Predstavitev reprezentance pred zgodovinskim odhodom na evropsko prvenstvo v inkluzivnem judu
16.10.2019 Rok Rakun
Danes so se nam na novinarski konferenci pred odhodom na evropsko prvenstvo v inkluzivnem judu predstavili judoisti, ki bodo zastopali slovenske barve v Kölnu. Celotna ekipa se že veseli tekmovanja in da so del tega zgodovinskega dogodka za slovenski judo. Naši sogovorniki so nam zaupali kaj jim to tekmovanje pomeni in kaj to pomeni za slovenski judo in šport v Sloveniji.


Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije
Reprezentanca inkluzivnega juda Judo zveze Slovenije se bo prvič v zgodovini slovenskega juda udeležila prestižnega tekmovanja na evropskem nivoju. V ekipi je 5 judoistov, 2 trenerja in 2 spremljevalca. Tekmovalci prihajajo iz različnih slovenskih judo klubov, kar kaže na široko vseslovensko aktivacijo.
 
Inkluzivni judo je disciplina juda za športnike z različnimi sposobnostmi, ki zaradi določenih stanj, bolezni ali poškodb potrebujejo prilagoditve. Oznaka ID se nanaša na angleško besedno zvezo »Intellectual Disability«, ki v prevodu pomeni intelektualno oviranost. Na evropskem prostoru se disciplina razvija že več deset let in Judo zveza Slovenije razvoju sledi ter ga podpira. Prizadevamo si, da bi disciplina postala uradno priznana v okviru paraolimpijskih športov.
 
Udeležbo na 2. EP v judu za ID sofinancira Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite. Sodelovanje športne zveze in paraolimpijskega komiteja je primer dobre prakse sodobnih svetovnih trendov na področju športne politike in razvoja športa invalidov.

Damijan Lazar, predsednik Paraolimpijskega komiteja Slovenije
Nova zgodba sodelovanja poteka med Zvezo za šport invalidov Slovenije - Paraolmpijskim komitejem in Judo Zvezo Slovenije. Namreč s skupnimi sodelovanjem pošilja slovensko reprezentanco inkluzivnega juda na 2. Evropsko prvenstvo v judu za »ID«, ki bo potekalo 19. in 20. oktobra 2019 v Kölnu v Nemčiji. To je nekako nadaljevanje že začetega postopka, ki se je odvil dne, 1.10.2019 na MIZŠ na temo umeščanja oz. integracija športnih panog invalidov znotraj NPŠZ. Takšne zgodbe inkluzivnosti in integracije podpiramo, ter izrekamo podporo Judo zvezi Slovenije, da se je odločila podpreti inkluzijo juda. Šport ima moč, da nas združuje in povezuje in ne razdvaja, to pa je naše sporočilo tudi ostalim NPŠZ.

Viktorija Pečnikar Oblak, predsednica komisije za inkluzivni judo
Vsi člani odprave se neizmerno veselimo udeležbe na tako prestižnem tekmovanju. Judoisti so prestali zahtevno psihološko testiranje, ki smo ga izvedli po merilih mednarodne organizacije INAS v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije- Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK). Na tekmovanje smo se pripravljali več mesecev tako procesno kot vsebinsko. Zavedamo se, da se s prvo udeležbo zapisujemo v zgodovino slovenskega juda in kar je še pomembneje, odpiramo vrata naslednikom. Naša odprava je plod razumevajočega sodelovanja med Judo zvezo Slovenije in ZŠIS-POK, ki kot primer dobre prakse dokazujeta, da skupaj zmoremo vse!

Sašo Kovač, judoist
Zelo se veselim evropskega prvenstva, ki bo moje prvo evropsko prvenstvo. Za Evropsko prvenstvo sem treniral celo leto skoraj vsak dan, poleti sem na pripravah veliko plaval in dobival kondicijo. Nastopil bom v kategoriji nad 100 kilogramov.
 
Tina Skerlep, judoistka
Tekmo komaj čakam, zelo rada tekmujem in še posebno zmagujem upam, da bom zmagala tako kot na specialni olimpijadi letos v Abu Dhabiju.
 
Jana Jerković, spremljevalka reprezentance in mame judoista
Judo klub Jesenice, eden izmed prvih inkluzivnih judo klubov v Sloveniji je zelo ponosen, da imamo v naših vrstah judoista, ki nas bo zastopal v Kölnu. Kot predsednica kluba, mama in spremljevalka sem srečna da sem del tega zgodovinskega dogodka. Nik je judoist že 17 let, judo mu pomeni veliko, treniral je, se pripravljal, veseli se tekme in druženja z ostalimi.