Maruša Štangar do prve medalje za Slovenijo na Evropskih igrah v Minsku
22.06.2019 Rok Rakun
Maruša Štangar je na evropskih igrah v Minsku, tekma šteje tudi za evropsko prvenstvo, v kategoriji do 48 kg osvojila bronasto kolajno. V odločilnem boju je po podaljšku ugnala Milico Nikolić iz Srbije. To je prva kolajna za Slovenijo na Evropskih igrah v Minsku.


Tekmovalki sta se letos že pomerili v Antalyi, Bakuju in Jekaterinburgu, v Turčiji in Rusiji tudi za bronasto kolajno, vse tri dvoboje pa je dobila srbska tekmovalka in se Ljubljančanki oddolžila za tri lanske poraze. Ob tem je Nikolićeva v Minsku branila lanski bron s prvenstva v Tel Avivu.

Tokrat je Štangarjeva dvoboj v večjem delu nadzorovala, premoč pa z metom potrdila šele po izteku uradnega dela dvoboja.

"Z Milico sva se res velikokrat srečali v borbi za kolajno. Zelo sva izenačeni, odločajo malenkosti in zelo sem vesela, da mi jo je danes uspelo premagati. Res se zelo dobro poznava in takrat je dodatno težko. Borbo lahko obrne trenutek slabše pozornosti. Prav zato je veselje še toliko večje," je po podelitvi kolajn povedala prva slovenska športna junakinja v Minsku.

Že pred tem je bil na sporedu repasaž, kjer je tekmovalka Olimpije premagala Španko Lauro Martinez Abelenda. Odločilna je bila akcija minuto in 14 sekund pred koncem, po kateri so sodniki Štangarjevi dosodili ipon in predčasno zmago. Po pregledu posnetkov so oceno spremenili v vazari, prednost pa je 21-letna Ljubljančanka obdržala do konca dvoboja in se Španki oddolžila za poraz v četrtfinalu letošnjega grand slamu v Bakuju.

V dopoldanskem delu v najlažji ženski kategoriji je bila varovanka trenerke Olge Štirba v uvodnem krogu prosta, nato pa se je pomerila s srbsko tekmovalko Andrejo Stojadinov.

To je Štangarjeva v preteklih treh dvobojih ugnala, nazadnje letos v Antalyi. Tokrat pa je sledil šok po pol minute boja, saj so sodniki tekmici prisodili ipon in hitro zmago, nato pa po pregledu posnetka odločitev popravili. V podaljšku je Štangarjeva število zmag povišala na štiri.

V četrtfinalu je bila tekmica evropska prvakinja Rusinja Irina Dolgova. V izenačenem dvoboju je bila šele v podaljšku spretnejša Rusinja, ki si je z edino pravo akcijo priborila tesno zmago in polfinale, Slovenka pa je morala v repasaž. "Vse borbe so bile dobre. Tudi ta z Rusinjo. Le v zlati točki sem naredila napako. To je odločilo. A vem da imam prostor za napredek in da jo bom naslednjič premagala," je še povedala študentka biotehnične fakultete.

Ne gre spregledati, da je bil njen nastop do zadnjega trenutka pod vprašajem. Še zjutraj pred tekmo je bila mlada Ljubljančanka pri fizioterapevtih slovenske reprezentance, saj ji je med poletom v Belorusijo vnovič oteklo poškodovano koleno.


Adrian Gomboc je na evropskih igrah v Minsku ostal brez želene kolajne v kategoriji do 66 kilogramov. Kot aktualni evropski prvak je izpadel že po drugem nastopu, kjer ga je ugnal Italijan Matteo Medves. Skrbi zaradi slabše sezone pri tekmovalcu ljubljanskega Bežigrada zaenkrat ni.

"Zelo zadovoljen sem z borbama, a če ne zmagaš, pač nisi vesel. Napredek je velik, tudi fizično sem zelo dobro pripravljen, a to je nivo, kjer odločajo nianse," je po porazu optimistično dejal Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani, seveda razočaran in jezen obenem zaradi poraza.

"Pridejo vzponi in padci in upam, da se bom vrnil močnejši, kot sem bil. Seveda sem si tudi tukaj želel kolajno, a glavni cilj vemo, kaj je. Čez dva meseca je na sporedu svetovno prvenstvo in vse to je pot do Tokia 2020. Upam, da se bom po tej krizi vrnil še močnejši, kot sem bil."

