V Parizu Tina Trstenjak na zmagovalnem odru
08.02.2020 Rok Rakun
Prvi dan velike nagrade Pariza je na zmagovalni oder stopila Tina Trstenjak, njen uspeh je v isti kategoriji dopolnila Andreja Leški s petim mestom.

Aktualna olimpijska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak je najprej premagala domačinko Devitry, ko so Francozinji dosodili tri kazni. V tretjem krogu izločilnih dvoboj se je pomerila z Mongolko Bold, ki je prejela tri kazni in izgubila dvoboj. S prednostjo wazarija in zmago si je zagotovila mesto v polfinalu. Tam se je pomerila še proti eni Japonki  Nabekura, ta si je s končnim prijemom v parterju priborila ippon in zmago. V borbi za kolajno je Tina premagala Kanadčanko Beauchemin-Pinard po dosojenih treh kaznih nasprotnici. To je Tinina štirinajsta medalja na Grand Slamih in skupno 47 medalja na velikih tekmovanjih.  

Andreja Leški naša druga predstavnica v kategoriji do 63 kilogramov je v izločilnih dvobojih premagala najprej Avstrijko Krssakovo v podaljšku z ipponom in nato še Britanko Piovesano po tem ko je Britanka že vodila s prednostjo wazarija, ampak zaradi napak prejela tri kazni in bila diskvalificirana. Četrtfinalni dvoboj proti Korejki Han je dobila po tem, ko si je s končnim prijemom v parterju priborila ippon. Polfinale proti prvi na svetovni lestvici in domačinki Clarisse Agbegnenou je Andreja klonila po tem, ko si je Francozinja priborila dva wazarija in posledično ippon. Za bron se je pomerila z Japonko Doi, ki jo je predhodno že premagala Tina Trstenjak. Zelo izenačena borba se je prevesila v podaljšek, kjer sta obe imeli po dve kazni, tretjo so prisodili Andreji po izstopu iz tekmovalnega območja. Andreja je osvojila končno peto mesto na Grand Slamu v Parizu.

Po tekmovanju nam je Andreja povedala slednje:

Prvi občutki ob doseženem petem mestu so malo mešani, čutim razočaranje. Danes sem si zadala da v Parizu dosežem medaljo. Ne glede na vse je to zelo lep rezultat, ker je ta tekma ena izmed najbolj prestižnih v judu. Še vedno sem v postopku vračanja v tekmovalni svet po moji poškodbi in zato sem v celoti zadovoljna s tem kar sem danes pokazala. Današnji dan je bil izredno dolg in naporen. Tekme so se pričele že ob 8. zjutraj kar pomeni, da smo se morali zbuditi že ob pol šestih zjutraj in smo bili v dvorani več kot dvanajst ur. Nasprotnice so se vrstile ena za drugo in nismo ravno imeli veliko časa med borbami. Vse nasprotnice so bile po svoje zahtevne. Še posebej me je presenetila Britanka, ki me je v prvem napadu vrgla za wazari in sem potem na srečo to tehnično izpeljala v svojo korist. Izpostavila bi tudi borbo proti štirikratni svetovni prvakinji Clarisse Agbegnenou, to je bil najin drugi dvoboj in tudi tokrat sem na žalost izgubila. Mislim, da bom tudi njej enkrat kos saj sem pri obeh dosedanjih borbah dokazala, da sem na tem nivoju in se lahko kosam z najboljšimi. V borbi za kolajno sem žal prejela tri kazni in zato izgubila proti Japonki Doi. Napake so bile nekako nesmiselne, obe sva imeli po dve kazni in na koncu sem sama prva naredila napako in bila za njo kaznovana. Najbolj mi je hudo zato, ker vem, da sem konkurenčna in sposobna doseči te medalje. Gledam naprej in se ne obremenjujem preveč, saj je kariera nek dolgotrajen postopek v katerem so vzponi in padci. Naslednjič se bom za kolajne borila na Grand Slamu v Dusseldorfu, ki bo čez dva tedna.

 

Edini današnji predstavnik v moških kategorijah za Slovenijo je bil Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov. V prvem dvoboju je premagal nasprotnika iz Honk Konga Lee z ipponom v tretji minuti dvoboja. V drugem krogu izločilnih dvobojev je klonil proti Egipčanu Mohyeldinu, ko si je ta priboril dva wazarija in zmagal z ipponom.

 

Kaja Kajzer je v svojem uvodnem dvoboju kategorije do 57 kilogramov v podaljšku po treh dosojenih kaznih izgubila proti Bolgarki Ilievi.