Martin Hojak na zmagovalnem odru v Tel Avivu
24.01.2020 Rok Rakun
Drugi dan velike nagrade Tel Aviva je na zmagovalni oder kategorije do 73 kilogramov stopil Martin Hojak, ki je osvojil bronasto kolajno. Uspeh je s sedmim mestom dopolnila Anka Pogačnik.

Danes je bil naš edini moški predstavnik v Tel Avivu je bil Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov. Vse tri izločilne dvoboje je zmagal zelo prepričljivo z ipponom. Najprej je premagal Monačana Bessi, nato Avstrijca Reiterja in v tretjem krogu še nekdanjega svetovnega prvaka iz leta 2018 Korejca An Changim in se s to zmago uvrstil v četrtfinale tekmovanja. Tam mu je nasproti stal Tadžikistanec Khojazoda proti kateremu si je pol minute pred koncem priboril prednost wazarija in nato prisilil nasprotnika k predaji dvoboja z vzvodom na komolec. Edini poraz dneva je Martin doživel proti aktualnemu olimpijskemu prvaku Italijanu Basile v polfinalu, ko ga je Italijan v podaljšku vrgel za ippon. Za bronasto kolajno se je Hojak boril proti Italijanu Esposito. V sedmi sekundi dvoboja je Martin vrgel Italijana za wazari in potem v parterju nadaljeval s tehniko davljenja in v nekaj sekundah prisilil nasprotnika k predaji dvoboja. S to zmago je Martin Hojak osvojil svojo prvo medaljo na Grand Prix.

O svoji prvi medalji na Grand Prix je Martin povedal naslednje:

Občutki ob prvi medalji na Grand Prix so mešani, glede na to da sem na koncu dneva prišel domov z medaljo čutim olajšanje. Je pa še vedno prisoten grenak priokus iz polfinalne borbe, ki se je v borbi za zlato točko razpletla v nasprotnikov prid. Glede na izenačeno polfinale ni veliko manjkalo pa bi se borba razpletla meni v prid in bi na koncu dneva lahko končal tudi z zlato medaljo. Iz takih borb črpam material za nadaljnje  treninge in kje lahko izboljšam še svoj judo. Mislim, da naslednjič si takšne napake ne bom privoščil. Današnje borbe bi z eno besedo opisal kot težke, potrebne je bilo veliko koncentracije, saj že ena napačna poteza te lahko stane borbe. Vesel sem, da sem danes imel dober dan in pokazal neko superiornost. Upam, da mi ta nivo uspe obdržati in povzdigniti še na naslednjih tekmah. Večino borcev v kategoriji do 73 kilogramov že zelo dobro poznam in vem na kaj moram biti pozoren in kako se boriti proti njim. Še vedno pred tekmo pogledamo nasprotnikove borbe in jih analiziramo, tukaj bi posebno rad pohvalil našega novega trenerja Andreya Sturbabina, ker poleg taktike prispeva še z vrhunsko in sproščeno atmosfero. Ne samo na tekmovanjih ampak tudi doma na treningih in na poti, kar se mi zdi ključnega pomena za moje dobre borbe. V prihodnjih tednih se bom še udeležil Grand Slama v Parizu in  Düsseldorfu potem pa bomo videli še kako bo z nadaljnjimi tekmovanji.

Izločilne dvoboje kategorije do 70 kilogramov je Anka Pogačnik pričela z zmago nad Danko Sook z ipponom, sledil je dvoboj z Nemko Scoccimarro proti kateri si je nekaj sekund pred koncem rednega dela priborila prednost wazarija in se s tem uvrstila v četrtfinale. Tam ji je nasproti stala Španka Tsunoda, ki pa jo je premagala s končnim prijemom in jo poslala v repasaž. Pred borbe za kolajno ji je nasproti stala Kanadčanka Zupancic, ki pa si je priborila wazari in ga zadržala do konca rednega dela. Anka Pogačnik je tako zasedla končno sedmo mesto na turnirju v Tel Avivu.

Anka Pogačnik o tekmovanju v Tel Avivu:

Z današnjim dnem v Tel Avivu sem dokaj zadovoljna, prikazala sem dobre borbe, ampak kljub temu sem upala na več, saj sem se počutila zelo dobro. Vse moje današnje borbe so bile zame zelo zahtevne in dolge, saj so praktično vse trajale celoten redni del. Najtežja borba se mi je zdela z Nemko Scoccimarro, ker je do danes še nisem premagala in tudi nazadnje, ko sva se srečali v Osaki me je premagala. Danes pa sem jo uspela premagati in se s tem uvrstila v četrtfinale turnirja. Moje naslednje tekmovanje bo v Bratislavi, kjer se bom udeležila Evropskega pokala in kasneje še mednarodnih priprav v Nymburku.  

Naša druga predstavnica danes na tatamiju v Tel Avivu je bila Andreja Leški, ki se vrača po poškodbi. V prvem izločilnem dvoboju se je pomerila z Nizozemko Van Den Berg in si v zadnji minuti rednega dela priborila najprej prednost wazarija in nato nekaj sekund pred koncem dvoboj zaključila z metom za ippon. V tretjem krogu izločilnih dvobojev ji je nasproti stala Korejka Han po treh dosojenih kaznih Andreji je zmago slavila Korejka.