Imamo nove državne prvake!
13.09.2020 Rok Rakun
Danes je v Mariboru potekalo člansko državno prvenstvo na katerem smo dobili štirinajst novih državnih prvakinj in prvakov letošnjega leta.

Po dolgem tekmovalnem premoru smo veseli, da nam je uspelo izpeljati tekmo na kateri so naše judoisti pokazali, da klub premoru še vedno ostajajo v dobri formi in so tehnično dobro podkovani. Državnega prvenstva se je udeležilo 121 tekmovalcev z vse Slovenije.

Kot že nekaj let zapored je bila najbolj atraktivno finale kategorije do 63 kilogramov. Na tatamiju sta se za naslov državne prvakinje pomerili aktualna olimpijska prvakinja Tina Trstenjak in Kaja Kajzer, ki je tokrat nastopila v kategoriji do 63 kilogramov. Tekom borbi sta si obe priborili kazni Tina eno, Kaja pa dve. Dvoboj je v podaljšku po težkem dvoboju z wazarijem dobila Tina Trstenjak in tako postala državna prvakinja. Naslov si je pridobila nazaj po tem, ko je lani v finalu slavila Andreja Leški. V Mariboru smo videli veliko odličnih borb, ki dokazujejo, da kljub tekmovalnemu premoru na svetovnih tatamijih naši judoisti še ostajajo v samem svetovnem vrhu.

Državne prvakinje med članicami so postale:
-48kg Maruša Štangar
-52kg Nuša Perovnik
-57kg Tina Kovač
-63kg Tina Trstenjak
-70kg Zarja Tavčar
-78kg Anka Pogačnik
+78kg Patricija Brolih

Državni prvaki med člani so postali:
-60kg David Štarkel
-66kg Matjaž Trbovc
-73kg Adrian Gomboc
-81kg Juš Mecilošek
-90kg Narsej Lackovič
-100kg David Kukovica
+100kg Vito Dragič

Preberite, kaj so nam po tekmovanju povedali nekateri državni prvaki in kakšni so načrti za prihodnost tekmovanj in juda v Sloveniji.

Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije

Zaradi trenutnih razmer v zvezi s koronavirusom smo morali izvesti dodatne ukrepe in prilagoditi vse glede na trenutne standarde, Na prvi pogled državno prvenstvo zaradi manjše udeležbe izgleda bolj mirno, ampak je ogromno dodatnih obveznosti, vodimo evidenco prisotnosti, vsi udeleženci so morali podpisati izjave, da so zdravi, uporabljamo zaščitne maske na celotnem prizorišču, držimo se varnostne razdalje in blazine so redno razkužene. Organizacijsko nam to povzroča še večji stres, ampak smo veseli, da vsaj lahko prvenstvo izpeljemo. Dogodek je bil zaprt za javnost in tako smo tudi podali prijavo na NIJZ s strani katerega smo dobili tudi zelo luč in smo jim hvaležni.

Kot vse kaže je to sedaj naša realnost in bomo še nekaj časa na ta način organizirali vse naše dogodke. Dogodki se bodo odvijali brez publike ali z omejenimi mesti glede na velikost prizorišča. Pričakujem manj tekmovanj na državni in tudi na svetovni ravni, saj ne bo veliko organizatorjev pripravljenih organizirati dogodkov v teh časih, ko se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

Franc Očko, generalni sekretar Judo zveze Slovenije

Tekmovanje letos poteka malo drugače, kot smo tega vajeni iz prejšnjih let. Logistično in organizacijsko smo se morali prilagoditi na trenutne razmere, zahvala gre Judo klubu Branik za organizacijo tekmovanja. Vse smo izpeljali v skladu z ukrepi NIJZ in kakšnih posebnih težav pri organizaciji ni bilo.

Mednarodna judo zveza je za to obdobje do olimpijskih iger predvidela še tri tekmovanja to so Grand Slam v Budimpešti, Grand Slam v Tokiu in Masters v Dohi.

Predvidenih je tudi nekaj evropskih tekmovanj, prvo je predvideno v Dubrovniku 3. in 4. oktobra. Bomo videli glede na potek dogodkov, če bo udeležba mogoča saj je vse odvisno od situacije na Hrvaškem v tem mesecu. Tudi za športnike so omejitve, potrebno je opraviti teste in če so ti negativni se šele lahko športniki udeležijo tekmovanj.

Želimo izpeljati tudi slovensko judo ligo, sicer na malo drugačen način kot prejšnja leta, ampak več o tem bo znanega kmalu.

