Tradicionalni japonski obred Kagami Biraki prvič v Sloveniji
11.01.2019 Rok Rakun
Prvič smo bili priča tradicionalnem obredu Kagami Biraki v Sloveniji. V petek, 11. januarja je v Ljubljani potekalo praznovanje japonskega novega leta. Na dogodku se je prikazalo obred Kagami Biraki, slovenski judoisti so tudi pripravili predstavo za gledalce na koncu pa so si obiskovalci lahko ogledali razstavo fotografij zgodovine juda v Sloveniji in japonske kulture.


Veleposlanik Japonske njegova ekscelenca g. Masaharu Yoshida je v svojem govoru izrazil veselje, da se je v Sloveniji prvič prikazal tradicionalnim običaj Kagami Biraki, ki je del japonske kulture. Prav posebej pa je izrazil zadovoljstvo nad številnimi mladimi judoisti, ki so stopili na tatami v dvorani.

Spregovoril je tudi predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič, ki je povedal naslednje: V čast nam je, da smo lahko v novo leto vstopili z običajem Kagami Biraki in da se ga je udeležil njegova ekscelenca g. Masaharu Yoshida. Verjamem, da bo sodelovanje japonskega veleposlaništva in Judo zveze Slovenije v prihodnje še boljše.

Kaj je Kagami Biraki?

Je tradicionalna ceremonija ali obred, ki se izvaja ob posebnih priložnostih. Najpogostejši in najbolj znan poteka po novem letu, 11. januarja. V dobesednem prevodu pomeni »odpreti pokrov«. Okrogla oblika pokrova simbolizira harmonijo. Pomeni torej »otvoritev/odpiranje k harmoniji in sreči. V judu ga praznujemo kot začetek novega obdobja vadbe.


Zahvaljujemo se ŠD GIB Šiška in japonskemu veleposlaništvu v Sloveniji za pomoč pri organizaciji tega edinstvenega dogodka.

Več fotografij z dogodka pa v galeriji tukaj.