TRSTENJAKOVA JE TRETJA NA SVETU!!!
23.09.2018 Žerjav Klavdija
Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Bakuju osvojila bronasto odličje. V boju za bron je ugnala Kubanko Maylin del Toro Carvalhos.

Varovanka Marjana Fabjana je jutranjo nalogo opravila z odliko in dobila vse tri dvoboje. Najprej je tik pred koncem dvoboja z wazarijem premagala Britanko Amy Livesey. Naslednja tekmica članice celjskega Sankakuju je bila Španka Isabel Puche, s katero je Slovenka prejšnje dvoboje dobila, a se tekmovalki nista pomerili že tri leta. Kot na prejšnjih velikih tekmovanjih je Trstenjakova tudi v Bakuju potrebovala borbo za ogrevanje, nato pa po mili volji obvladovala nasprotnico in jo po dveh minutah in pol prisilila v tretjo kazen in diskvalifikacijo. V četrtfinalu je padla še Avstrijka Kathrin Unterwuzacher, ki jo je Trstenjakova dobre pol minute pred koncem poslala z blazine po uspešnem končnem prijemu v parterju. 

Olimpijska prvakinja je v polfinalu dobila sila neugodno tekmico, Japonko Miku Taširo, ki je bila tudi v šestem medsebojnem dvoboju močnejša. Nasprotnici je sredi dvoboja uspel wazari, kar je bilo ključno. 

"Japonci so zelo dobri 'tehničarji' in izkoristijo vsak napačen korak. To se je zgodilo tudi danes. Stopila sem narobe in takrat me je vrgla. Vse do tega sem dobro kontrolirala borbo in tudi Japonka ni pokazala kaj posebnega. Tudi moja borba ni bila slaba," je borbo s predstavnico iz Dežele vzhajajočega sonca komentirala Tina.

Poraz je slovensko reprezentantko uvrstil v boj za tretje mesto, kjer jo je čakala Kubanka Maylin del Toro Carvalho. Tekmovalka s Karibov je bila v dopoldanskem delu že usodna za našo Andrejo Leški. Proti Trstenjakovi pa del Toro Carvalhoja ni imela možnosti. Najprej je prejela dve kazni zaradi neaktivnosti, nato pa je v enem izmed številnih napadov naši šampionki uspel še končni prijem iz katerega se panameriška prvakinja ni več rešila. Tina Trstenjak se tako v domovino vrača z bronasto medaljo.

"Vedela sem, da je fizično močna, poznam jo tudi s priprav in s trenerjem sva pripravila posebno taktiko, saj sem vedela, da je fizična izredno pripravljena. Skušala sem uničiti njen slog borbe in na srečo se je izšlo," pa je o boju za bron razkrila slovenska šampionka.

Za Trstenjakovo je to četrto odličje s svetovnih prvenstev, leta 2014 je bila v Čeljabinsku bronasta, leta 2015 v Astani zlata, lani v Budimpešti pa srebrna.