Do konca leta želimo izvesti še državno prvenstvo za mlajše člane, čakamo še na koledar evropske judo zveze, da potem prilagodimo naše termine tekmovanj.

Anka Pogačnik, državna prvakinja -78kg

Zelo sem vesela, da smo ponovno na tatamijih in sem hvaležna judo zvezi, da so uspeli organizirati tekmovanje v tem času. Po eno strani je zelo težko, ker ne veš kje si. Dolgo se nisi boril in imel tega tekmovalnega ritma. Zelo sem vesela, da sem se lahko danes borila in tudi sem zadovoljna z današnjim uspehom. Prvič sem v kategoriji višje, korona je pustila svoje posledice. Odločila sem se, da ne bom zbijala kilogramov, ampak se bom borila kategorijo višje. V prihodnjih mesecih se imam namen udeležiti Grand Slama v Budimpešti in glede na rezultate tam bom videla, kako bo z mojo udeležbo na preostalih mednarodnih tekmovanjih do konca tega leta. Še vedno lovim olimpijsko normo, dala bom vse od sebe in če tekmovanja bodo še imam upanje, da se mogoče lahko prebijem na olimpijske igre v Tokio.

Vito Dragič, državni prvak v odprti moški kategoriji

V času korone sem imel dosti časa delati na tehniki in zato sem tudi danes preizkusil nekaj novih tehnik, ki so prinesle željene rezultate. Ko so bili mednarodni treningi onemogočeni sem treniral v domačem klubu predvsem z lažjimi in mlajšimi tekmovalci, kar pomeni da nisem razvijal tehnike na moč ampak na občutek in tako razvijal nove tehnike. Uspel sem pridobiti mehkobo v tehnikah, kar sem včasih samo gledal na treningi, ko sta tehniko kazala trenerja Igor Trbovc in Gregor Brod. Vesel sem, da sem sedaj prišel do tega da tehnike izvajam manj z močjo in več z občutkom. Olimpijske igre v Tokiu ostajajo glavni cilj, udeležil se bom vseh napovedanih olimpijskih kvalifikacij turnirjev in dal vse od sebe ter poskušal doseči normo za nastop v Tokiu prihodnje leto. Nočem živeti v obžalovanju ali spraševanju, kaj pa če bi mi uspelo z uvrstitvijo na olimpijske igre, zato želim poskusiti in če mi ne uspe ne bom jezen, če mi uspe pa bom presrečen, ker sem dal vse od sebe kakor to vedno v življenju storim.

Zarja Tavčar, državna prvakinja -70kg

Občutki ob mojem prvem naslovu članske državne prvakinje so zelo dobri, predvsem po vsem tem težkem času, sem zelo vesela, da se je ves vložen trud tudi poplačal. Očitno je korona malo pomagala pri vsem tem, že takrat smo dobro trenirali doma in potem še nadaljevali s treningi v klubu. Tekmovala sem kategorijo višje kot običajno, ampak za vsa prihajajoča tekmovanja se vračam nazaj v kategorijo do 63 kilogramov. Upam, da bom letos še nastopila na nekaj mladinskih tekmovanjih, ker je to moje zadnje leto v tej starostni kategoriji, predvsem na evropskem prvenstvu saj je svetovno prvenstvo odpovedano. Če primerjam borbe v kategoriji do 63 kilogramov z današnjimi borbami v kategoriji do 70 kilogramov so današnje malenkost počasnejše. Kar nekaj tekmovalk je danes v tej kategoriji bilo tudi takšnih, ki so prišle iz kategorije do 63 kilogramov, ampak ne čutim neke bistvene razlike med borbami v obeh kategorijah.


Včeraj so se na tatamijih v Lukni za naslove državnih prvakov pomerili mlajši kadeti in mlajše kadetinje. Dobili smo šestnajst novih državnih prvakinj in prvakov.

Državne prvakinje v kategoriji mlajših kadetinj so postale:
-44kg Neža Mesiček
-48kg Jevgenija Gajić
-52kg Rea Pušnik
-57kg Maša Slavinec
-63kg Ema Kolmanko
-70kg Lara Petrovič
+70kg Vanessa Asja Herič

Državni prvaki v kategoriji mlajših kadetov so postali:
-42kg Enias Enej Roussakis
-46kg Enej Koželj
-50kg Mark Oman
-55kg Rok Knaflič
-60kg Urh Ogrizek
-66kg Lev Suhadolnik
-73kg Dmitry Chaynikov
-81kg Tilen Forjan
+81kg Žan Kostanjšek