Tina Trstenjak do srebra v Düsseldorfu
22.02.2020 Rok Rakun
Drugi dan velike nagrade Düsseldorfa si je Tina Trstenjak priborila srebrno odličje, uspeh pa je s petim mestom dopolnil Martin Hojak.


Tina Trstenjak je na Grand Slam v Düsseldorf prišla kot prva nosilka kategorije do 63 kilogramov, zato je bila tudi v prvem krogu prosta. V drugem krogu je v podaljšku zmagala proti Italijanki Gwend potem, ko si ji dosodili tri kazni. V tretjem krogu se je pomerila s Kazahstanko Berdybekovo, katero je Tina premagala z ipponom po minuti in pol borbe. V četrtfinalu je Tina odpravila Rusinjo Daydovo s prednostjo wazarija, ki jo je Tina zadržala do konca borbe in se uvrstila v polfinale. Tam je Tina opravila z odliko po dobri minuti je Francozinjo Dekert spravila na hrbet. V finalu se je srečala s staro znanko Japonko Tashiro, ki je bila tudi tokrat žal uspešnejša, najprej je Tino vrgla za wazari, nato pa je Japonka Tino zadržala v končnem prijemu. Tina je tako osvojila srebrno kolajno na Grand Slamu v Düsseldorfu.

 

Dobre predstave je v Düsseldorfu pokazal tudi Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov, ki je v pred borbi najprej z Ipponom po dveh minutah borbe premagal Kazahstanca Sembayeva. V prvem krogu je imel Martin veliko dela proti izkušenemu Mongolu Ganbaatarju, katerega je premagal v podaljšku zaradi kazni nasprotniku. Tretji Martinov nasprotnik je bil predstavnik begunske ekipe Jamal Tareqa, Martin je svojo premoč unovčil v drugi minuti, ko je nasprotnika vrgel za ippon. V četrtem krogu se je  pomeril z nekdanjim Olimpijskim prvakom Gruzijcem Lasho Shavduashvilijem, po srditem boju je Martin izvedel svojo značilno tehniko in nasprotnika položil na hrbet. V četrtfinalu je bil aktualni Olimpijski prvak Japonec Shohei Ono za Martina previsoka ovira. Po porazu z Onom se je Martin uvrstil v popravne boje, kjer je v podaljšku ugnal Francoza Chainea z lepim metom. Za tretje mesto mu je nasproti stal Azerbajdžanec Rustam Orujov. V zelo izenačeni borbi, kjer sta oba borca dobila po 2 kazni, nato je Orujov po napadu Hojaka izvedel protimet in si pridobil odločilno prednost wazarija. Martin je tako po 5.mestu v Tel Avivu tudi v Düsseldorfu osvojili 5.mesto.

 

Jutri bodo na tatami stopili še Patricija Brolih v kategoriji do 78 kilogramov, Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov.