Vstop v olimpijsko leto z obredom Kagami Biraki!
11.01.2020 Rok Rakun
​Danes smo v Ljubljani praznovali japonsko novo leto in s tem tudi vstop v olimpijsko leto. V Tokiu se bodo pričele poletne olimpijske igre čez natanko 194 dni.


Danes smo v Ljubljani praznovali japonsko novo leto in s tem tudi vstop v olimpijsko leto. V Tokiu se bodo pričele poletne olimpijske igre čez natanko 194 dni. Vstop v novo leto smo obeležili s tradicionalnim japonskim obredom Kagami Biraki. Pri razbijanju soda, ki je del obreda Kagami Biraki, so sodelovali japonski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eks. g. Masaharu Yoshida, olimpijec Miro Cerar starejši, predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič, olimpijka Lucija Polavder in predsednik ŠD GIB Šiška Gaber Benedik. Ker smo v olimpijskem letu so na prireditvi med drugimi bili prisotni tudi bivši olimpijci in sicer  Miro Cerar starejši, Raša Sraka Vukovič, Lucija Polavder, Sašo Jereb, Aljaž Sedej, Rok Drakšič, Adrian Gomboc in Filip Leščak. Poleg tradicionalnega obreda smo bili priča tudi nastopom judoistov in na ogled je bila razstava o nastopih slovenskih judoistov na olimpijskih igrah. Dogodek je potekal v organizaciji Judo zveze Slovenije in ŠD GIB Šiška s podporo japonskega veleposlaništva v Sloveniji.

Kaj je Kagami Biraki?

Kagami biraki je obred, ki izhaja iz japonske tradicije. Izvaja se ob posebnih priložnostih, najpogostejši in najbolj znan poteka po novem letu, 11. januarja. V dobesednem prevodu pomeni »odpreti pokrov«. Okrogla oblika pokrova simbolizira harmonijo. Pomeni torej »otvoritev/odpiranje k harmoniji in sreči.

V judu ga praznujejo kot začetek novega obdobja vadbe, takrat se tudi spomnimo na načela juda, kot so vztrajnost, pogum, vljudnost, poštenost, skrb za vzajemno pomoč in skupni napredek in spoštovanje.

Foto: Naja Puhan