Vsaj letos sezona rezultatsko ni uspešna, a si varovanec trenerja Roka Drakšiča, ta je kolajno osvojil na evropskih igrah pred štirimi leti v Bakuju, s tem ne beli glave. "Vem, kaj sem delal in kakšen pekel sem na trenutke na treningih prestal. Prav zato me nič ne skrbi." Kot pravi, si želi le kratko pavzo: "Tako smo garali na trenutke, da sem imel včasih že polno glavo vsega. Mislim, da je treba glavo zato kdaj tudi dobro spočiti."

Pri dvobojih z Albancem Indritom Cullhajem in Italijanom Matteom Medvesom, ki ga je lani ugnal v finalu EP, pa se je ukvarjal predvsem s slednjim. Vsaj v uvodu je Gomboc situacijo nadzoroval. "Zaradi sodnikov sem spremenil borbo. Dobil sem kazen, ki je ne bi smel. Kasneje je bilo še nekaj podobnih odločitev in to vpliva na borbo."

S tem, da so vsi tekmovalci dobro pripravljeni, Gomboc ni povedal ničesar novega. Priznal pa je, da ga je tekmec s svojo tehniko presenetil. "Že pred tem je nekajkrat poskusil, na koncu pa jo je zelo dobro izvedel. Sam sem poskušal z napadom, nato pa je res lepo zaključil akcijo, ki jo je nadaljeval iz mojega napada. Pred tem sem bil dve ali tri minute zelo suveren, dobro sem ga čutil v prijemu, je pa svojo aktivnost reševal z delom nog. Na koncu pa mi je res dobro pobiral dominantno roko in potem tudi sam nisem znal dobro nadaljevati borbe."


Sedemindvajsetletni Andraž Jereb je v isti kategoriji najprej v podaljšku izločil Portugalca Sergia Oleinica. Žreb je napovedal težje nadaljevanje, saj je za preboj med najboljših osem in popoldanski del stal bronasti z lanskega SP in predhodnik Gomboca na evropskem prestolu 31-letni Ukrajinec Georgij Zantaraja.

"Vedel sem, da moram ustaviti njegovo levo roko, kar mi je uspelo. V nadaljevanju sem imel celo nekaj priložnosti, a očitno tehnike izdelal premalo za oceno, a bila sva enakovredna. Tekmo je Zantaraja nato odločil po mojem napadu, ko je je zgrabil mojo roko, pripravil vzvod in tam rešitve ni," je dejal Jereb in odkrito priznal, da si je v Belorusiji želel več. "Super sem treniral in pokazal dober judo. Cilji pa so bili višji."


V kategoriji do 60 kilogramov sta bila slovenska nastopa kratka. Devetindvajsetletnega Matjaža Trbovca je z wazarijem ugnal 20-letni Azerbajdžanec Karamat Husejnov, ki v karieri večjih uspehov še nima, leta 2017 v Mariboru pa je postal mladinski evropski prvak.

David Štarkel je proti drugemu Azerbajdžancu Orhanu Safarovu na tatamiju zdržal dobro minuto. Nosilec dveh medalj s SP je nadzoroval dvoboj, po minuti in osmih sekundah pa mu je uspelo narediti odločilni met.


V kategoriji do 52 kg je Anja Štangar, ki se je po poškodbi in skoraj enoletni pavzi vrnila na blazine, po pričakovanjih dobila uvodni dvoboj z domačo borko Alesio Mlečko. V nadaljevanju pa je bil pred 23-letno Ljubljančanko velik zalogaj, 30-letna Rusinja Natalija Kuzjutina, bronasta z olimpijskih iger v Rio de Janeiru. Ukrajinka je dvoboj v parterju ekspresno dobila.

"Imela sem težko operacijo kolena in dolgo okrevanje, zato sem z eno zmago zadovoljna. Za več mi manjka tekem. Rusinja je bila enostavno močnejša, obrnila me je in potem se iz tega položaja težko rešiš," je bila direktna mlada Ljubljančanka, ki jo zdaj čaka lov na točke za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu 2020 in naslednji veliki izziv bo grand slam v Budimpešti čez tri tedne.


V kategoriji do 57 kilogramov je bila poškodba 19-letne Kaje Kajzer, ki se vleče od priprav v Podčetrtku, prevelika ovira za zmago nad šest let starejšo Španko Jaione Equisoain. "Nisem imela svojega prijema, zato sem morala povsem spremeniti način borbe," je po porazu povedala tekmovalka Bežigrada, ki s spremenjeno taktiko ni našla poti za učinkovit judo.