Priprave na mednarodna tekmovanja v polnem teku
04.08.2020 Rok Rakun
Na pripravah v Izoli se bo v dveh tednih zbralo okrog 200 judoistov iz vse Slovenije, ki se bodo pripravljali na ponoven pričetek tekmovanj. Letos bodo priprave prvič po dolgih letih minile brez mednarodne udeležbe.


Na pripravah v Izoli se bo v dveh tednih zbralo okrog 200 judoistov iz vse Slovenije, ki se bodo pripravljali na ponoven pričetek tekmovanj. Letos bodo priprave prvič po dolgih letih minile brez mednarodne udeležbe.

Letošnje priprave v Izoli so bile organizacijsko zelo zahtevne, zaradi situacije okrog koronavirusa. Priprav se bo v dveh tednih skupaj udeležilo okrog 200 judoistov iz vse Slovenije. Letos na pripravah v Izoli nimamo mednarodne udeležbe, saj želimo tako poskrbeti za čim večjo varnost naših judoistov.

Svetovna in evropska judo zveza predvidevata pričetek mednarodnih tekmovanj v sredini septembra. Predvsem želijo izpeljati tekmovanja na članski ravni. Veliko mednarodnih tekmovanj za mlajše starostne skupine je odpovedanih. Prvo veliko mednarodno tekmovanje je predvideno v Zagrebu med 18. in 20. septembrom. To bo tudi prvo tekmovanje v sklopu svetovne IJF turneje po prekinitvi, zadnje je bilo med 21. in 23. februarjem v Düsseldorfu. Na tem tekmovanju je Tina Trstenjak osvojila srebrno kolajno v kategoriji do 63 kilogramov, Martin Hojak pa je končal na 5. mestu kategorije do 73 kilogramov.


Predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič je o pripravah in načrtih za prihodnost povedal naslednje:
Na Judo zvezi Slovenije smo se odločili, da bomo Poletno judo šolo v Izoli izpeljali kljub trenutni situaciji korona krize, v kolikor bo to mogoče. Trenutne razmere to dopuščajo, saj smo ugodili vsem ukrepom in zagotovili najvišji nivo varnosti za vse udeležence. Želimo ohraniti tradicijo teh priprav, kar dokazuje udeležba na pripravah, na katerih se bo v dveh sklopih skupaj zvrstilo skoraj 200 slovenskih judoistk in judoistov iz vse Slovenije. Med njimi tudi vsi najboljši na čelu z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak. Visoka udeležba domačih športnikov dokazuje pomembnost teh priprav ne samo v teh časih korona krize, ampak tudi na splošno. Letos prvič organiziramo kamp brez tujih športnikov. S tem smo zagotovili varnost slovenskih judoistov.

Poleg priprav bo v na sporedu 24. redna seja Izvršilnega odbora Judo zveze Slovenije. Prihajajoči vikend bomo izpeljali tudi izpite za pasove.

Organizacijsko se osredotočamo predvsem na izpeljavo domačih tekmovanj. Na seji Izvršilnega odbora bomo pregledali trenutno situacijo in potrdili jesenski koledar aktivnosti. Na Judo zvezi Slovenije delamo vse kar je mogoče, da bomo lahko izpeljali vse aktivnosti v okviru ukrepov in priporočil države. Predvidoma bomo jesensko sezono otvorili 5. septembra z državnim prvenstvom za članice in člane ter U16. Za tem želimo izpeljati še preostala državna prvenstva in vse turnirje na državni ravni.

Sredi septembra se predvidoma pričnejo mednarodna tekmovanja. Po informacijah svetovne in evropske judo zveze se bodo ta tekmovanja lahko odvijala le v državah z dobro epidemiološko sliko. Trenutno je kar nekaj jesenskih tekmovanj že odpovedanih. Med drugim tudi evropski pokal v Bratislavi. Za nas je trenutno najpomembnejši Grand Prix Zagreb, ki je na sporedu med 18. in 20. septembrom. Upamo da bo izpeljan. Naprej pa se bomo prilagajali situaciji in se udeležili mednarodnih akcij, kjer bodo za naše športnike koristne in kjer ne bo previsokega tveganja za zdravje. Upamo, da bomo vsaj približno izpolnili naše načrte do konca leta ter potem do olimpijskih iger.