5. mesto za Tino Trstenjak v Tokiu
28.08.2019 Rok Rakun
Judoistka celjskega Sankakuja Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Tokiu v kategoriji do 63 kg osvojila peto mesto. Po diskvalifikaciji v polfinalu z Japonko Miku Toshiru je ostala brez boja za bron z Nemko Martyno Trajdos


Trstenjakova je bila velika favoritinja tekme za tretje mesto, saj sta se tekmovalki v preteklosti pomerili kar na 17 uradnih tekmah in kar 13 jih je dobila tekmovalka celjskega Sankakuja.

Pred tem je slovenska olimpijska prvakinja v Tokiu izgubila polfinalni dvoboj z Japonko Miku Tashiro. Borbo je po minuti in 20 sekundah odločil nepravilen prijem Trstenjakove, ki je izvajala nedovoljen vzvod na levi roki tekmice in sodniki so jo diskvalificirali. Zaradi neposredne diskvalifikacije, ki je ocenjena kot poskus poškodovanja tekmeca, je bila nato diskvalificirana tudi za naslednjo borbo.

V dvoboju z Japonko gre za nov poraz z lansko nosilko srebra s SP, ki je varovanko Marjana Fabjana premagala v prav vseh devetih medsebojnih dvobojih.

Dopoldan je najboljša slovenska judoistka začela po pričakovanjih in po prostem prvem krogu pometla s Španko Cristino Perez Cabana. Španka je bila povsem nemočna, Trstenjakova pa je najprej dosegla vazari, ki so ji ga sodniki nato odvzeli, s padcem na glavo se je Španka nato rešila še pred iponom, minuto pred koncem pa je bil zanjo usoden končni prejem v parterju in davljenje, zaradi katerega je dvoboj predala.

Težja tekmica je bila nato 23-letna Britanka Lucy Renshall, lani bronasta na EP in letos druga v Jekateringurgu, ki jo je tekmovalka celjskega Sankakuja v preteklih sedmih dvobojih sicer vselej ugnala, a Britanka iz leto v leto napreduje. Letošnji napredek je bil premajhen in vazari, dosežen dobro minuto pred koncem dvoboja, je za slovensko tekmovalko, ki je konec tedna praznovala 29 let, pomenil četrtfinale.

Dvoboj z Mongolko Ganhaič Bold, aktualno azijsko podprvakinjo, je odločal o polfinalu in repesažu. Edini medsebojni dvoboj leta 2017 v Parizu je dobila Slovenka, ki tokrat zadev ni prepuščala naključju in že na polovici dvoboja je na tatamiju s končnim prijemom slavila predčasno zmago.

Zlato kolajno je osvojila branilka naslova Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki je šele po več kot treh minutah podaljška ugnala Japonko Toshirovo, drugi bron je osvojila Nizozemka Juul Franssen.

Na današnjo diskvalifikacijo v polfinalu svetovnega prvenstva v judu se je odzvala tudi Tina Trstenjak. Ta je izpostavila, da ni šlo za namerno dejanje, a na koncu je vendarle šlo za nedovoljeni vzvod.

"Želela sem izvesti tehniko, met. Japonka se je izmaknila in posledično je izpadlo kot je. Na koncu je šlo za nedovoljeni vzvod," je dejala Celjanka in dodala, da prav te tehnike ne izvaja pogosto. "Škoda, da sem se odločila zanjo."

Dopoldan je s tremi prepričljivimi zmagami napovedala drugačen razplet. "Počutila sem se močno. Borbe dopoldan morda niso bile najlepše, a zelo suverene. Na žalost je nato prišel polfinale, ko sem ostala brez tekme za bron," je še povedala tekmovalka, ki kot olimpijska prvakinja na kimonu še vedno nosi zlati napis.

Miku Toshiro tako ostaja nerazrešljiva uganka za tekmovalko, ki vadi na Lopati pri Celju, saj je dvakratna svetovna prvakinja dobila tudi deveti medsebojni dvoboj. Za oceno današnjega dvoboja Trstenjakova poudarja, da je bil dvoboj za to prekratek. "Prva minuta še ni vse, kar se pokaže. V tretji ali četrti minuti bi se lahko zgodilo povsem kaj drugega. Tudi sama sem imela za to borbo pripravljenih še nekaj tehnik, a do tega danes ni prišlo."

"Tina tega zanesljivo ni naredila namerno. Tega svojih tekmovalk ne učim. Vse, kar se učimo, ima nek namen in učinek. Nikakor nismo želeli nasprotnice poškodovati," je izpostavil tudi njen trener Marjan Fabjan.

O samem poteku akcije pa je dodal: "To je bila stoječa tehnika in nisem še videl, da bi lahko iz te tehnike delal vzvod. To seveda je diskvalifikacija. A po drugi strani se je treba vprašati, zakaj je Japonka držala Tino za kimono. Tina se je zato morala braniti, ko je šla akcija naprej, da bi preprečila nadaljevanje v parterju, saj bi bilo to zanjo lahko nevarno."

Zadovoljen pa je bil Fabjan z dopoldanskim delom. "Danes je bila morda zrela za veliko več, če bi upoštevala vse, kar sva se zmenila. Morda je težava tudi ta, da v zadnjih dneh zaradi moje bolezni nismo sodelovali."

Fabjan se bo zdaj skoncentriral na nastopa Klare Apotekar in Ane Velenšek. "V vsakem primeru obe čakata borbi z Japonkami. Ana nujno potrebuje zmago, pri Klari pa se ponuja priložnost za repasaž. Bomo videli, kaj bo, a bo težko, saj so odlične tudi druge tekmovalke. Danes sem videl nekakšno rešitev in vsaj bron, saj je bila Nemka najlažja med preostalimi nasprotnicami."