Judoistka leta postala Klara Apotekar, judoist leta pa Vito Dragič!
16.01.2020 Rok Rakun
Danes je v Celju potekala slovesnost Judoist leta 2019, kjer so najboljše judoistke in judoisti preteklega leta prejeli priznanja in nagrade za uspehe v letu 2019.

Podelili smo 53 priznanj in nagrad najboljšim v preteklem letu. Poleg rednih priznanj so posebna priznanja dobili še

  • Posebno priznanje za razvoj juda in vizionarsko delo:
    • Samo Masleša 
  • Posebno priznanje za izjemne dosežke v inkluzivnem judu 2019:
    • Tina Skerlep
    • Žiga Vangoš
    • Sašo Kovač
    • Nik Jerković
    • Aljaž Colarič
  • Posebno priznanje za dosežke v judu za veterane 2019
    • Miran Plošinjak
  • Posebno priznanje za pomoč pri razvoju inkluzivnega juda
    • Viktorija Pečnikar Oblak

S prisotnostjo so nas počastili Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, Tomaž Barada, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek, Lovro Galuf, član sveta Fundacije za šport RS in ostali visoki gostje.

Predsednik Judo zveze Slovenije nam je povedal nekaj besed o preteklem letu in izrazil želje za to olimpijsko leto ter nadaljnji razvoj juda v Sloveniji.

Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije

Preteklo leto je bilo v znamenju priprave naših najboljših športnikov na tekmovanja, ki se točkujejo za uvrstitev na Olimpijske igre, zato je morda manjkal tisti najvišji rezultat, ki smo si ga želeli, torej kolajna na svetovnem prvenstvu v Tokiu, ampak so vseeno naši vrhunski judoisti pokazali izjemno pripravljenost in lahko računamo na kar široko ekipo na olimpijskih igrah v Tokiu letos poleti. Judoistke in judoisti v mlajših starostnih skupinah so dokazali, da imajo željo in voljo delati, ter da lahko v prihodnje pričakujemo dobre generacije tudi po olimpijskih igrah Tokio 2020 in Pariz 2024, ki bodo posegale po najvišjih odličjih. Kar se tiče naših želja za to leto, ko se izteče olimpijski ciklus pa je nadaljevanje uspešnih nastopov, tako na olimpijskih igrah kot ostalih velikih tekmovanjih. Cilj je seveda medalja, poleg čim širše ekipe, ki jo želimo na olimpijskih igrah, tudi upamo na čim bolj konkurenčno ekipo.

Naša najboljša judoista preteklega leta sta nam poleg njunih najljubših trenutkov v preteklem letu zaupala tudi načrte za prihajajoče mesece.

Klara Apotekar, Judoistka leta 2019

Najpomembnejši moj uspeh je definitivno prvo mesto na evropskem prvenstvu, zelo sem ponosna tudi na 5. mesto na svetovnem prvenstvu v Tokiu, saj je to moj največji dosežek do sedaj na svetovnih prvenstvih. Lani sta mi tudi uspeli prvi zmagi na Grand Prix in Grand Slam, kar je tudi vrhunski dosežek, saj je konkurenca zelo močna na vseh teh tekmovanjih. Opažam, da sem s temi dosežki dokazala, da sodim v sam svetovni vrh in tudi pridobila spoštovanje starejših judoistk. Pot do olimpijskih iger bo še naporna. V začetku februarja nas čaka Grand Slam v Parizu in kasneje še v Düsseldorfu in seveda pred največjim športnim dogodkom leta še evropsko prvenstvo v Pragi. Med vsemi tekmovanji nas čaka še en kup treningov in priprav, tako doma kot tudi v tujini. Moja želja je na vseh tekmovanjih, predvsem pa na olimpijskih igrah pokazati čim boljše borbe in doseči čim višje uvrstitve.  

Vito Dragič, Judoist leta 2019

Lani mi je po evropskih igrah uspelo narediti preklop v glavi, tam sem premagal dobrega Ukrajinca v skupinskem delu in to mi je dalo zagon. Poleg tega sem v tem času dobil še otroka, kar je še dodatna vzpodbuda za vse borbe naprej. Lanski cilj je bil svetovno prvenstvo, kjer sem tudi prikazal izvrstni borbi, prvo sem zmagal v drugi pa vodil, ampak sem na koncu zaradi trenutka nepazljivosti potem to izgubil. Takrat sem videl, da lahko pariram s svetovnim podprvakom. V nadaljevanju sem na tekmah dobival kar dosti borb, kar me je vleklo naprej in motiviralo. Najbolj sem ponosen na svetovno prvenstvo, kjer sem kljub porazu prikazal takšno borbo kot sem si želel. Vem, da sem sposoben še takšnih in tudi boljših borb ter tudi, da se lahko uvrstim na olimpijske igre v Tokiu. Letošnje leto smo pričeli s pripravami v Italiji in Avstriji, sedaj kmalu me čaka še tekma v Tel Avivu s katero bom otvoril sezono, za tem pa priprave v Belgiji in nato direktno na Grand Slam v Pariz. Za tem bo sledilo še kar nekaj priprav doma in v tujini ter tekmovanj na najvišjem nivoju. Naslednji trije meseci bodo zelo naporni saj bo ogromno tekmovanj in priprav, predvsem pa nabiranja kvalifikacijskih točk za olimpijske igre v Tokiu. Upam, da mi uspe zdržati brez poškodb, ki so me lovile pretekla tri leta. Cilj so seveda olimpijske igre, če lani ne bi naredil dveh usodnih napak, bi bil dosti bližje temu cilju.


Celotna fotogalerija dogodka: https://judoslo.si/galleries/9...