Srebro za Trstenjakovo, Leškijeva do brona
10.02.2019 Rok Rakun
Prvi dan prestižnega turnirja v Parizu je bil zelo naklonjen Slovenkam v kategoriji do 63 kilogramov. Tina Trstenjak si je priborila srebrno kolajno, Andreja Leški pa bronasto. Drugi dan pa je Anamari Velenšek osvojila odlično 5. mesto v kategoriji nad 78 kilogramov.



Tina Trstenjak (-63kg)

Tina je v izločilnih bojih premagala najprej Brazilko Ketleyn z wazaarijem v podaljšku in nato še Američanko Hannah Martin v podaljšku, ko so le-te prisodili tri kazni. Četrfinale je edini dvoboj, ki se ni prevesil v podaljšek, ampak ga je tina s pridobljeno točko wazarija proti Britanki Renshall dobila v rednem delu dvoboja. Japonka Nabekura je bila močna nasprotnica Tini, ki pa se ni dala in jo taktično premagala. Finalni dvoboj z domačinko Clarisse  Agbegnenou je prinesel razburljiv in napet dvoboj. Tekmovalki se med seboj že dobro poznata in imata za seboj že veliko medsebojnih dvobojev. Tokrat ni šlo vse po načrtih saj si je v podaljšku Francozinja priborila prednost wazarija. Tina je osvojila srebrno kolajnoin tako za eno mesto izboljšala lanski rezultat.


Andreja Leški (-63kg)

Andreja je v Parizu pokazala, da se borbe zmaguje s potrpežljivostjo. Prve tri dvoboje proti Venezuelki, Korejki in Francozinji je namreč dobila v podaljšku. S temi zmagami se je uvrstila v polfinale kjer ji je nasproti stala domača favoritka svetovna prvakinja Clarisse  Agbegnenou, Francozinja je unovčila svoje izkušnje in Andreja se je preselila v dvoboj za tretje mesto. Za tretje mesto ji je nasproti stala Japonka Nouchi, po zadržanem začetku je Andreja v borbi za prijem začela prevzemati pobudo in po dveh minutah in pol z lepi metom Japonko prikovala na hrbet. Za Andrejo je to prva medalja na Pariškem Grand Slamu.


Anamari Velenšek (+78kg)

Anamari se je v najtežji ženski kategoriji v prvem krogu pomerila s Kitajko Jiang, v uvodu dvoboja je izvedla uspešen met ocenjen z wazarijem, delo pa je 45 sekund pred koncem končala z vzvodom na komolec in prisilila nasprotnico k predaji. V drugem dvoboju ji je nasproti stala mnogo težja Brazilka Altheman, borba je bila zelo izenačena Anamari je izkoristila svojo boljšo fizično pripravljenost in nasprotnico prisilila v tri kazni in diskvalifikacijo. V četrtfinalu se je Anamaira pomerila s Korejko Kim, ki je po dobri minuti izkoristila akcijo Velenškove sebi v prid in jo porazila. V repasažu se je Anamari borila izvrstno celotno borbo proti Portugalki Nunes prevladovala in nekaj sekund pred iztekom rednega dela izvedla met za wazari ter se tako uvrstila v borbo za tretje mesto. Za bron se je pomerila z Japonko Akiro Sone, ki pa si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca dvoboja. Velenškova je osvojila končno peto mestov v kategoriji nad 78 kilogramov.

Kaja Kajzer (-57kg)

Kaji Kajzer je žreb v prvem krogu namenil Brazilko Crude. Kaja je borbo vodila zelo taktično in nasprotnico v treh minutah rednega dela prisilila v tri kazni, tako je Kaja zmagala prvi obračun. V drugem je Kaji nasproti stala bronasta iz svetovnega prvenstva Kanadčanka Crista Deguchi. V zelo izenačenem dvoboju je Kaja nekaj sekund pred koncem rednega dela prejela tretjo kazen kazen in dvoboj proti kasnejši zmagovalki Pariškega Grand Slama izgubila.

Maruša Štangar (-48kg)

Prva nasprotnica Maruše Štangar v izločilnih bojih je bila domačinka Marine Lhenry, ki pa si je v trenutku Marušine nepazljivosti priborila ippon in s tem izločila Štangarjevo iz nadaljnjega tekmovanja.