Trojica slovenskih judoistov na Masters v Doho
10.01.2021 Rok Rakun
Najboljši judoisti sveta so se zbrali v Dohi, kjer se bo jutri pričel Masters. To bo prva mednarodna tekma v letošnjem koledarskem letu. Na tatamije bo stopilo 400 tekmovalcev iz 70 držav sveta, med njimi tudi trojica slovenskih predstavnikov.


Jutri bo kot prva predstavnica Slovenije na tatamije v Katarju stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov. V prvem krogu se bo pomerila z Milico Nikolić iz Srbije s katero sta že stari znanki s tatamijev. Drugi dan tekmovanja bomo na blazinah v Dohi videli Andrejo Leški, ki se bo za kolajne borila v kategoriji do 63 kilogramov. Uvodni dvoboj bo imela z Alžirko Belkadi. Kot edini predstavnik v moških kategorijah bo za Slovenijo nastopil Vito Dragič v odprti moški kategoriji zadnji dan prvenstva. V svojem uvodnem dvoboju na tekmovanju se bo pomeril z Ukrajincem Khammo.

Pred prvim tekmovanjem v letošnjem letu so nam naši judoisti povedali naslednje.

Maruša Štangar (-48 kilogramov)

1. Kako ste se pripravljali na novo leto in na Masters po evropskem članskem prvenstvu v Pragi?

Priprave so potekale malo bolje kot za evropsko prvenstvo. Uspela sem priti na krajše borbene priprave na Portugalsko, kjer imajo organizirane skupne reprezentančne treninge v Coimbri vsak vikend, in pa v Ukrajino za 10 dni, kjer sem se prav tako priključila njihovi ženski reprezentanci na pripravah v olimpijski bazi Koncha-Zaspa. Glede na treninge v Ukrajini lahko rečem, da se mi borba počasi nazaj izboljšuje, a realno bom potrebovale še kar veliko borb s primernimi, dobrimi sparingi na treningih in kakšno serijo tekmovanj. Kondicijsko in fizično pa se počutim dobro pripravljena.

2. Kje vidite še glavne ovire, ki jih morate odpraviti do olimpijskih iger v Tokiu?

Glavna ovira je pomanjkanje priprav in tekmovanj. Potrebovala bom še kar nekaj priprav s konkurenčnimi nasprotnicami in kakšno serijo tekmovanj, da pridem nazaj v svojo borbo in v tekmovalni ritem.

3. Kaj je vaš glavni cilj do olimpijskih iger in katerih tekmovanj se boste še udeležili?

Glavni cilj je, da se dobro pripravim na OI. Ker je covid situacija prinesla tako velik izpad tekmovanj in mednarodnih priprav, se bom do OI verjetno udeležila vseh oz. vsaj večine tekmovanj, ki bodo na voljo.


Andreja Leški (-63 kilogramov)

1. To bo druga tekma po vaši vrniti na mednarodne tatamije kako so potekale vaše priprave od evropskega prvenstva v Pragi pa do danes?

Ni bilo preprosto. Trener se je za nekaj časa vrnil k družini v Uzbekistan, zato smo z ekipo morali trenirati pod drugim vodstvom, tako da je bilo spet veliko adaptacije in sprememb, kar mi ne ustreza preveč.

2. Česa se najbolj veselite v tem letu?

Veselim se novih priložnosti, tako v judu kot zasebnem življenju ter upam na čimprejšnje rahljanje ukrepov doma in po svetu.

3. Kakšne imate načrte za prihajajoča tekmovanja katerih se imate še namen udeležiti, sedaj, ko je znan koledar mednarodnih tekmovanj pod okriljem IJF?

Trenutno so moje misli fokusirane na Masters, ki se bo odvijal v naslednjih dneh, nato sledi GS Tel Aviv v februarju. Moj vrhunec bo najverjetneje svetovno prvenstvo, ki bo zaradi organizacije v juniju odlična priložnost za presenečenja na stopničkah.


Vito Dragič (+100 kilogramov)

1. Kakšni so občutki pred prvim mednarodnim tekmovanjem v tem letu?

To tekmovanje mi veliko pomeni ker se nikoli nisem tekmoval na Mastersu. Lani sem zaradi nekaj napak zgubil uvrstitev za 1 mesto tako, da sem res vesel da sem se uvrstil in dobil priložnost za nekaj novih točk.

2. Kje in kako so potekale vaše priprave na ta Masters in ostala prihajajoča tekmovanja? Zaradi koronavirusa so priprave v tujini zelo otežene, kako je to vplivalo na vas?

Na tekmovanje nisem imel posebnih priprav v tujini, treniral sem v klubu pri borbah mi je pa pomagal Tim Kelc in se par mlajših borcev v klubu.

3. Vaš cilj je doseči olimpijsko normo za nastop v Tokiu. Sedaj je na koledarju nekaj dodatnih tekmovanj in še svetovno prvenstvo, ki bo mesec dni pred pričetkom olimpijskih iger. Katerih tekmovanj se imate še namen udeležiti, da naberete kar se da največ točk?

Tekmovanj se bomo probali udeležit kar se da še to zadnje leto, priprave in treningi bodo še kar nekaj časa oslabljeni tako da bo treba tekmovalno formo držati kar se da visoko s takšnimi pogoji cel čas. Največ je pa seveda odvisno od rezultata. Ko in če skočim dovolj visoko na ranking se lahko tudi tekmovalni ritem malo sprosti.