Preložitev olimpijskih iger v Tokiu
24.03.2020 Rok Rakun
Danes je v javnost prišla napoved preložitve olimpijskih iger v Tokiu, ki bi morale biti poleti.

Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Predlog za enoletno preložitev iger je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu, ki je po besedah Abeja predlog sprejel. Po poročanju medijev se s predlogom strinja tudi Bach, dokončno odločitev pa morajo potrditi še izvršni odbor Moka, japonski olimpijski komite in država gostiteljica. Bržkone gre pri potrebnih potrditvah za formalnosti, saj so se današnjega pogovora z Bachom udeležili tudi predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori, guvernerka Tokia Yuriko Koike in ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto. Izvršni odbor organizacijskega odbora se bo na seji sestal prihodnji ponedeljek in spremembo takrat verjetno tudi uradno potrdil.

Predsednik Judo zveze Slovenije, Darko Mušič je preložitev komentiral takole

Prestavite olimpijskih iger je zelo boleča, pa vendar logična posledica trenutne situacije. Verjamemo, da si tega še pred kratkim nismo mogli predstavljati, vendar smo bili zaradi epidemije postavljeni v stresno situacijo praktično vsi delavci v športu, še najbolj pa športniki. Zelo težko je, kot organizator, pripravljat dogodek, za katerega sploh ne veš, ali bo. Še težje se je pa športniku pripravit na ta dogodek, ob tem pa se ubadat, ali tekma bo in če, kdaj bo. Pri treningu vrhunskega športnika je ob vseh delčkih programa izredno pomemben fokus na cilj, kar predstavlja motivacijo za vsakodnevni trening. Tega v teh razmerah ni bilo mogoče zagotoviti.

Prav tako bi pri vztrajanju na izvedbi v letošnjem letu lahko naleteli na mnogo odpovedi iz strani držav udeleženk, kar bi pod vprašaj postavilo regularnost olimpijskih iger.  Še manj pa si želimo olimpijskih iger brez gledalcev. Zdaj smo postavljeni v situacijo, ko lahko v miru prebrodimo prvo oviro. To pa je, da premagamo epidemijo in družba zaživi v ustavljenih ritmih. Postavili se bodo novi koledarji, nato si pripravimo programe z jasnimi cilji, se pripravimo na zaključek kvalifikacij in potem na same olimpijske igre Tokyo 2020 v letu 2021. Prav je tako, da tudi največje športne organizacije najprej poskrbijo za zdravje športnikov in tudi družbe nasploh, čeprav se ob tem srečujejo z visokimi finančnimi izgubami ob odpovedih globalnih dogodkov.

Slovenski judoisti se, kot vsi športniki, zadržujejo doma in poskušajo trenirati doma po prilagojenih programih. Po trenutni lestvici za uvrstitev judoistov na olimpijske igre smo lahko optimisti glede številčnosti judo ekipe v Tokiju. Računamo, da bodo naši športniki zadržali visoko kvoto ter smo optimisti za vrhunski dosežek tudi na olimpijskih igrah v prihodnjem letu.