Zadonela slovenska himna v čast Kaji Kajzer
23.01.2020 Rok Rakun
Prvi dan velike nagrade Tel Aviva je v kategoriji do 57 kilogramov na najvišjo stopničko stopila Kaja Kajzer, uspeh je s sedmim mestom v kategoriji do 48 kilogramov dopolnila Maruša Štangar.

Kaja Kajzer je v izločilnih dvobojih odpravila najprej Rusinjo Kazarino po tem, ko so ji dosodili tri kazni in nato še staro znanko Avstrijko Filzmoserjevo z wazarijem v 18 sekundi podaljška. V četrtfinalu je slavila nad Čehinjo Vero Zemanovo, ki jo je premagala z lepim metom za ippon v drugi minuti podaljška. Mesto v finalu si je zagotovila v borbi za zlato točko z wazarijem proti Portugalki Monteiro. Zlato kolajno si je Kaja Kajzer priborila z zmago nad Francozinjo Receveaux s katero sta bili večino dvoboja izenačeni na koncu pa je v podaljšku Kaja osvojila zlato točko z wazarijem. To je njena šesta kolajna in druga zlata na Grand Prix.

Ob tej zlati kolajni nam Kaja povedala naslednje:
Občutki ob zlati kolajni so fenomenalni, ker je to prva tekma v tem letu, ki je med drugim tudi olimpijsko leto. S tem uspehom sem dokazala, da imam tudi možnost kaj narediti na olimpijskih igrah to poletje v Tokiu. Dan se zame danes ni začel najbolje v dvorano sem prišla utrujena, ker pa sem bila nosilka kategorije sem imela dovolj časa, da sem se spočila in pripravila na borbe. Z vsemi današnjimi borbami sem na splošno zelo zadovoljna. Prva borba je zame vedno najtežja. Prva današnja nasprotnica je prišla iz kategorije nižje v to mojo kategorijo in je fizično močnejša od mene, vendar sem jo taktično premagala s pomočjo kazni. Ostale borbe so bile vse zahtevne, saj sem imela vse zelo izkušene nasprotnice. Pred finalom sem premagala po mojem mnenju dve bolj izkušeni nasprotnici, vendar je bila tudi Francozinja v finalu zelo izkušena in je bil dvoboj zahteven. Taktika v finalu je bila, da pridem do podaljška in borbe za zlato točko. Ker imam veliko kondicije sem morala nasprotnico kondicijsko izčrpati in to izkoristila sebi v prid. Vse to se je uresničilo in bilo tudi vidno v drugi polovici dvoboja, ko je bila Francozinja že vidno bolj utrujena. Njeno utrujenost sem izkoristila in si z metom priborila wazari in prvo mesto ter zlato kolajno. Zame so točke od danes  tudi pomembne kvalifikacijske točke za olimpijske igre. V naslednjih tednih me čaka še zagotovo udeležba na Grand Slamu v Parizu, za tem pa bomo videli koliko bom še potrebovala kvalifikacijskih točk za olimpijske igre in kako bodo trenerji določili tekmovalni urnik.

V uvodnih dvobojih je Maruša Štangar premagala najprej Španko Garcia z wazarijem in nato še Čilenko Vargas z ipponom s tem si je zagotovila nastop v nadaljnjem tekmovanju. Četrtfinalni dvoboj se ni izšel v prid Štangarjevi, saj si je Francozinja Boukli priborila dva wazarija in posledično ippon, Marušo pa poslala v repešaž tekmovanja.  Tam se je pomerila proti Evi Csernoviczki, dvoboj je dobila Madžarska z metom za ippon.
 
Svoje današnje tekmovanje je Maruša opisala takole:
Današnji rezultat je kar realen glede na trenutno stanje. Z nekaterimi stvarmi v borbi nisem najbolj zadovoljna in te moram še popraviti. So pa tudi pozitivne stvari s katerimi sem zadovoljna. Zame je bila to zelo koristna tekma, saj sem se srečala z nasprotnicami, ki jih prej še nisem srečala na tekmovanjih. Sedmo mesto pomeni tudi, da sem pridobila tudi nekaj točk na kvalifikacijski lestvici za Olimpijske igre. Sedaj odhajam na priprave na Japonsko, da popravim in izboljšam svoje borbe.
 
Anja Štangar je v kategoriji do 52 kilogramov že v uvodnem dvoboju klonila proti Reki Pupp v podaljšku, ko si je Madžarka priborila ippon.

Adrian Gomboc je v uvodnem dvoboju kategorije do 66 kilogramov klonil proti Belorusu Minkovu v tretji minuti podaljška, ko si je nasprotnik priboril wazari.