Anka Pogačnik z bronasto kolajno do uspeha kariere
30.04.2022 Rok Rakun
Na tretjo stopničko kategorije do 70 kilogramov je stopila Anka Pogačnik in s tem dosegla največji uspeh v svoji judoistični karieri.


Anka Pogačnik je v prvem izločilnem dvoboju s Turkinjo Ogel v tretji minuti izvedla vzvod na roko in s tem prisilila nasprotnico k predaji dvoboja. V drugem krogu se je borila s Poljakinjo Sobierajsko, nekaj sekund pred iztekom rednega dela jo je premagala z lepim metom za ippon. Četrtfinalni dvoboj je imela Anka proti Nizozemki Van Dijke, s katero sta se že lani srečali v četrtfinalu evropskega prvenstva v Lizboni, kjer je slavila Nizozemka. Pred tem sta imeli že dva medsebojna obračuna in po eden je šel v prid vsaki tekmovalki. Tokratni dvoboj je bil izenačen skoraj do zadnjega. Nakar si je Van Dijke osem sekund pred iztekom rednega dela z metom priborila ippon in dvoboj končala v svojo korist. V repasažu jo je pričakala Britanka Petersen Pollard. Anka je v prvi minuti povedla s prednostjo wazarija in jo uspešno zadržala do konca rednega dela. S to zmago se je uvrstila v boj za bronasto kolajno. Za kolajno se je borila z Nizozemko Jager, s katero sta do danes imeli eno medsebojno borbo, v kateri je slavila slednja. Skozi celoten dvoboj je Anka prevladovala v dvoboju in nasprotnici so prisodili tri kazni. S to zmago je Anka osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 70 kilogramov in s tem največji uspeh v svoji karieri.

Svoje občutke je ob uspehu kariere Anka opisala takole: "Ta dan, da bi se mi vse poklopilo, sem čakala ves čas, do danes. Eno borbo sem sicer izgubila, vendar je bila to borba z olimpijsko medalistko. Nimam si kaj očitati, tudi proti njej sem prikazala dobro borbo. Vse ostalo je bilo danes sanjsko. Če bi vprašali včeraj, kaj pričakujem, bi dejala, da bi bila zadovoljna že z sedmim ali petim mestom. Ta medalja mi ogromno pomeni. Sploh po toliko težavah, katere so me pestile v začetku leta. Mislila sem, da nisem dovolj pripravljena za takšen rezultat. Ampak ko grem sproščena na tekmo, je vse mogoče. Čeprav me nekateri štejejo med starejše tekmovalke, se meni zdi, da sem predvsem v zadnjih nekaj letih dozorela športno in da mi glava dela, kakor mora in zdržim vse pritiske. Zato tudi vztrajam v judu.

Kakor sem že povedala na novinarski konferenci v Ljubljani, je evropsko prvenstvo svojevrstna tekma, polna presenečenj. Večina me verjetno ni štela v ožji okrog favoritinj za kolajne. Videli smo, kako je izpadla svetovna prvakinja in tudi nekatere druge, ki so na svetovni lestvici višje od mene. Rekla sem si, da grem borbo po borbo. Vse nasprotnice so premagljive. Nisem niti prej želela vedeti žreba. Na ta način sem prišla do konca in do težko pričakovane kolajne.

V matičnem klubu me vodi trener Brane Vuzem, že nekaj let sodelujem z njim. Gregor Brod pa je z mano na teh tekmovanjih v tujini. Pozna me dobro, ve kdaj rabim spodbudo in kdaj me mora usmeriti v pravo smer. Zelo sem hvaležna Gregorju danes za spremljanje ob blazini in trenerju Branetu Vuzmu."

Martin Hojak si je proti Italijanu Fabiu Basile, olimpijskemu prvaku iz Ria 2016, v prvi minuti z metom priboril prednost wazarija. V tretji minuti si je priboril še drugi wazari in posledično ippon s končnim prijemom v parterju. V tretjem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 73 kilogramov je nasproti Martinu stal Azerbajdžanec Heydarov, tretji na svetovni lestvici. V medsebojnih dvobojih sta se že srečala enkrat in takrat je slavil Heydarov. Tudi tokrat je Azerbajdžanec povedel v prvi minuti dvoboja s prednostjo wazarija in jo uspel zadržati do izteka rednega dela. Posledično je Martina s to zmago izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Svoji dve borbi je Martin opisal takole: "Danes je bil moj dan. Ne glede na to, da sem drugo borbo izgubil, sta bili ti dve borbi najboljši moji borbi v zadnjem času. Razočaran sem, da nisem uspel priti višje, ampak s svojim nastopom danes sem zadovoljen. Imam eno tehniko, po kateri sem poznan. Cel svet pozna to tehniko in cel svet sem že vrgel s to tehniko. Vedel sem, da Azerbajdžanec čaka na to in res mi jo je uspelo izvesti."

