Andreja Leški do petega mesta na evropskem prvenstvu v Pragi
20.11.2020 Rok Rakun
Danes si je v Pragi Andreja priborila 5. mesto, uspeh sta s sedmima mestoma dopolnili Tina Trstenjak in Anka Pogačnik.

Drugi tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v Pragi je bil za Slovenijo precej bolj uspešen od prvega. Andreja Leški je dosegla 5. mesto v kategoriji do 63 kilogramov, Tina Trstenjak 7. mesto v tej isti kategoriji in Anka Pogačnik prav tako 7. mesto v kategoriji do 70 kilogramov. Jutri bomo videli naša dva zadnja predstavnika v Pragi in sicer Patricijo Brolih v kategoriji do 78 kilogramov in Eneja Mariniča v kategoriji nad 100 kilogramov.

Andreja Leški je po prostem prvem krogu izločilnih dvobojev premagala Nizozemko Van Den Berg. V četrtfinalu je klonila proti Nemki Trajdos, ko jo je ta vrgla za ippon. V repasažu se je pomerila s Tino Trstenjak. Na tatamijih sta se že velikokrat srečali in tudi tokrat so odločale malenkosti. Andreja je v parterju prišla do končnega prijema in si z ipponom zagotovila zmago ter napredovanje v borbo za bronasto odličje. Za stopničke se je pomerila z Nizozemko Franssen s katero sta na blazini pred to borbo stali že dvakrat. Obe predhodni borbi je zmagala Nizozemka in tudi tokrat je bila uspešnejša od Andreje. Prisojene tri kazni so pomenila poraz in končno peto mesto v kategoriji do 63 kilogramov za Andrejo. Še vedno pa je to njena najvišja uvrstitev na evropskih prvenstvih.

Najboljša današnja Slovenka je svoje misli po borbi za bronasto kolajno strnila takole: “Z rezultatom moram biti zadovoljna, 5. mesto je moja najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih. Z Nizozemko Franssen sem se že pomerila v preteklosti in sem vedela kaj dela, na koncu borbe mi je zmanjkalo malo energije. Nekaj sekund do konca rednega dela sem imel en odločen vstop kjer sem jo nosila po zraku, a na žalost ni želela pristati na hrbtu. Po tistem je nasprotnica prevzela pobudo in nisem imela več odgovora.

Borbo s Tino sem vzela kot vsako drugo imela sem svoj cilj, da pridem do borbe za medalje in mi je uspelo. S Tino se dobro poznava in veva kaj obe delava, zato odločajo malenkosti, danes so šele malenkosti v mojo smer.

Z današnjim dnem sem zadovoljna, a seveda sem si želela v svojo zbirko medalj dodati še medaljo iz članskega evropskega prvenstva a se ni izšlo.”


Aktualna olimpijska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak je svoje dvoboje pričela z zmago nad mlado Romunko Ivanescu po tem, ko so ji prisodili tri kazni zaradi pasivnosti. V četrtfinalu se je borila z Avstrijko Krssakovo. Ta jo je v borbi za zlato točko presenetila in jo premagala z metom za wazari. Nato smo spremljali slovenski repasaž v kategoriji do 63 kilogramov med Tino Trstenjak in Andrejo Leški. Uspešnejša je bila slednja in Tino izločila iz nadaljnjega tekmovanja. Na koncu je Tina Trstenjak zasedla 7. mesto na prvenstvu stare celine.

Po repasažu nam je povedala naslednje: “Danes se nisem počutila suvereno, močno. Prva borba je še nekako šla in sem jo suvereno zmagala potem me je v drugi borbi Avstrijka malo presenetila. Proti Andreji sem naredila napako in iz te napake me je Andreja prijela v končni prejem. Sem razočarana nad svojim nastopom, po dolgem času evropsko prvenstvo zapuščam brez odličja, kar je opozorilo, da imam do olimpijskih igre še veliko dela. Sedaj se osredotočam samo še naprej v leto 2021.”


Anka Pogačnik se je veselila zmage v prvem krogu izločilnih dvobojev proti Poljakinji Sobierajski, ko so tej dosodili tri kazni. V drugem krogu ji je nasproti stala četrta nosilka turnirja, Avstrijka Polleres proti kateri si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do konca rednega dela borbe. S to zmago se je Anka prebila v četrtfinale, kjer se je pomerila z Italijanko Bellandi. Ta si je priborila prednost wazarija in jo uspela zadržati do izteka rednega dela. V repasažu se je pomerila z Nemko Butkereit, ta pa jo je dobila v končni prijem v parterju, ter tako Anko izločila iz nadaljnjega tekmovanja. Na koncu je Anka Pogačnik pristala na sedmem mestu, do te uvrstitve je prišla že tretjič v karieri.

Ob osvojenem sedmem mestu nam je povedala tole: “Počutila sem se dobro, že na ogrevanju sem videla, da sem močna in da je lahko to moj dan. S prvima dvema borbama sem zelo zadovoljna, s tretjo in četrto sem nekoliko manj saj sem storila dve manjši napaki, ki sta me stali višje uvrstitev kot 7. mesto. S sedmim mestom sem zadovoljna, seveda pa sem si želela več.

Priprave na Evropsko prvenstvo so bile posebne, imeli smo nekaj okuženih v našem klubu na srečo z njimi nisem prišla v stik, zahvalila bi se tudi judo kluboma Šiška in Bežigrad, da se lahko trenirala pri njih. Prav tako pa bi se zahvalil trenerju Branetu Vuzmu, ki je moral zaradi Covid situacije ostati doma in selektorju Gregorju Bordu, ki me je danes spremljal ob blazini.”


Martin Hojak se je v izločilnih dvobojih kategorije do 73 kilogramov pomeril z Grkom Azoidisom. Pred današnjim dvobojem sta se že dvakrat borila in vsak odnesla po eno zmago. Tokrat je bil Grk spretnejši in si priboril ippon in tako izločil Martina iz nadaljnjega tekmovanja.

Občutke ob svojem edinem dvoboju je strnil takole: “Z Grkom sva imela že dve borbi vsak je do sedaj zmagal po eno, danes je bil Grk na žalost boljši. Sem razočaran želel sem boljši rezultat, a včasih izgubiš. Sem razočaran nad svojim nastopom.”