Kaja Kajzer srebrna v Antalyi
05.04.2019 Rok Rakun
Kaja Kajzer je osvojila srebrno medaljo na Grand Prix Antalya v kategoriji do 57 kilogramov. Uspeh sta dopolnili Maruša Štangar (-48kg) s petim mestom in Anka Pogačnik (-70kg) s sedmim.

 

V kategoriji do 57 kilogramov je za Slovenijo nastopila Kaja Kajzer. Žreb ji je bil naklonjen in v prvem krogu izločilnih dvobojev je bila prosta.  Svoj prvi dvoboj dneva je pričela z zmago nad Azerbajdžanko Munkhtsedev z wazarijem. V tretjem krogu izločilnih dvobojev je Kaja premagala Izraelko Greenberg v četrti minuti podaljška z ipponom in se uvrstila v četrtfinale. Tam se je pomerila s Srbkinjo Marico Perisic, ki si je najprej priborila prednost wazarija, ampak jo je Kajzerjeva izničila pol minute pred koncem rednega dela prav tako z wazarijem. Dvoboj je Kajzerjeva zaključila v drugi minuti dvoboja, ko si je z drugim wazarijem priborila ippon in napredovanje v polfinale. Vrata v finalni dvoboj si je odprla z zmago nad Kitajko Zhang, ki so ji prisodili tri kazni v podaljšku dvoboja. Za zlato se je borila s Poljakinjo Kowalczyk, v zelo izenačenem dvoboju, ki je trajala 10 minut sta obe dobili dve kazni. Na žalost pa je tretjo in odločilo kazen dobila Kaja in zasedla končno drugo mesto.  

V Antaliji je Marša Štangar izločilne dvoboje pričela z dvema zmagama, najprej nad Mongolko Baasansuren z ipponom in v nadaljevanju nad domačinko Kilic prav tako z ipponom. Četrtfinalni dvoboj proti Korejki Kang je Maruša izgubila v podaljšku, ko si je Kangova priborila wazari. V repasažu se je pomerila s Srbkinjo Andreo Stojadinov proti kateri si je najprej priborila wazari, malo za tem pa z vzvodom na komolec prisilila nasprotnico k predaji dvoboja. Za bron se je borila proti še eni Srbkinji Milici Nikolic, ki pa si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela. Maruša Štangar je tako zasedla končno peto mesto.   


Drugi tekmovalni dan v Antalyi je za najboljšo slovensko uvrstitev dneva poskrbela Anka Pogačnik s sedmim mestom v kategoriji do 70 kilogramov. Izločilne dvoboje je pričela najprej z zmago nad Belgijko Taeymand, ki jo je v podaljški premagala z wazarijem in nato premagala še Gruzijko Mariam Tchanturio, proti kateri si je priborila prednost wazarija v začetku dvoboja in jo uspela zadržati do konca rednega dela. Četrtfinalne se je zavleklo v podaljšek, kjer si je Brazilka Maria Portela zmago zagotovila z wazarijem. Pot do borbe za medaljo ji je prekrižala Nemka Miriam Butkereit, ki si je v parterju s končnim prijemom priborila ippon. Anka Pogačnik je zasedla sedmo mesto v kategoriji do 70 kilogramov.