Kaja Kajzer je postala evropska podprvakinja
25.04.2024 Rok Rakun
Na zmagovalni oder kategorije do 57 kilogramov se je danes povzpela Kaja Kajzer.


Kaja Kajzer je svoje dvoboje v kategoriji do 57 kilogramov otvorila z zmago proti Bolgarki Gramatikovi. Po pol minute dvoboja je povedla s točko wazarija in nadaljevala delo v parterju s končnim prijemom ter po desetih sekundah zmagala. V drugem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Avstrijka Kallinger. Do danes sta se že enkrat srečali na velikih tekmovanjih, tokrat je že drugič slavila Kaja, ki je Kallingerjevo taktično nadigrala, Avstrijka je prejela tri kazni ter posledično dvoboj izgubila. Četrtfinalni dvoboj proti Srbkinji Perisic se je zavlekel v boj za zlato točko, kjer je v drugi minuti podaljška Kaja zmagala z wazarijem. Zadnja prepreka do finala je bila Nemka Starke, slednja je povedla po slabi minuti dvoboja z wazarijem, Kaja je izenačila dve minuti kasneje z metom za wazari. Malo pred koncem rednega dela je Nemka izvedla nedovoljeno potezo in bila diskvalificirana. Kaja se je uvrstila v svoj drugi finale v karieri na evropskih prvenstvih. Za zlato se je pomerila z Ukrajinko Dario Bilodid, katero je do današnjega tekmovanja premagala že enkrat. Po izenačenem rednem delu, v katerem si nobena od judoistk ni pridobila prednosti, se je dvoboj prevesil v boj za zlato točko. Tam je Kaja prejela še dve kazni in morala priznati premoč Ukrajinki. Kaja Kajzer je tako osvojila svoje drugo srebro na članskih evropskih prvenstvih.

Naslov evropske podprvakinje je Kaja Kajzer pospremila z naslednjimi besedami: "Glavni cilj je bil, da ostanem cela in se ne poškodujem, da lahko naprej treniram in se pripravljam na olimpijske igre, če pa je zraven tega še medalja, pa še toliko bolje. Sedaj sem potrdila svoj nastop na olimpijskih igrah, ni se mi potrebno več s tem obremenjevati, ampak lahko samo dalje treniram. Psihološko sem bila cel dan super, razen pred borbo s Srbkinjo, takrat sem bila živčna, uspela sem se umiriti in zbrati do pričetka borbe. Verjetno je ta živčnost prišla, ker se že dolgo časa nisem z njo borila in med tem, ko sem bila jaz poškodovana, je ona lahko normalno trenirala in postala čedalje boljša, zato nisem vedela, kaj pričakovati. Moje poškodbe so se začele vrstiti po evropskem prvenstvu v Lizboni, zdaj sem končno na zeleni veji in počasi prihajam v res dobro formo. V zadnjih dveh letih sem marsikaj spremenila, ne zaganjam se več z glavo skozi zid, vem, da se lahko hitro pripeti poškodba in teh se res bojim. Treniram bolj z glavo. Stvari sem spremenila v pozitivno smer. Vseeno imam malo grenak priokus s tem drugim mestom, ampak vseeno nisem padla v finalu, kar mi daje še dodatno motivacijo za naprej. Mogoče celo boljše, da ni tiste evforije, ampak da sem mirna in se fokusiram naprej na naslednje tekme. Menim, da je bila prednost Bilodidove to, da zdaj nekaj časa ni tekmovala in si je lahko telesno spočila in pripravila na to tekmo. V tem času se je tudi fizično ojačala, odkar je prestopila v kategorijo do 57 kilogramov, ker je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla med te najboljše tekmovalke po moči in zdaj je postala konkurenčna."

Maruša Štangar se je po prostem prvem krogu v drugem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 48 kilogramov spoprijela z Belgijko Salens. V tretji minuti rednega dela je Belgijka v parterju uspela dobiti Marušo v končni prijem in jo tam zadržala dvajset sekund za zmago z ipponom.

O današnjem nastopu v Zagrebu je Maruša povedala slednje: "To borbo sem enostavno prelahko izgubila. V pripravah na to evropsko prvenstvo smo poskušali stvari spremeniti, ampak očitno še nisem prišla na takšen nivo, na katerem sem bila prej. Ne vem, kaj se je danes na blazini dogajalo, da sem prepustila takšno situacijo nasprotnici, tudi v parterju do tega ne bi smelo priti. Belgijka je dosti nižje rangirana, mi je neugodna, ampak bi jo vseeno morala premagati. Priložnost sem imela, ampak očitno je nisem bila pripravljena izkoristiti. Pri razveljavljenem wazariju bom morala pogledati posnetek, če so to korektno odstranili točko ali ne. Je bilo škoda, da so borbo ravno prekinili, ko je bila priložnost za končni prijem, ampak tako je. Sedaj me čakata še oba Grand Slama in nato še svetovno prvenstvu v Abu Dhabiju."

David Štarkel se je v kategoriji do 60 kilogramov pomeril z Ukrajincem Lesiuk, slednji je povedel nekaj sekund po začetku dvoboja z metom za wazari, dobro minuto za tem pa slavil še z drugim metom za wazari in Davida izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Prve občutke po borbi z Ukrajincem je David strnil takole: "Tole danes je bilo prehitro, ni bila kriva glava. Prvi wazari je bil očiten, drugega pa so tudi sodniki tako dosodili, bom videl po pregledu posnetka, sam menim, da sem pristal na trebuhu. Z Ukrajincem se poznava, vem, katere tehnike dela in s to tehniko me je popolnoma presenetil. Nanj sem bil pripravljen in sem imel pripravljeno tudi tehniko, ki je pa žal nisem uspel prikazati. Naredil je dva vstopa in dvakrat sem padel. Počutil sem se super, bil sem pripravljen, žal pa nisem uspel tega pokazati. Sedaj gremo naprej in bomo videli, kaj me čaka. Tole danes je bilo zelo slabo. Žreb bi lahko bil slabši, lahko bi bil tudi boljši, to se zdaj nimam kaj izgovarjati na to. Po dveh evropskih pokalih in kolajnah tam sem danes tudi tukaj veliko več pričakoval. Bil sem prepričan v sebe, da bom uspešen v tej prvi borbi, tako da sem zelo razočaran nad iztekom. Sedaj se moram s trenerjem pogovoriti in določiti načrte za naprej, po tem pa bomo videli, kako dalje."

Fotografije z evropskega prvenstva si oglejte na https://www.judoslo.si/galleries/233

Foto: Darko Petelinšek