Marko Prodan postal veteranski svetovni prvak!
12.09.2022 Jure Murko
Izjemni uspeh na SP veteranov v Krakovu

Marko Prodan (Judo klub GIB Šiška) je minuli vikend, v Krakovu na Poljskem, kjer je med 8. in 11. septembrom potekalo Svetovno prvenstvo veteranov v judu osvojil zlato kolajno in postal svetovni prvak v kategoriji M2 do 81 kilogramov!

Marko si je zlato kolajno priboril v petih borbah, od katerih je tri zaključil z ipponom. Najprej je v prvi rundi premagal Ukrajinca Paliukha (ippon), v drugi borbi pa se je pomeril s Švicarjem Sigristom (waza-ari). V četrtfinalu je moči pomeril s Francozom Lerebourgom, ki mu je povzročil tudi največ težav in ga premagal v tretji rudni, ko je Francoz prejel tretje opozorilo (hansoku-make). Marku je uvrstitev v polfinale dala motivacijo, saj je Azerbejdžanca Ismayila premagal v slabi minuti (ippon), nato pa je v finalu suvereno premagal še Gruzijca Udzilaurija (ippon) in tako postal veteranski svetovni prvak.

"Rezultata sem zelo vesel, saj je bilo do osvojitve naslova potrebno premagati pet kvalitetnih tekmovalcev, ki so vsi bili zelo neugodni in so imeli vsak svoj specifičen slog borbe. Vsekakor je medalja potrditev, da je judo moj način življenja, saj ohranjati športno formo in trenirati predstavlja poseben izziv. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so mi stali ob strani in glasno navijali na tekmovanju. Medaljo in rezultat posvečam tudi vsem mladim borcem in borkam mojega kluba – Judo kluba Šiška, s katerimi skupaj garamo na tatamijih," je povedal Marko po tekmovanju.

Uspeh sta dopolnila Aleš Vrbančič s 5. mestom v kategoriji do 73 kilogramov in Ivan Petrovič s 7. mestom v kategoriji do 90 kilogramov.

Iskrene čestitke Marku za naslov svetovnega prvaka ter Alešu in Ivanu za dober rezultat!

Foto: Sabau Gabriela/IJF