Matej Vidmar je v svoj prvi nastop na evropskih članskih prvenstvih pričel z borbo proti Ukrajincu Krivchachu. Dvoboj se je prevesil v boj za zlato točko, kjer je Ukrajinec v tretji minuti podaljška izvedel met za wazari in tako slavil v tem dolgem dvoboju kategorije do 81 kilogramov.

Po krstnem nastopu je Matej povedal tole: "Ne vem, kaj je bilo danes narobe, kar zmanjkovalo mi je energije. Imel sem tudi manj kilogramov, kakor jih imam običajno. Že danes na ogrevanju sem se počutil eksplozivno, vendar mi je takoj zmanjkalo energije. V borbi z Ukrajincem nisem uspel priti do svojega garda in tako vzpostaviti dominance nad njim. Ker na pripravah v Antaliji, kjer sem se boril z njim, sem bil močnejši. Kmalu se bodo pričele nabirati točke za olimpijado. Na naslednjih tekmah bo potrebno na dan tekme biti bolje pripravljen. Med tekmovalnim premorom, ki sem si ga vzel, sem zelo napredoval tako psihično kot tudi v judu."


Andreja Leški je svoj dan pričela z borbo proti Britanki Howell. Ta si je v zadnji minuti priborila prednost wazarija z metom in jo uspela zadržati do izteka rednega dela dvoboja.

Po današnjem porazu v izločilnih dvobojih je svoje misli Andreja strnila takole: "Danes sem pokazala, da je tekma ogledalo treningov. Današnja borba zame ni bila dobra, nisem prišla skoraj do nobene nevarne priložnosti. Sledila je še ta napaka, ki me je stala točke in na koncu borbe. Tekem bo še dosti in tudi zmag bo še dosti. Tokrat mi pač ni bilo usojeno in se je izteklo na ta način. Sama se poskušam mentalno osredotočiti na to, kar si želim. Istočasno pa se zavedam, da če priprava ni bila dobra, tudi tekma verjetno ne bo. Samo poškodbo sem poskušala čim prej sanirati s sredstvi, ki jih imam na voljo. Sedaj po tekmi bom preventivno šla na več pregledov, da vidim, kaj se zares dogaja. Moram pa tudi po tem vse ostalo postaviti na raven, kjer sem bila lansko leto in od tam še napredovati."


Svoj krstni nastop na članskem evropskem prvenstvu je imel tokrat Juš Mecilošek v kategoriji do 73 kilogramov. Ta se je v prvem dvoboju pomeril z Italijanom Esposito. Pol minute pred koncem rednega dela je Italijan izkoristil nepazljivost Juša in ga premagal z ipponom.

Svoj prvi nastop na članskem evropskem prvenstvu je Juš opisal takole: "Danes so v borbi odločale predvsem izkušnje nasprotnika. Je bolj izkušenj, za sabo ima že več velikih tekmovanj. Je pa tudi njegov stil borbe zame najbolj neugoden in se mi je zelo težko boriti s takim nasprotnikom. Ves čas skače pod noge in dela takšne napade, ki niso nevarni za met, ampak so ravno dovolj, da dobim jaz kazni. Jaz borbo začnem mirno in nato stopnjujem tempo ter se vedno borim do konca. Vrnil se bom nazaj v našo dvorano, preučil ta stil borbe in se pripravil nanj, da se naslednjič ne bo ponovilo to, kar se je danes. Izboljšati moram svoj gard, taktično pripravo in psihično pripravo."


Lia Ludvik, naša druga predstavnica v kategoriji do 63 kilogramov, se je v izločilnih dvobojih pomerila z Madžarko Karakas. V zelo izenačenem dvoboju sta tekmovalki prejeli vsaka po dve kazni, nato pa je pol minute pred koncem Lia prejela še tretjo kazen in dvoboj posledično izgubila. Evropsko prvenstvo v Sofiji je bilo prvo člansko evropsko prvenstvo, na katerem je Lia nastopila v svoji tekmovalni karieri.

Po svojem prvem nastopu na članskem evropskem prvenstvu je Lia povedala naslednje: "Borba bi definitivno morala biti drugačna, pripravljali smo se popolnoma drugače. Mislim, da bi že samo borbo morala pričeti popolnoma drugače. Borba za gard bi morala biti boljša, morala bi iti bolj v nasprotnico in seveda več napadati ter biti bolj samozavestna. Po mojem mnenju sem se preveč umikala nazaj in izmikala prijemom, predvsem pri zadnjem shidu tega ne bi smela narediti."

Jutri bosta kot zadnja slovenska predstavnika nastopila še Urška Torkar v kategoriji nad 78 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov.