Drugi dan na tatamiju trije Slovenci
26.08.2019 Rok Rakun
Judoist Bežigrada Adrian Gomboc je na svetovnem prvenstvu v Tokiu v kategoriji do 66 kg poskrbel za prvi slovenski zmagi. Predčasno ga je nato v slačilnico poslal drugopostavljeni Japonec Joshiro Murayama. Anja Štangar in Andraž Jereb sta se poslovila po uvodnih nastopih.


Gomboc, nosilec dveh odličij z evropskega prvenstva, tudi evropski prvak 2018, je v uvodu pometel z Ka Yau Leonom Taylorjem Chowom iz Hongkonga. Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani je dvakrat poskusil v parterju, a se je tekmec izvil, prvi poskus meta je tekmec še preprečil, v drugem pa padel za ippon.

Haozheng Chen iz Macaa v drugi borbi je bil prav tako nedorasel tekmec varovancu Roka Drakšiča. Potem, ko prvi prijem v parterju ni uspel, je bil Gomboc uspešen pri drugem in po dobri minuti in pol predčasno končal tudi to borbo.

V boju za osmino finala pa je bil njegov tekmec v slovitem Nippon Budokanu, ki je znan tudi po največjih koncertih v mestu, po pričakovanjih drugi nosilec Japonec Joshiro Maruyama. Šestindvajsetletni Japonec je bil boljši tekmec. Ko je slovenski tekmovalec prejel dve kazni, se je bil prisiljen popolnoma odpreti in Murayama je minuto in 12 sekund pred koncem borbe dosegel odločilni met.

Gomboc je imel tudi zahteven žreb, saj je zelo kmalu naletel na drugega nosilca. "Na svetovnem prvenstvu ni lahkega žreba. A tudi z Japoncem sem pričakoval zmago, saj sva bila lani na treningih v Franciji izenačena. Z njim se veliko lažje borim kot denimo z njegovim rojakom Abejem. Bil je malo boljši, a tudi zaradi napačnih odločitev sodnika. Moja prva kazen je bila na meji, saj je Japonec počel enako kot jaz. Po drugi kazni sem se moral odpreti, iti na vse ali nič, saj bi sicer dobil še tretjo kazen in to je izkoristil ter me res lepo vrgel s čisto tehniko," je tekmo videl Gomboc, zadovoljen, da je osvojil vsaj nekaj točk za svetovno lestvico in olimpijske igre 2020.

O Murayami pa je Gomboc dodal: "Lani sva bila skupaj na pripravah v Španiji. Mislim, da si je zapomnil, kaj delam. Tekmovalec, ki čuti, da je tekmec nevaren, si zapomni, kaj kdo dela. Tudi sam sem vedel, kaj počne in večkrat sem ga blokiral. Bil sem pazljiv na te njegove posebnosti, na katere me je opozoril tudi trener, seveda pa se je to na koncu spremenilo, ko sem se odprl."

O uvodnih dveh dvobojih pa: "Res nista bila ne vem kako izjemna tekmovalca, a vsak te lahko preseneti. Ti tekmovalci imajo malo svoj judo, svoje reakcije, ki jih ne poznaš in ne pričakuješ in velikokrat se je že kdo uštel. To je pač judo, nikogar ne smeš podcenjevati in se na nasprotnike pripraviti."

Tudi Gomboc ni mogel mimo dejstva, da mu v zadnjih dveh sezonah manjkajo dobri dosežki: "Mislim, da sem blizu najboljšim. Rezultati sicer govorijo drugače, a sam mislim, da sem takoj za njimi. Trudim se, da bo šla krivulja navzgor. Prišli bodo tudi uspehi, če bom vztrajal. Morda že jeseni, ko se začenja nabiranje točk za olimpijske igre."

V ženski kategoriji do 52 kg je nastopila Anja Štangar in proti Mongolki Sosorbaram Lkhagvasuren, azijski podprvakinji, izgubila dvoboj. V izenačeni borbi je bil za 23-letni tekmovalko ljubljanske Olimpije usoden vazari 12 sekund pred koncem.

"Borbo sem v večjem delu dobro peljala, imela pobudo, a naredila eno napako, ki me je stala zmage. V odločilni akciji sem narobe reagirala in zamudila. Malo sem razočarana. Do uvrstitve med osmerico bi tukaj težko prišla, a vsaka zmaga mi pomeni veliko, saj je v igri veliko točk za svetovno lestvico in olimpijske kvalifikacije. Vseeno pa sem vesela, da mi gre iz tekme v tekmo bolje," je po nastopu dejala 23-letna Ljubljančanka, ki si je pred letom dni huje poškodovala koleno in bila 10 mesecev brez tekmovanj. "Poškodba me trenutno ne ovira več in to ni razlog za poraz. Potrebujem predvsem kilometrino in upam, da se bo forma jeseni vrnila."

"Škoda. Anja jo je imela, a pozna se pomanjkanje tekem. Potrebuje čim več tekem. Že septembra bo nastopila v Taškentu, sama pa iščem še kakšno tekmo, ki bi se je lahko udeležila že pred tem," pa je pokomentirala njena trenerka Olga Štirba.

Nekaj srečnejši je bil pri žrebu Andraž Jereb, drugi slovenski predstavnik v kategoriji do 66 kg, ki je bil v uvodu prost, nato pa se je pomeril z z Belorusom Dmitrijem Minkovom, ki je tekmovalca celjskega Sankakuja vrgel za ipon že po polovici borbe. "V preteklosti sem ga že premagal in tudi danes sem skušal najti svoj gard in priložnost za met. Res pa je, da se težko borim s statičnimi tekmovalci, kar Belorus je in v kontaktu je dvoboj dobil," je dejal 27-letni Žirovec, ki v letošnjem letu ne najde prave forme. "Zdaj se bo treba umiriti. Iz poraza v poraz je težko."

"Belorus je dobil prvi nastop z Belgijcem, kar sem pričakoval in se nanj pripravil. Začel sem dobro, ubranil sem njegove napade, v kontaktu pa sem malo slabši. Prevzel je kontrolo nad položajem in odletel sem na hrbet. Žal se je končalo, kot se je," je po borbi še razmišljal Jereb.

V torek bo slovenske barve na SP v kategoriji do 73 kg branil Martin Hojak. Njegov prvi tekmec je Turek Bilal Ciloglu, s katerim je Hojak v štirih nastopih dosegel dve zmage, tudi nazadnje lani na tekmi v Zagrebu.