni uspelo spraviti na hrbet. Poljakinja je dobila dva opomina zaradi neaktivnosti. Ko je v enaki pasivni drži nadaljevala tudi v borbi do zlate točke, so ji sodniki še tretjič prisodili opomin, ki je pomenil diskvalifikacijo in zmago naše predstavnice. Mlada članica Bežigrada se je v naslednjem krogu pomerila z Britanko Nekodo Smythe-Davis, ki se je na lanskem svetovnem prvenstvu veselila brona. Žal so izkušnje premagale mladost in Kaja je zaključila svoje nastope.

"Prvo borbo sem dobila po kaznih, a nisem se borila dobro. Drugo pa začela dobro. Tekmica je res izkušena, a morala bi jo premagati, če želim biti najboljša," je po premieri na SP povedala Ljubljančanka, ki bo naslednjo priložnost za visoko uvrstitev iskala na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Dvajsetletni Hojak je za ogrevanje premagal 19-letnega Luksemburžana Claudia Nunesa dos Santosa. Leto mlajši dos Santos je v uvodu sicer pokazal agresiven judo, v nadaljevanju pa je pobudo prevzel varovanec Roka Drakšiča, na polovici borbe dosegel wazari, v naslednji minuti pa zmagal s končnim prijemom v parterju. Za bolj neugodnega se je po pričakovanjih izkazal 31-letni Francoz Guillaume Chaine. V izenačenem dvoboju, kjer sta se tekmovalca večino časa borila za izhodiščni prijem, je odločil protinapad Chaina v drugi polovici, po poskusu Hojaka. Prednost wazarija je Francoz nato suvereno obdržal in kontriral vse poskuse Ljubljančana ter ga po lanskem Zagrebu premagal še drugič v karieri.

"Odločitev me je kar malo presenetila, saj nisem pričakoval wazarija in vse si moram še enkrat ogledati na video posnetku, ampak običajno se sodniki ne zmotijo. Morda je bil le trenutek nepazljivosti, sicer pa sva bila zelo izenačena. Nekaj časa sem ritem narekoval jaz, nekaj on. Sem pa zelo razočaran, saj sem pričakoval več," je takoj po borbi povedal Hojak.

Slovenski tabor pa že nestrpno pričakuje nedeljo. Nastopili bosta aktualna olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kg Celjanka Tina Trstenjak in Koprčanka Andreja Leški, sicer tekmovalka Bežigrada, ki je na prvenstvu četrta nosilka.